woensdag 12 juli 2017

Voilà, daar is hij dan

Laatst vroeg iemand mij of de hartvormige boomstam die ik in De kleur van liefde beschreven heb écht bestaat. Ja, die boomstam bestaat echt, al zou ik hem misschien niet eens meer weten te vinden. Ook de oorlogsmonumenten die ik, net zoals de boomstam, in het voorwoord van mijn boek noem kom je in het Drents-Friese Wold tegen. Het zijn allemaal dingen die mij aan het denken hebben gezet en mij deden besluiten een boek te schrijven waarin ik dit alles kon verwerken. Over de oorlogsmonumenten vertel ik later meer. Laat ik nu eerst eens bewijzen dat de hartvormige boomstam inderdaad echt bestaat. De plek waarbij Linde, de hoofdpersoon, iets merkwaardigs meemaakt. Voilà, daar is hij dan.


Op onderstaande foto zie je een van mijn favoriete (helaas te korte) fietspaadjes door het Drents-Friese Wold. Het is misschien niet goed te zien maar er hangt een serene sfeer die bijna geheimzinnig aandoet. En ook dat zette mij aan het denken voordat ik met het schrijven van De kleur van liefde begon.


En als we het toch over hartvormig hebben, ook in Noorwegen houd ik mij bezig met hartvormige objecten. Ik zoek daar altijd naar mooie stenen en als ze de vorm van een hart hebben, dan ben ik helemaal blij. Foto's van de hartvormige stenen die ik daar gevonden heb kun je hier en hier bekijken. Inmiddels is de verzameling alweer uitgebreid met nieuwe exemplaren maar daar heb ik nog geen foto's van gemaakt. De steen op de volgende foto kwamen we tegen tijdens een wandeling op Valdresflya in Noorwegen.


Op onderstaande foto zie je ongeveer de plek waar de steen lag, waar je gruis tussen de begroeiing ziet.


De steen lag er zo mooi tussen piepkleine plantjes en het gruis en zat bovendien half in de rotsachtige bodem vast, alsof hij vanuit de aarde omhoog gegroeid was, dat ik besloot hem te laten liggen. Die steen hoorde daar gewoon thuis. Losse stenen neem ik mee maar deze... Dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen :-)17 opmerkingen:

 1. Bonjour.. ik dacht eerst ff dat je de grens over was gegaan... maar een aller hartelijkste blog! ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hei! (Nee geen Drentse heide... ;-))
   Grenzen gaan we regelmatig over maar dan net even anders :-)
   Ja, het is wat met die harten ♥ Trapte ik er ook nog bijna op. Ach, dat had gelukkig geen hartzeer veroorzaakt. Dat scheelt :-)

   Verwijderen
 2. Een hartverwarmend verhaal van ons Drenthe! Oh en dat fietspad!!! En dat heb ik boffert zo maar in de achtertuin. Jij hebt vast harten in allerlei soorten en maten in huis en niet alleen in steenvorm.
  Hartelijk dank voor dit verhaal over ons Drenthe!!!
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan bof je zeker als je dat zo goed als in de achtertuin hebt liggen, Truus :-)

   Ja, ik heb thuis inderdaad harten in allerlei soorten en maten. Ik had daar eerst niet eens erg in maar toen ik eens goed rondkeek in huis, dacht ik: ik heb veel dingen staan en hangen die de vorm van een hart hebben. Misschien kan ik er een keer foto's van maken en dan gebruiken voor mijn blog.

   En wat dit verhaal over Drenthe betreft: graag gedaan!

   Hartelijke groet, Elly

   Verwijderen
  2. Dat pad is 10 minuten fietsen en lopend ben ik in 5 minuten in het bos.
   Was vandaag in Diever en zag in eens dat het cafe tegenover de kerk dezelfde naam heeft als ons huis.
   Het was geen weer voor een mooi tochtje dat komt de volgende week wel weer.
   Leuk als je een blog maakt over je harten-hier precies hetzelfde. Niet zoeken maar er 'tegen aan'lopen.
   Fijn weekend
   hartelijke groet uit Drenthe
   Truus

   Verwijderen
  3. Maar 10 minuten fietsen en 5 minuten lopen. Dat is nog eens mooi!

   Aha, restaurant 't Keernpunt ligt inderdaad tegenover de kerk. Het komt in De kleur van liefde voor. Een paar personages zaten daar op het terras.
   Soms gebeurt het dat bepaalde dingen ineens opvallen, zoals namen, terwijl je er misschien vaak genoeg in de buurt bent geweest.

   We zijn benieuwd wat voor harten we nog meer tegenkomen... :-)

   Dank je wel, jij ook een fijn weekend!
   Hartelijke groet, Elly

   Verwijderen
 3. Ah daar is ie dan :-) Het is echt hartvormig! Grappig, mijn oog valt daar ook vaak op (maar ben niet op zoek). Hier vlakbij in een weg met klinkers zit een gat en dat is ook de vorm van een hartje; ik zie het bijna elke dag en moet er altijd even bij glimlachen.

  Die foto van het Drents-Friese Wold ademt ook echt iets mysterieus uit. Soms heb je dat. Vlakbij de Loenermark op de Veluwe is ook zo'n stukje bos. G voelt het niet; ik wel. Later bleek daar ook een grafheuvel te zijn. Misschien voer voor een nieuw boek...? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hij is echt hartvormig :-) Ik ben er ook niet op zoek naar (behalve naar stenen) maar ik zie zoiets toevallig langs de kant van een bospad staan of liggen of iets dergelijks en dan gaat de fantasie weer werken...
   Zo gaat het vaak wel, dat je moet glimlachen als je iets in de vorm van een hart ziet. Dat gebeurt mij meestal ook.

   Het komt weleens voor dat je iets voelt op een bepaalde plek. Ik probeer dan te bedenken of erachter te komen waarom dat zo is. Maar wat het paadje door dat stukje bos betreft heb ik (nog) geen idee waarom het sereen en tegelijkertijd geheimzinnig voelt. Ja, en daar gaat die fantasie dan alweer, hè...

   Ik heb een broer die als hij ergens is altijd alle grafheuvels wil zien die er in de buurt te vinden zijn. Hij interesseert zich daar enorm voor. Als ik zoiets zou gebruiken voor een boek, dan heb ik in ieder geval iemand achter de hand die mij er van alles over kan vertellen :-)

   kloppen.

   Verwijderen
  2. Nou, je broer kan in de bossen bij Loenen zijn hart ophalen. Maar misschien is hij daar dan ook geweest. Ik heb dat ook wel vaker ergens, zelfs op de begraafplaats. Bij een graf (vlak bij dat van mijn schoonvader) krijg ik een heel naar gevoel. Daar in het bos bij Loenen wist ik niet waarom, tot het bordje verscheen dat daar een grafheuvel is. Maar dan vraag je je toch af wie daar ligt, waarom daar zo diep in het bos. Dus die fantasie snap ik wel!

   Verwijderen
  3. Ik zal het hem eens vragen of hij die bij Loenen kent. Hem kennende waarschijnlijk wel...

   Zie ik ineens het woordje 'kloppen' onder mijn vorige reactie staan. Dat klopt niet ;-) Ik kan me niet eens meer herinneren dat ik dat woordje gebruikt heb :-)

   Verwijderen
  4. Hahaha, ik vroeg het me al af... Klopgeest...?

   Verwijderen
 4. Oh Elly ...you have always so kind blogs 👌🙂
  They make me smile and you are so beautiful person...keep the same style ...I like a lot and special yours beautiful photographs 🙂👌

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you, Birit. Now you make mé smile :-)
   I'm doing my best to make something of my blog ánd my life and it's nice to know it makes you smile. Thanks!

   Verwijderen
 5. Het is inderdaad een bijzonder mooi bos en natuurlijk een bijzondere boomstam waarvan ik nog steeds niet weet hoe deze in het verhaal voorkomt :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige dennenbossen doen ons aan het Hoge Noorden denken, dit stuk bos was een mix van allerlei dingen.

   Dan wordt het tijd dat je het boek gaat lezen, Hans ;-)

   Verwijderen
 6. ...yes Elly and glimmer of the eyebrow :)...

  BeantwoordenVerwijderen