zaterdag 22 augustus 2015

Dromen vangen

Wie door Noorwegen reist zal niet alleen op indrukwekkende natuur stuiten maar zo hier en daar ook op een zilvergalerie. Vaak beschikken deze galeries niet alleen over bijzondere zilveren sieraden en voorwerpen, je loopt daar ook nog wel eens tegen kunstwerken en oude gebruiksvoorwerpen aan. 
Wij maakten op een zonnige en warme dag een stop bij Stjernen Art & Silver Kunstgalleri in Storforshei, een plaatsje boven de poolcirkel in de provincie Nordland. Storforshei ligt aan de hoofdweg E6 die van zuid naar noord door Noorwegen loopt. 
Het bleek een interessante stop te zijn. In het knusse, houten gebouwtje, waar gras en bomen op het dak groeiden, vergaapten we ons aan de bijzondere zilveren sieraden en andersoortige voorwerpen, zoals bijvoorbeeld dromenvangers. 


Bij sommige voorwerpen viel er een bijpassend gedichtje te lezen. In het Noors, maar daarom niet minder leuk. En behalve dat maakten we een korte reis naar het verleden vanwege oude gebruiksvoorwerpen en afbeeldingen die er tentoongesteld werden. Op de achtergrond klonk zacht muziek die ons zo nu en dan aan joiken deed denken en daardoor de juiste sfeer opriep bij alles wat er te zien viel. (Joiken is de traditionele muziek van de Samische bevolking. Hier en  hier kun je meer lezen over en luisteren naar een joik.)  



Deze galerie leek ons de uitgelezen plaats om iets uit te kiezen en mee te nemen voor onze beide dochters. Het werden uiteindelijk zilveren oorbellen die een web voorstelden, een dromenvanger. Wat is een dromenvanger precies? Dat zullen jullie vast wel weten, maar toch een zeer korte uitleg: hang een dromenvanger boven je bed. Akelige dromen worden dan opgevangen in het web. Op die manier kunnen ze de slapende persoon niet bereiken. Goede dromen vinden ongehinderd hun weg door de dromenvanger heen naar degene die slaapt. 


De vrouwelijke zilversmid maakt van sommige sieraden pas op het laatst oorbellen of een hanger voor aan een ketting. Dat hangt af van de wens van de klant. Dus in ons bijzijn werden er keurig zilveren haakjes aan de sieraden bevestigd, zodat ze als oorbellen gebruikt konden worden.



Na de aankoop van de oorbellen konden we nog een kijkje nemen in een lavvo, een traditionele Samische tent. Een lavvo is gemakkelijk te verplaatsen en wordt al meer dan 2000 jaar door de Samen gebruikt. De tent is zeer geschikt voor een nomadisch leven.




Het bezoek aan deze galerie was geslaagd en we konden met een tevreden gevoel onze reis door het noorden vervolgen. Wie in de buurt van Storforshei komt, neem even de tijd om rond te kijken in galerie Stjernen en proef de bijzondere sfeer die er hangt. Wie weet glippen er een paar mooie dromen door een vanger heen... 



2 opmerkingen:

  1. Wat lijkt me dat een bijzondere en spirituele ervaring, daar zijn bij al die dromenvangers en dan ook nog in een Samische nomadentent. Mooie sieraden ook! Weer een bijzonder verhaal uit een bijzonder land :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het was een erg leuke ervaring. Als we er ooit weer eens in de buurt komen, gaan we zeker nog een keer naar binnen. En dan komen we waarschijnlijk weer met een of ander sieraad of met een dromenvanger naar buiten :-)

    BeantwoordenVerwijderen