Zomer in Noorwegen

Precies een jaar geleden bungelde ik met mijn voeten in de Noorse Zee, iets ten zuiden van de poolcirkel. Er heersten overdag zomerse temperaturen en zelfs ’s avonds laat was het nog warm genoeg om in je korte broek buiten te kunnen zitten. De zon blijft in deze tijd van het jaar op die breedtegraad veel langer schijnen dan bij ons, dus daar profiteerden wij volop van. Maar hij verdwijnt daar 's nachts nog wel voor korte tijd achter de horizon, dus nét geen middernachtzon, al wordt het in ieder geval niet meer donker. Voor de middernachtzon moet je boven de poolcirkel zijn. Daar schrijf ik later nog een keer iets over.
Waarom ik dit dan allemaal vertel? Ik krijg regelmatig de vraag: “Noorwegen? Daar is het toch altijd koud?” 
Welnee, niet altijd! Ja, natuurlijk kan het er koud zijn, maar dat is het in Nederland soms ook nog in mei en juni. 

's Avonds om 22.30 u. nog met je voeten in de Noorse Zee bungelen.
Deze en onderstaande foto: langs Kystriksveien, weg 17, Noorse westkust.


Toch zijn er wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Trek je de Noorse bergen in, dan kunnen de weersomstandigheden soms snel omslaan en kan de temperatuur ineens flink dalen. Dus altijd warme en waterdichte kleding meenemen. 

In korte broek op de besneeuwde Haukelifjell.

Onder zomerse omstandigheden op een veerpont boven de poolcirkel. Een minicruise!

Ook in het noorden vind je prachtige strandjes
die het zomerse gevoel versterken.

In het noorden van Noorwegen kan het wel degelijk mooi zomerweer zijn. Vorig jaar was het op het moment dat wij in Karasjok waren, Noors Lapland, rond de 23 °C en bijvoorbeeld bij Bodø, aan de westkust, was het al net zo warm. Al met al hebben wij toen drie weken zomerse temperaturen gehad. Een cadeautje! 
Op de Noorse eilandengroep Lofoten, om nog maar iets te noemen, is de gemiddelde zomertemperatuur 12 °C. Maar er zijn natuurlijk uitschieters naar boven en naar beneden. Wij hadden, geluksvogels, uitschieters naar boven.
En de Noordkaap en alles wat op die breedtegraad ligt? Tja, dat is een verhaal apart. De gemiddelde zomertemperatuur is daar 10 °C, maar uiteraard met uitschieters naar zowel boven als beneden. Het kan er heerlijk zonnig zijn met een strakblauwe hemel, maar het kan er ook bar koud zijn, rond het vriespunt. Het kan er stormen (en dan ook echt stormen), regenen, er kan natte sneeuw vallen, noem maar op. Een kwestie van geluk hebben, maar dat geldt eigenlijk voor het hele land. 
Ook in veel zuidelijker gelegen gebieden kan het in juni nog sneeuwen. Half juni werden we een keer 's morgens wakker en lag er een vers laagje sneeuw op de camping in de buurt van Sollia, provincie Hedmark, waar wij verbleven. De goedlachse campingeigenaar vroeg of we op wintersport of zomervakantie waren en liet ons de helft van het campingtarief betalen omdat hij nogal medelijden had met die twee Hollanders die de sneeuw van de voorruit van hun kleine camper moesten vegen en door de sneeuw naar het sanitairgebouw glibberden. Ook dat is zomer in Noorwegen.  

Tijdens een wandeling naar de Briksdal gletsjer schijnt de zon volop.

Bij mooi weer wordt er geroeid op het Oldevatn, met een fantastisch uitzicht op de Noorse bergwereld.

Wij vinden het allemaal prima. Is het mooi weer, dan is dat meegenomen. Is het weer wat minder goed, jammer, maar dat kan gebeuren als je naar het noorden reist. Je gaat daar niet heen voor de zon, maar voor het natuurschoon en het actief bezig zijn. Wie daar rekening mee houdt, kan volop blijven genieten van alles wat hij onderweg tegenkomt en meemaakt.

Op een bankje in de zon is wachten op een veerpont beslist geen straf te noemen.

De foto's zijn speciaal voor diegenen die nog steeds niet kunnen geloven dat het in Noorwegen ook mooi zomerweer kan zijn. Ik heb in ieder geval alweer zin in onze komende reis naar het noorden. Maar dan moet ik nog even geduld hebben.

Reacties

  1. Het kan erg warm worden ja. Maar dan weer een hele dag regen en daarna weer mooi weer. Het kan alle kanten op :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De weersomstandigheden kunnen zeer zeker nogal wisselend zijn, al hebben wij de laatste paar jaren behoorlijk standvastig zomerweer gehad. En dat is mooi meegenomen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat het warm kan worden in het hoge Noorden, heb ook ik al eens mogen ervaren. In de zomer van 2004 zijn mijn ouders, broer en ik op vakantie geweest naar Noorwegen (Fagernes en Leardal). Wij maakten dat jaar een heuse hittegolf mee - al in jaren scheen het niet zo warm te zijn geweest in Noorwegen. En dat terwijl het in de rest van Europa maar zozo was. Ook de campingeigenaren van een camping in Borgsjö, Zweden, vertelden ons in 2011 dat het enkele weken voor wij daar kwamen nog 36 graden was geweest. Twee levende bewijzen dat Scandinavië echt niet koud hoeft te zijn. Daarbij, er zijn ook zomers dat de mensen op campings in Italië weg regenen. Niets zo onvoorspelbaar als het weer...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, het kan in het noorden écht warm worden, Sandra. Wij hebben het regelmatig getroffen met de temperaturen. Vooral in het binnenland kan het erg warm worden, inderdaad ook in Zweden, maar vorig jaar dus ook aan de Noorse kust. En net zoals jij zegt, dan is het in andere landen vaak veel minder mooi weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Trouwens hoeft het van ons niet warm te worden. Rond de 19 graden is wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is waar, Hans. Bij zo'n temperatuur kun je nog actief bezig blijven zonder het al te warm te krijgen.
    Wij zijn een keer in het najaar naar Noorwegen gereisd en toen was het prachtig en stabiel weer, rond de 18-20 graden. Precies goed om wandelingen e.d. te maken.
    Maar ons hoor je heus niet mopperen als het 25 graden of hoger wordt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik moest om die laatste opmerking lachen: De foto's zijn speciaal voor diegenen die nog steeds niet kunnen geloven dat het in Noorwegen ook mooi zomerweer kan zijn...

    Maar wie bepaalt eigenlijk wat mooi weer is? Eigenlijk bestaat slecht weer niet; je hebt wel nat weer, koud weer, noem maar op. In Oostenrijk kan het ook het weer van uitersten zijn (sneeuw op de caravan kennen we niet, maar wel op 1500 m, dus vlakbij en dat in juni).

    En als je daar de bergen ingaat moet je ook met alles rekening houden!

    Prachtige foto's trouwens!

    Groetjes, Marjon.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In de Alpen kan het weer natuurlijk ook zomaar omslaan. Zodra je de bergen intrekt, ongeacht waar, moet je daar altijd rekening mee houden.

    Nee, slecht weer bestaat inderdaad niet, Marjon, alleen slechte kleding, wordt er gezegd. En dat is waar. Je kunt je tegen alles kleden.
    Wij zien de Noren wel eens in de regen aan een picknickbank zitten. Dat hebben we daar zelf ook ooit eens gedaan. Wonderlijk hoe snel je je aanpast.
    Ook hebben we ze wel de natuur in zien trekken terwijl het regende. Goede regenkleding aan, rugzak mee e.d. en gaan! Dat zouden wij misschien ook eens meer moeten doen...

    Gr!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, het is de instelling hè. Als het hier begint te regenen zie je iedereen in elkaar duiken en geïrriteerd kijken. Maar in Oostenrijk loopt/fietst iedereen gewoon door. Het is maar water haha.

    Groetjes, Marjon.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts