Missie Midzomerliefde 6Het regent. Muggen welteverstaan. Vanaf de Noorse westkust zijn we doorgereisd naar het land van de Samen én het land van de muggen: Lapland. In mijn boek Midzomerliefde komt er een klein gedeelte over de Samische bevolking aan bod. Mijn boekpersonages reizen vanaf de stad Bodø aan de Noorse westkust vliegend of varend richting het noorden. Wij trekken over land verder noordwaarts via Kautokeino en Karasjok, twee vooral Samische plaatsen.

We passeren de poolcirkel via het water.

De afgelopen week stond in het teken van veel bekende plaatsen bezoeken uit mijn boek Midzomerliefde. We volgden weg 17 zoals ik in een van mijn vorige blogs meldde en zijn, net als de personages uit mijn boek, inmiddels via het water de poolcirkel gepasseerd. Het regende en er stond een flinke wind, maar dat kon mijn enthousiasme niet drukken. Je ziet mij op een van de bijgevoegde foto’s als een uitbundige Muppet wazig in beeld verschijnen. Wazig omdat R druk bezig was zijn fotocamera scherp te stellen op de wereldbol die op het vasteland staat en de poolcirkel markeert. En dan springt er plotseling iemand voor de lens en roept dat we nú de poolcirkel passeren. Alsof hij dat zelf nog niet doorhad. Maar het is steeds weer bijzonder om die grens tussen licht en donker te overschrijden en in het land van de middernachtzon te arriveren.

Daar is ze dan, de uitbundige Muppet.

Midzomerliefde in het licht van de middernachtzon.


Een ander hoogtepunt was de boottocht en wandeling vanuit Holand naar de Svartisen gletsjer. Man, wat was dat mooi. IJsblauw, gletsjerblauw, hoe je het ook noemen wilt, magnifiek! Verder zeg ik er niets over, de foto’s laten genoeg zien en in mijn boek kun je er ook iets over lezen. 

Het schip dat ons over de fjord naar de gletsjer brengt.

Om een indruk te krijgen hoe groot de gletsjer is,
wie goed kijkt ziet links twee mensjes op de gletsjer lopen.


Het schip de Expedition, gespecialiseerd in Arctische 
en Antarctische reizen, komt de fjord in varen.

De reis voerde daarna verder langs de kust met een uitbundig schijnende middernachtzon in ons kielzog totdat we de maalstroom, een krachtige getijdenstroom, dicht bij de stad Bodø bereikten. Daar speelt zich in mijn boek een dramatische scène af. Meer zeg ik niet, behalve dat we daar een aardig echtpaar ontmoet hebben die een lange reis door het noorden maken. De vrouw van het echtpaar kreeg plotseling erg last van haar rug en als gevolg daarvan pijn in haar ledematen. Dat was nogal een domper op hun reis, al probeerden ze er toch nog iets van te maken. Het leek me een goed moment haar een van de exemplaren  van Midzomerliefde (waar ik deze reis een paar van bij me heb) te overhandigen zodat ze in ieder geval wat afleiding zou hebben. Ze bleek een fervent lezer te zijn, dus het boek kwam heel goed terecht. Zij is de eerste officiële lezer van Midzomerliefde en dat het ook nog in Noorwegen is, is natuurlijk wel erg toepasselijk.

Schilderachtig uitzicht in de richting van Bodø.

De brug over de maalstroom bij Bodø.

De maalstroom.

Iedereen een fijn weekend gewenst, wij meppen hier nog een paar muggen neer. (Een paar muggen? Hele hordes!) Tot de volgende blog!
 
De prachtige fjord bij de Svartisen gletsjer.
 


Reacties

 1. Geweldig die muggen in het noorden :-). Het boek wordt wel erg interessant. 17 juli toch? Kan die nog net mee op onze vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, Hans, 'Midzomerliefde' is vanaf 17 juli verkrijgbaar. Leuk dat jullie mijn blog steeds volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vanzelfsprekend toch? Ik vind het een geweldig idee om je eigen geschreven boek te volgen en dit koppelen aan je blog. Het geeft een goede indruk van het boek en je promoot het gelijk. Je hebt er in ieder geval een lezer bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgende keer Noorwegen, Johan en Thea? Zou het zeker proberen. Het is echt zo de moeite waard. Bedankt voor jullie reactie! (We gaan nog proberen te mailen.)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts