Dat is andere koek

Wisten jullie dat de lekkerste koek van Nederland uit een klein plaatsje in het noorden van ons land afkomstig is? Op onze rondreis door Noord-Nederland stuitten wij op een bakkerij in het Groningse Bierum. Deze bakker mag zich Koekkampioen van Nederland noemen. 



Die lekkerste koek, de Fladderakkouk (ja, koek met ou, op z'n Gronings) moest natuurlijk geproefd worden, want als iemand kampioen koekenbakker is, dan willen wij natuurlijk wel weten waarom hij die titel in de wacht heeft gesleept. Wij hebben de koek getest en de eerste hap veroorzaakte meteen een ware smaaksensatie. Het eerste wat er bij ons opkwam was: dit is écht andere koek. 


Wij waren in Bierum omdat het de geboorteplaats van mijn moeder is. Ik had me al zo vaak voorgenomen een bezoek aan Bierum te brengen en dat is nu eindelijk gelukt. Ik wilde graag weten waar mijn moeder vandaan kwam en waar dus mijn wortels liggen. Mede door de gastvrijheid van de inwoners van Bierum was het een bezoek waar we met veel plezier op terugkijken. 

Reacties

  1. Ik was nieuwsgierig, dus even gekeken welke bakker en welk plaatsje :-). Leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammie :-P

    Dat 'kouk' komt me bekend voor met Groningse schoonouders ;-)

    Fijne dagen nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou ook nieuwsgierig zijn, Hans. En dus zou ik het ook opgezocht hebben :-)
    De reden waarom we daar in dat plaatsje waren lees je later.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je, Marjon!

    Het was zeker jammie.

    Soms is het handig als je familie hebt die een dialect spreekt en als je daar iets van meekrijgt of, zoals in mijn geval, meegekregen hebt. Dan weet je tenminste wat er gezegd wordt of wat je leest.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, precies hihi. Groningse schoonouders, een oma uit de Achterhoek, een opa uit Friesland en een opa uit Groningen en zijn vrouw, mijn andere oma dus weer uit Friesland. En dan een hele goede vriend uit Zuid-Limburg en een van mijn beste vriendinnen (jouw bijna naamgenoot) komt uit Brabant. Ik begrijp het allemaal aardig :-) Maar die 'kouk', dat zei mijn schoonvader (hij is er al 11 jaar niet meer) nog altijd, al woonde hij 40 jaar hier in het westen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts