maandag 4 september 2017

Wow-effect

Terwijl we hier in Nederland van een paar heerlijke nazomerdagen genieten en er aan sommige bomen en struiken heel voorzichtig wat blaadjes beginnen te verkleuren, denk ik weleens terug aan de fantastische herfstkleuren die we vorig jaar in september in Noorwegen mochten bewonderen. 
En bewonderen was het zeker. We wisten soms niet wat we zagen, zo kleurrijk als de natuur daar in het najaar kan zijn. Na bijna iedere bocht in de weg kwam er een explosie van herfstkleuren tevoorschijn en dat deed ons bij elke beschikbare parkeerplaats stilstaan om zo ongeveer ademloos naar dit kleurspektakel te kijken. Soms legden we per dag heel weinig kilometers af, dat schoot niet echt op, maar we wilden niets missen van al het moois dat er te zien was. 


Natuurlijk wil ik die kleurbeleving graag met jullie delen en daarom plaats ik alvast een paar foto's die gemaakt zijn langs de weg die naar de Sognefjell leidt, de weg die de hoogste bergpas van Noord-Europa is en door een indrukwekkend berglandschap voert. Het grijze streepje dat je rechts op de foto hieronder ziet is die weg en hij komt ergens tussen de mysterieuze bergen aan de horizon vandaan. Het was alsof we in een of ander groots filmdecor reden. Zodra we de boomgrens bereikt hadden begon het kleurspektakel, zoals je op de rest van de foto's kunt zien. Deze foto's zijn een kleine greep uit de herfstkleuren die we daar gezien hebben. Ik zal vast en zeker nog meer foto's gaan plaatsen die met dat jaargetijde te maken hebben. De natuur in Noorwegen is er al een met een wow-effect, maar met de spectaculaire najaarskleuren erbij is het effect dubbel mooi. We hebben dan ook veelvuldig 'wow' geroepen, totdat ik er genoeg van kreeg en zei: "Vanaf nu ga ik dit woord niet meer zeggen. Ik verzin wel iets anders." 
Nog voordat mijn brein iets anders kon bedenken, vormde mijn mond na de volgende bocht het bekende woord alweer: wow! De rest van de reis verliep niet veel anders :-)   
   

12 opmerkingen:

 1. Wouu thouse collors and great nature photos !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you, Birit!
   Yes, there are amazing colors during autumn.

   Verwijderen
 2. Wow. Het herfstseizoen hebben wij nog niet meegemaakt. Het winterseizoen ook niet en de lente ook niet. We hopen nog genoeg te kunnen genieten van alle seizoenen in het noorden. Gelukkig zijn er genoeg foto's te bekijken :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De herfst is daar echt prachtig om mee te maken. Zo mooi!
   De winter is het enige seizoen dat wij nog niet meegemaakt hebben, al zijn we wel eens in april in Noorwegen geweest en toen lag er nog behoorlijk wat sneeuw en ijs. Dat gaf wel een indruk hoe het er in het winterseizoen uit kan zien.

   Ik hoop dat jullie in de toekomst inderdaad verschillende seizoenen mee kunnen maken in Scandinavië. Dat zou toch moeten lukken.
   Ja, gelukkig hebben we de foto's nog :-)

   Verwijderen
 3. Dit zijn prachtige beelden om op mijn netvlies te zetten.. voordat ik mn bed in duik... Dank. (hartje :-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar krijg je kleurrijke dromen van ;-)
   Graag gedaan! ♥

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Dank je, Mieke!
   De kleuren zijn daar in dat jaargetijde onvoorstelbaar mooi.

   Verwijderen
 5. Om stil van te worden zo mooi! Dat geel en rood geeft je een zonnig en warm gevoel.
  In Engeland/Northumbria hebben we dit ook gezien 16 jaar geleden-genieten....
  hartelijke groet,
  Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is er prachtig in het najaar! Die kleuren verspreiden gewoon een soort gouden gloed. Het licht is er in de herfst ook zo mooi om te zien.

   Engeland lijkt ons ook bijzonder. We kijken regelmatig van die huizenprogramma's waar mensen in Engeland een huis op het platteland zoeken. De omgeving daar is ook prachtig.

   Lieve groet!

   Verwijderen
 6. Ooooh, mag ik het dan zeggen?

  WOW!

  Ik ken dat... Dan ben je om woorden verlegen. Het ziet er dan ook bijzonder mooi uit, heel indrukwekkend. En dat moet dan in het echt nog mooier zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je mag het zeggen, hoor ;-)
   Op die momenten weet je gewoon geen andere woorden te verzinnen en verval je telkens in hetzelfde woord.

   De kleuren zien er op de foto's gelukkig goed uit. Dat is toch altijd afwachten hoe dat uitpakt. In het echt is het nog indrukwekkender, omdat je dan uitzicht hebt over de hele omgeving en nog veel meer kleur om je heen ziet. Het lijkt soms net niet echt.

   Verwijderen