zaterdag 17 oktober 2015

De Theefabriek

Scandinaviërs schijnen de meeste koffie ter wereld te drinken. Dan weten jullie dat ook weer. Maar we gaan het hier niet over koffie hebben. Waar dan wel over? Wel, wat dachten jullie van thee? Verstokte koffiedrinkers zullen nu waarschijnlijk afhaken, toch zou ik nog even blijven lezen, we gaan het hier namelijk wel hebben over een plaats waar je de meest uitgebreide theekaart ter wereld vindt: De Theefabriek in het Groningse dorp Houwerzijl. Ja, je moet er wel even voor naar het Hoge Noorden van Nederland reizen, maar als je toevallig een keer in de buurt bent…


In De Theefabriek vind je een grote hoeveelheid fleurige theepotten en theeblikken. 


Wij besloten vanuit Zoutkamp, waar wij kampeerden, naar Houwerzijl, dat maar een paar kilometer verderop ligt, te fietsen. Volg je een officiële fietsroute, dan fiets je bij Zoutkamp een stukje door een heus spookbos. Een plaatselijke bakker zou daar in 1840 een geestverschijning hebben gezien. Het bleek echter zijn buurman te zijn die hem schrik had aangejaagd. Toch bleven de inwoners van Zoutkamp destijds volhouden dat ze nog vaker geestverschijningen zagen. En zo kreeg het bos zijn huidige naam en wij fietsten daar nietsvermoedend doorheen omdat we deze geschiedenis toen nog niet kenden. Maar goed, gelukkig hebben we het bos weten te doorkruisen zonder vreemdsoortige gedaantes tegen te komen. Op onderstaande foto het pad door het spookbos.   


Verder voerde de route langs water en over landelijke weggetjes waar in september nog volop koolzaad in bloei stond. 
Je komt weinig verkeer tegen op de smalle wegen. Hooguit een paard en wagen rijdend over een mooie, oude ophaalbrug uit 1879. Heerlijk rustig dus!   


Voor je het weet kom je in Houwerzijl bij De Theefabriek terecht. De Theefabriek is gevestigd in een kerk uit 1862. In de kerk vind je een theemuseum en maak je kennis met de geschiedenis van de thee en hoe de thee bij ons op tafel terechtkomt en lang geleden terechtkwam. De aangrenzende pastorie uit 1870 herbergt een theewinkel waar ze ruim 250 soorten losse thee verkopen en theegerelateerde artikelen. 


Op bovenstaande foto zie je de ingang van De Theefabriek. Het is fijn toeven in de mooie tuin met gezellige zitjes. De onderstaande foto laat de pastorie zien waar de theewinkel gevestigd is.  


In het theemuseum vind je een nostalgisch theewinkeltje dat laat zien hoe vroeger de thee geëtaleerd en verkocht werd.  


De theeschenkerij in de kerk mag je niet overslaan. Je hebt daar de keuze uit ruim 300 theesoorten. Het duurt dan ook even voordat je de theekaart bestudeerd hebt waarop elke soort thee wordt aangeduid met een passende naam. Een hele klus om je favoriete thee te kiezen! 


In de theeschenkerij theepotten, theepotten en nog eens theepotten. Ik had er wel een paar mee naar huis willen nemen... En natuurlijk moest er thee geproefd worden. Wij kozen voor de Very Berry en de Drentse Heide thee. Beide soorten smaakten erg verrassend. Een genietmomentje. 


Voor wie romantisch wil zijn is er de De Torenkamer, de plek waar vroeger de kerkklokken hingen, met een weids uitzicht over het Groninger landschap. Het wordt zelfs het meest intieme theekamertje ter wereld genoemd. Er zijn al heel wat huwelijksaanzoeken in De Torenkamer gedaan en tot nu toe werd er altijd met ‘ja’ geantwoord. Maar De Theefabriek garandeert niet dat er altijd een bevestigend antwoord gegeven zal worden, dus hou daar even rekening mee ;-)
Wat dacht je trouwens van een jurk opgesierd met theezakjes? Misschien een idee voor iemand die een bruidsjurk zoekt?


Vroeger wisten ze ook al precies te vertellen waarom het goed was om thee te drinken...


Mocht je in de buurt van Houwerzijl komen, schroom dan niet een kop thee te drinken in De Theefabriek en je te verbazen over de vele soorten thee die er bestaan. 
En voor de fanatieke koffiedrinkers die deze blogpost over thee tot het einde hebben gelezen: allereerst bedankt dat je dat gedaan hebt en goed nieuws, in De Theefabriek staat er ook koffie op de kaart :-)

P.S. China is de grootste verbruiker van thee, maar in Turkije drinken ze gemiddeld per persoon de meeste thee ter wereld.
Meer weten over De Theefabriek? Kijk dan hier.

3 opmerkingen:

 1. Wat een leuke blog voor zo'n theeleut als ik. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik zo'n 2 liter thee per dag drink. Ik heb van Blond Amsterdam kop-en-schotels en daar gaat 400 ml in. En daar drink ik er rustig 5 van op een dag (de laatste meestal een kruidenthee, wat eigenlijk geen thee meer mag heten).

  Ik had nog nooit van dit museum gehoord en het ligt helaas niet naast de deur, maar ik ga dit wel onthouden natuurlijk! Want hier wil ik graag heen! Leuk, al die theeblikken!

  En een spookbos... griezel griezel... En nu is het bijna Halloween ook ;-) ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij drinken ook best wel wat thee, maar geen 2 liter per dag :-)
  Blond Amsterdam is een leuk, fleurig servies. Daar word je vrolijk van als je ernaar kijkt.

  Het is even een eindje reizen, maar als je toevallig in de buurt bent is de Theefabriek erg leuk om te bezoeken. Die theeblikken vond ik ook geweldig. Ik zag er al een aantal die ik wel mee naar huis had willen nemen, net zoals al die theepotten.

  Ja, een echt Halloween bos. Het is maar goed dat we het van tevoren niet wisten dat het er kon spoken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik spaar Boerenbont-servies (en heb daar ook al 2 theepotten van), maar ik zou ook wel een theepot van Blond Amsterdam willen hebben en van een heleboel andere serviezen.... Maar ja, waar moet ik het allemaal laten.

  Haha, maar jullie waren er vast evengoed doorheen gefietst ;-)

  BeantwoordenVerwijderen