Op weg naar het zuidelijkste punt van Noorwegen

Misschien heb ik het ooit verteld, ik ben gek op vuurtorens en vind het leuk om ze te bezoeken. Dat komt er lang niet altijd van, maar als we in de buurt van de kust zijn willen we nog weleens doorrijden naar een van die lichtbakens. Ik was vooral benieuwd naar Lindesnes Fyr. Deze vuurtoren vind je op het zuidelijkste punt van Noorwegen. Hij stond al een tijdje op mijn verlanglijstje van plaatsen die ik graag wilde zien. Op de een of andere manier is het er al die jaren dat we door Noorwegen reisden nooit van gekomen om naar Lindesnes Fyr te gaan. Het werd dus hoog tijd om een kijkje bij deze vuurtoren te nemen. Als gevolg van een impulsieve actie hebben we dat gedaan. 


Na een rondreis door Noorwegen waren we op weg naar Kristiansand, in het zuiden van het land, om een ticket te boeken voor de veerboot. De boot zou ons aan het einde van de dag naar Denemarken brengen. Voordat we in Kristiansand arriveerden zaten we ergens op een picknickbank langs de kant van de weg een kop koffie te drinken. Ik kreeg ineens een ingeving en stelde R voor om wel alvast een ticket te boeken, maar dan niet voor deze dag maar voor het einde van de volgende dag. En als we een ticket hadden bemachtigd eerst door te reizen naar Lindesnes Fyr en daar een nacht te kamperen. Wat afstand betreft zou dat goed te doen zijn. En daar kwam bij dat de weersomstandigheden en -vooruitzichten ideaal waren. Beter kon het niet. 
Zo gezegd, zo gedaan. We boekten in Kristiansand een ticket voor de volgende dag. Dat was snel geregeld. Daarna gingen we op weg naar Lindesnes Fyr. Zodra je de doorgaande weg verlaat, afslag Lindesnes Fyr, volg je een smallere weg die naar de vuurtoren leidt. De weg voerde ons door een prachtig, rotsachtig landschap, langs piepkleine dorpjes met gekleurde huizen. Huizen met een riant uitzicht over het water en de bijbehorende haven. Dat zijn nog eens locaties.  En dat niet alleen, het uitzicht op eilanden, schiereilanden én een zeilschip vormde een extra bonus.Wat een fantastische route is dat! Zoiets hadden we niet verwacht. Het was echt een verrassing. 


En als het bord met de naam Lindesnes Fyr in zicht komt, dan begin je steeds nieuwsgieriger te worden hoe het er aan die zuidelijke kustlijn uit zal zien. Een vuurtoren bezoeken blijft leuk, maar daarnaast rijst de vraag: hoe ziet de omgeving eruit? Daar waren we toch wel benieuwd naar. Daar kunnen we kort over zijn: het is een bijzonder landschap! Maar daarover volgende keer meer, anders wordt deze blog véél te lang :-)  
Reacties

 1. Das balen om nog even wachten op de vuurtoren :-(.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige omgeving en wat geweldig dat jullie spontaan op stap zijn gegaan.
  Toen ik de naam las van de vuurtoren moest ik denken aan een naam die daar veel op lijkt --Lindesfarn Island wat ligt bij Northumberland /Engeland. Het is heel klein maar heel bijzonder.
  Gezellige tijd en ben benieuwd naar het vervolg
  hartelijke groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is er erg mooi, Truus. Ja, soms heb je ineens zo'n ingeving en dan pakt dat goed uit.
   Ik heb het eiland dat jij noemt even op Google opgezocht. Dat is ook een fantastische plek, zeg!

   Wat het vervolg betreft, dat komt er vanzelf een keer aan :-)

   Hartelijke groet!

   Verwijderen
  2. Elly leuk dat je die plek hebt opgezocht.
   Niet te lang wachten hoor met het vervolg! 😊

   hartelijke groetjes

   Verwijderen
  3. Ik zal proberen het niet te lang te laten duren, Truus :-D

   Verwijderen
 3. Ooh...You vist now South Norway...this land have many unpredictable places :-)
  Really Trolland and fascinating to see area ...different like others Nordic contries :-)...but of course except Iceland :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yes, we've visited Southern Norway. It's very different from Northern Norway, but it has it's own beautiful landscapes and it's worth a visit.
   I've never been in Iceland, but it looks like a very beautiful country to me.

   Verwijderen
 4. Wat een mooie foto's .. en houd ons maar in spanning, want mooier kan het haast niet worden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel :-)
   Dat dachten wij ook, maar het kan altijd nog nét iets mooier worden...

   Verwijderen
 5. Dat is nog eens een cliffhanger :)! In ieder geval veelbelovend gezien de foto's die je plaatste!

  Hartelijke groet,
  Yvette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo kun je het ook noemen, Yvette! :-D
   En als je het over kliffen hebt, is het heel toepasselijk gezien de foto's die nog zullen volgen...

   Hartelijke groet!
   Elly

   Verwijderen
 6. Reacties
  1. Ja, als het even kan altijd proberen te genieten, Mieke!

   Hartelijke groet!


   Verwijderen
 7. Oh we moeten nog wachten :-) Maar wat een prachtige foto's al, ziet er zo vrolijk uit allemaal. Wat moet het daar prachtig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, nog even wachten...
   Dank je! :-) De weersomstandigheden zaten enorm mee en dan ziet het er allemaal vrolijk en kleurrijk uit. Dat geluk hadden wij op dat moment.
   Ik denk dat ik, wat foto's betreft, nog wel twee of misschien zelfs wel drie blogs aan Lindesnes kan wijden. Dan zeg je: daar heb je haar alweer met die vuurtoren ;-)

   Verwijderen
 8. Wat een prachtige foto's! Zo'n bijzonder licht, doet me meteen denken aan werk van de kunstenaarskolonie die in Skagen op het noordelijkste puntje van Denemarken was gevestigd, rond 1900. Trouwens al het Scandinavische werk uit die tijd is overgoten met dat licht. Een specifiek soort helderheid die je ook in jouw foto's ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Dani :-)
   Het licht in Scandinavië is nog altijd bijzonder mooi. Zo anders dan in ons eigen land. Ja, de schilderijen uit die tijd spreken mij ook aan.
   Wij hebben anderhalf jaar geleden Skagen bezocht. Daar moet ik eens een blog over schrijven. Helaas was het toen nogal bewolkt en waren de kleuren minder intens, maar het heeft dan toch nog een eigen sfeer.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts