maandag 27 april 2015

Een verhaal met een koninklijk tintje

Het plan was iets met een koninklijk tintje op mijn blog te plaatsen, natuurlijk vanwege Koningsdag. Een dag die wij nooit onopgemerkt voorbij laten gaan en als de weersomstandigheden het toelaten storten we ons altijd in het vrolijke feestgedruis dat in ons dorp plaatsvindt. Zo ook vandaag. Dat we daar nogal veel tijd hebben doorgebracht is de reden dat ik nu teruggrijp op een van mijn eerdere blogposts uit 2013 in plaats van een nieuwe, koninklijke post te plaatsen. Deze blogpost gaat over een waargebeurd verhaal dat ongeveer 150 jaar geleden een aanvang nam in het Noorse Rui, bij het plaatsje Dalen, en dat niet alleen een verhaal is met een koninklijk maar ook met een Noors tintje. Het leuke is dat het zich ook nog heeft afgespeeld in de omgeving die ik als locatie heb uitgekozen voor mijn nieuwe roman Blind vertrouwen

Een kleine boerderij in Rui met een formidabel uitzicht op het Bandakmeer.
Wie goed kijkt ziet rechts de haven van Dalen,
een van de locaties in Blind vertrouwen.

Achter de geraniums zitten is hier geen straf.

Vroegere bewoners van Rui.
(Foto gemaakt van infobord bij de boerderij).

De blogpost uit 2013 vind je hier. Leuk voor degenen die het nog niet kennen. En ken je het verhaal al, wie weet vind je het de moeite waard om het nog een keer te lezen. Ik plaats een aantal foto's die te maken hebben met het verhaal. Meer foto's kom je tegen op de desbetreffende blogpost. Neem (nog een keer) een duik in een stukje Noorse historie.   

Een oude stal/schuur die bij de boerderij hoort.

Het is goed toeven op deze bijzondere plek.

Het is te hopen dat die enorme steen er al lag voordat
het boederijtje gebouwd werd. 


7 opmerkingen:

 1. Net precies de Zweden aflevering van Romancing the globe gezien. Deze plek zou zo in een Noorwegen aflevering kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die steen is wel enorm zeg. Het idee dat dat nog daar gevallen is toen ze er al woonden, brrr. Hij lag er vast al ;-)

  Leuk om nog wat beelden te zien uit Blind vertrouwen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die aflevering hebben wij ook gezien, Hans. Leuk dat je zegt dat het in een aflevering over Noorwegen zou kunnen. Misschien moet ik ze even een tip geven ;-)

  We kregen alleen wel heimwee bij het zien van Romancing the Globe. Vooral Zweden vanuit de lucht, met al die bossen, meren en heuvels, is prachtig om te zien. Daarvan gaat ons hart wel sneller kloppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij gaan er ook van uit dat de steen er al lag. Maar soms gebeurt het wel eens dat er een een steen van een berg af komt rollen. Daar moet je niet aan denken!

  Ja, Rui wordt genoemd in Blind vertrouwen, dus ik dacht dat wat extra plaatjes misschien wel leuk zou zijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het ziet er allemaal wel erg gelikt uit. En heel kort. Dat was vorig seizoen ook al met de aflevering over Lapland. Maar de beelden waren erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, het was voor Scandinavië-fans natuurlijk veel te kort. De verschillende onderwerpen worden jammer genoeg maar heel even belicht. Ik dacht dat de aflevering nog niet afgelopen was toen ze in een hutje op het water gingen overnachten, maar helaas bleek dat alweer het einde te zijn. Maar de locaties waren prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is zeker leuk! Ik heb ook zo van die sfeer- en omgevingsbeschrijvingen genoten. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen