vrijdag 21 maart 2014

WereldkinderenWie de Noordkaap bezoekt ziet behalve de bekende wereldbol die er staat ongetwijfeld ook het monument Wereldkinderen, Barn av Jorden in het Noors. Wereldkinderen bestaat uit zeven ronde, bronzen kunstwerken naar ontwerp van zeven kinderen uit verschillende continenten. In 1988 bracht men deze groep kinderen onder bij diverse families in het dorp Skarsvåg dat niet ver van de Noordkaap verwijderd ligt. Ze mochten een kunstwerk maken waarbij ze bij het bedenken ervan alle vrijheid kregen in hun creativiteit en emoties. Ongeacht hun nationaliteit, afkomst, geloof of politieke achtergrond ondervonden de kinderen totaal geen hinder van de verschillen die er tussen hen bestonden. Ze brachten een plezierige tijd met elkaar door. In 1989 werd het kunstwerk op de Noordkaap geplaatst, samen met het bronzen beeld Moeder en Kind van de kunstenares Eva Rybakken.


De bedenker van dit alles is de Noorse journalist en auteur Simon Flem Devold. Hij bedacht dat de Noordkaap, een locatie die tot ver over de Noorse grens bekend is, gebruikt kon worden voor iets wat een positieve en symbolische waarde kon uitdragen, een symbool van samenwerking, vriendschap, hoop en vreugde. Zodoende kwam hij op het idee om deze zeven kinderen bij elkaar te brengen en een kunstwerk te laten creëren.


Elk jaar in de maand juni wordt de Wereldkinderenprijs uitgereikt aan een project dat het welzijn van kinderen ergens in de wereld ondersteunt. Iedereen mag een kandidaat nomineren en of het om een groepje mensen gaat of een eenling die zich voor dit doel inzet, dat maakt niet uit.


Wereldkinderen is een uniek kunstwerk dat tot nadenken stemt. Zeven totaal verschillende kinderen, zeven verschillende nationaliteiten met diverse culturele achtergronden die erin slagen in harmonie met elkaar samen te werken. Een voorbeeld voor de rest van de wereld.


6 opmerkingen:

 1. Jee, nooit geweten, maar ja, we zijn er ook nooit geweest. Ziet er interessant uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Over de Noordkaap zijn nog wel meer interessante verhalen te vertellen. Wie weet schrijf ik daar ook nog eens iets over.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een bijzonder kunstwerk. Heel subtiel, mooi.

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Juist door de eenvoud een mooi kunstwerk, Marjon.

  Gr!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben er twee keer geweest.De Noordkaap bol moet je gezien hebben, maar dit kunstwerk blijft fascinerend om te zien. Een voorbeeld voor alle wereldleiders.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens, Anna! Kinderen kunnen ons iets leren.

  BeantwoordenVerwijderen