Noord, noordelijker, noordelijkst

Middernachtzon langs de weg naar Mehamn, 's nachts om 1.30 u.

Mehamn, Gamvik, Slettnes, allemaal afgelegen Noorse plaatsen die aan de rand van Europa liggen en wel op het schiereiland Nordkyn in de Noord-Noorse provincie Finnmark. Wat heeft een reiziger daar te zoeken? Je moet er namelijk heel wat kilometers voor rijden om deze plaatsjes aan te doen. Wij waren benieuwd hoe het er daar uit zou zien en hoe de mensen daar leven en dus reden we over een rotsachtige, kale hoogvlakte naar het uiteinde van Noorwegen, geplaagd door een snijdende, stormachtige wind die af en toe regen of natte sneeuw naar ons toe blies. Dat laatste versterkte in ieder geval het noordelijke gevoel.

De weg naar Mehamn.

Eind mei nog dappere ijsvissers en langlaufers.

Mehamn komt in zicht.

In Mehamn werden we opgevangen door de eigenaar van de camping, de plek waar we van plan waren te overnachten. De goede man merkte op dat wij wel erg ver van huis verwijderd waren, maar dat er op de camping nog twee vriendelijke Nederlandse stellen stonden waar we vast en zeker goed mee overweg konden. En dat bleek ook zo te zijn. We hebben heel wat ervaringen met elkaar uitgewisseld. 
O ja, en we mochten gebruik maken van de douche in dat gebouw daar aan het water, meldde de campingeigenaar terwijl hij naar een prachtig uit hout opgetrokken bouwwerk wees van waaruit er een mooi uitzicht te bewonderen viel over de omgeving. Op zo'n locatie wil je de douche natuurlijk wel eens uitproberen. Probleem was alleen dat de douche over een glazen deur beschikte waardoor je duidelijk zichtbaar was voor mensen die langs deze deur liepen. En nog een klein detail: de deur kon niet op slot worden gedaan. Gelukkig zorgde de tijdens het douchen ontstane damp ervoor dat het glas van de deur al snel besloeg, dat scheelde. Nu waren wij Nederlanders maar met zes personen en de enige gasten op de camping (ook dat scheelde), dus zodra we iemand door de kou en harde wind met een toilettas en handdoek richting het gebouw aan het water zagen lopen, dan wisten we dat de douche bezet was en vertoonden we ons daar niet in de buurt. Douches in Scandinavië zijn een verhaal apart :-)

Drie Nederlanders op een rij. In het okergele gebouw aan het water
is de douche te vinden. Geen slechte locatie. Toch?


Vanaf de aan de haven gelegen camping, Mehamn ligt aan de Barentszzee, is er uitzicht op de gekleurde huizen van het dorp. Klein minpuntje: als je pech hebt waait de wind vanuit de verkeerde hoek en ruik je de hele dag de doordringende geur van stokvis die aan rekken hangt te drogen. Maar ach, dat went wel.
De schepen van de Hurtigruten, de Noorse scheepvaartmaatschappij die langs de Noorse kust passagiers en lading vervoert, leggen o.a. in Mehamn aan. Het is de noordelijkste haven die de schepen aandoen. 
Vanuit Mehamn voert een 24 km. lang wandelpad je naar het noordelijkste punt van het Europese vasteland. De Noordkaap wordt als het noordelijkste punt gezien (eigenlijk is dat het westelijker gelegen Knivskjelodden), maar het verschil met het noordelijkste punt bij Mehamn is dat de Noordkaap op een eiland ligt. 

Riant uitzicht over de haven en de omringende bergen.


De beroemde (of beruchte) sterk geurende stokvis. 

Vanuit Mehamn is het niet ver naar Gamvik, ook een plaatsje aan de Barentszzee dat zo mogelijk nog meer afgelegen ligt. En ben je in Gamvik, bezoek dan meteen de noordelijkste vuurtoren op het Europese vasteland. Deze vuurtoren staat in Slettnes en is vanuit Gamvik makkelijk te bereiken. Op het moment dat wij er waren stormde het helaas zo hard dat we niet veel rond konden lopen zonder omver geblazen te worden. Bij de vuurtoren vind je een café waar je iets kunt nuttigen. Jammer genoeg was het café net gesloten toen wij arriveerden en je zegt in deze contreien niet van: dat doen we dan de volgende keer maar. Daarvoor moeten we een heel eind omrijden als we ons ooit weer eens in Noord-Noorwegen bevinden. Dus dat wordt het niet. Over Gamvik heb ik al eens een anekdote geschreven die hier te lezen is.

Gamvik.

Leegstaand huis bij Gamvik met formidabel uitzicht.


In Slettnes vind je de noordelijkste vuurtoren
op het Europese vasteland.

We zijn van plan om ooit de eveneens in Noord-Noorwegen gelegen plaatsen Vardø en Hamningberg te bezoeken. Hamningberg is een vissersplaatsje waar geen permanente bewoning meer aanwezig is. Het is een van de weinige dorpen in Noord-Noorwegen die aan het einde van WOII niet verwoest is door de toen terugtrekkende Duitsers. Het is nog een authentiek vissersplaatsje. Bovendien moet de weg naar Vardø en Hamningberg prachtig zijn, als we de toeristische beschrijvingen mogen geloven. We hopen het een keer met eigen ogen te kunnen aanschouwen. 

Op de terugweg vanuit Mehamn waren de weersomstandigheden
gelukkig heel wat beter dan op de heenweg.



Genieten van het uitzicht.

Een ander zeer afgelegen plaatsje is Berlevåg. De weg die daarnaartoe leidt is ook beslist de moeite van het rijden waard. Over ons bezoek aan Berlevåg is hier het een en ander te lezen.


Reacties

  1. Het ziet er gewoonweg prachtig uit! Ik houd wel van die afgelegen plekken en nu ik dit zo zie, zou ik het ook graag een keer aandoen :o) Zou dit in mijn eentje te doen zijn, denk je, met een kleine auto en rondtrekkend in hutjes?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, wat is het daar wondermooi. Scandinavië op zijn best! Noorwegen spreekt me ook enorm aan. Maar voorlopig hou ik me even in Zweden. Het lijkt een beetje gek naar Noorwegen te trekken wanneer je in Zweden woont en er hier nog zoveel te ontdekken is. Heerlijk om je verhalen te lezen. Ik ga je wat actiever volgen. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk dat je erover nadenkt om daarnaartoe te reizen, Sandra. Het is de moeite waard om deze plekken een keer te bezoeken. Als je alleen bent is het ook te doen. Maar soms kan het daar onderweg, ook in het voorjaar en de zomer, bar koud zijn en kom je bijna geen mens tegen. In geval van autopech is het dan handig om in ieder geval warme kleding en een thermoskan met warm drinken bij de hand te hebben. Een warme deken of slaapzak is uiteraard ook een goed idee. Warme kleding is sowieso meestal wel nodig. Zelfs in het voorjaar en de zomer is de temperatuur er niet altijd aangenaam te noemen, maar dat hoort erbij :-)

    Wat wij ook ervaren hebben, is dat je in Noorwegen op veel, ook afgelegen plaatsen bereik hebt met je telefoon en dat is, zeker als je alleen bent, een geruststellend idee.

    In deze noordelijke plaatsen zijn niet overal hutten te huur, maar je vindt er meestal wel een gjestehus of pensjonat, een soort herberg, waar je een kamer kunt huren.

    Hartelijke groet!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In Zweden valt inderdaad genoeg te ontdekken, Katrien. Het is er prachtig en daarom reizen wij ook wel eens rond in Zweden.
    Noorwegen is anders dan Zweden en zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. Er zijn, zowel in Noorwegen als Zweden, zo veel mooie plaatsen, dat we altijd tijd te kort komen om die allemaal aan te doen.

    Leuk dat je van plan bent mij te volgen :-)

    Hartelijke groet!


    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik volgde je al een beetje maar heb me nu geabonneerd je post automatisch in mn mailbox te ontvangen. Vind ik wel handig om zo niets te missen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een tijdje terug heb ik hetzelfde bij jouw blog gedaan, via mail abonneren. Ik lees jouw Zweedse avonturen ook graag. Op die manier missen we helemaal niets!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat bijzonder om zo noordelijk te zijn! Een andere wereld... Heel mooi. En je ziet de kou op de foto's.

    Dus daar hadden jullie die douche ;-)

    Gek dat ze in Scandinavië zo weinig preuts zijn eigenlijk. In Volders waar we jaarlijks terugkomen kwam ook jarenlang een ouder Deens stel en die vrouw voelde zich ook zo vrij dat ze zich gewoon naakt door het toiletgebouw begaf, ook al stond de buitendeur gewoon open. Ik ben een stuk preutser ;-)

    Mooie foto's!

    (En als iemand deze reactie leest zonder bijbehorende log kan hij/zij wel eens rare dingen denken).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dank je!

    Ja, daar hadden wij deze douche, Marjon ;-) Als je een tijdje in Scandinavië verblijft, word je vanzelf wel makkelijker op dat gebied. De mensen zijn daar wel wat gewend, vinden het niet vreemd, dus pas je jezelf op een gegeven moment maar een beetje aan. Neemt niet weg dat het voor ons wel even wennen is...

    Gewoon laten denken, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja je moet er wel makkelijker in worden. Of niet meer naar Scandinavië gaan ;-) Maar dat is geen optie natuurlijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts