dinsdag 9 mei 2017

Eten met uitzicht

Misschien klinkt het Noorwegengangers bekend in de oren: Bakeriet i Lom. Wie het nog niet kent, lees gewoon even door. Je weet nooit of je ooit in de buurt van het Noorse plaatsje Lom komt en dan mag je deze ambachtelijke bakkerij niet missen. De bakker die deze bakkerij runt was een kok in een restaurant in een van de Noorse steden. Het werk slokte hem dusdanig op dat er bijna geen tijd meer overbleef voor een gezinsleven. Hij besloot het roer om te gooien en iets anders te gaan doen, de stad te verlaten en ergens waar het rustiger was iets nieuws op te bouwen. Zodoende kwam hij in Lom terecht. De bakkerij is inmiddels wijd en zijd bekend. Het is nog steeds hard werken maar wel met veel meer voldoening. Deze bakkerij speelt overigens een kleine rol in mijn roman Dubbelhartig.


Op de foto hierboven zie je de bakkerij. Binnen waren overigens zo goed als alle tafeltjes bezet. Buiten zat een dappere mevrouw die het op dat moment wisselvallige weer trotseerde.


Aan de achterzijde van de bakkerij (het witte gebouw linksboven) stroomt de rivier de Bøvra die overgaat in de waterval Prestfossen.  


Op het terrein van de bakkerij staat een klein huisje, opgebouwd uit houtblokken. We waren benieuwd hoe het interieur eruit zou zien en waar het huisje voor gebruikt wordt. Maar ik heb nog geen informatie over het huisje kunnen vinden.


Ik kwam de foto's van de bakkerij tegen terwijl ik aan het rondneuzen was in onze Scandinavische vakantiefoto's, iets wat ik de laatste tijd wel vaker doe. Er zijn namelijk momenten dat het voelt alsof ik onder een wals heb gelegen. Mijn lichaam protesteert dan bij elke beweging die ik maak. Tijdens de operatie die ik onderging heeft alles een flinke opdoffer gehad en dat is nu goed te merken. Gelukkig is er iets aan pijn te doen en daarnaast probeer ik afleiding te zoeken in dingen die ik leuk vind om mee bezig te zijn. En dus blader ik door woonbladen en probeer ik te bedenken hoe ik met zo weinig mogelijk middelen van alles in ons huisje kan veranderen (als ik weer helemaal goed op de been ben), denk ik na over het nieuwe boek dat ik wil schrijven en struin ik af en toe rond tussen onze vakantiefoto's om even weg te dromen bij alles wat we gezien en meegemaakt hebben en bedenk dat ik nog een fotoboek moet maken.
Maar om terug te komen op Bakeriet i Lom, als ik terugdenk aan ons bezoek aan deze bakkerij verschijnt er vanzelf een glimlach op mijn gezicht. In de bakkerij is er natuurlijk van alles te koop, van heerlijk brood tot andere smakelijke lekkernijen, allemaal gebakken in een op hout gestookte steenoven en dat proef je. Bovendien word je er zeer vriendelijk te woord gestaan en als je even niet helemaal begrijpt wat er allemaal voor ingrediënten in de broodjes verwerkt zitten, dan leggen ze dat graag aan je uit.Er wordt de gelegenheid geboden om aan een van de tafeltjes binnen of buiten iets te drinken en daarbij hoort uiteraard iets lekkers. Ook wij besloten iets uit te zoeken wat ons erg smakelijk leek. Het werden zoete broodjes met appel, een paar meegranenbroodjes en een flinke tomatenfocaccia. De andere broodjes waren overigens ook van een enorm formaat, dus je krijgt wel waar voor je geld.Wij namen alles mee naar onze camper en gingen vervolgens op pad om ergens op een mooie plek het een en ander te proeven van deze lekkernijen. Dat doen wij wel vaker. Eten met uitzicht heeft iets. Een soort ultiem genieten. En het smaakte geweldig! Wat kunnen die mensen bakken, zeg.


Dicht bij de bakkerij vind je Smak i Lom, een winkel met lokale etenswaren waar je ook meteen aan kunt schuiven aan een tafeltje om van dit alles te proeven. Helaas was Smak i Lom gesloten op het moment dat wij er waren. Dat was jammer. Hopelijk komt er nog een herkansing.


Er worden alweer voorzichtig reisplannen gemaakt voor komend najaar en dan met de bedoeling om naar Noorwegen te reizen. Als met de gezondheid alles meezit zou het fantastisch zijn om die plannen te kunnen uitvoeren. En wat zullen we er dan met andere gevoelens naartoe gaan dan alle keren daarvoor. Het zou een bonusreis zijn en als het even kan zoeken we natuurlijk weer iets lekkers uit bij Bakeriet i Lom en als het mogelijk is bij Smak i Lom om daarna op zoek te gaan naar een plek met een mooi uitzicht, want met een uitzicht smaakt alles gewoon nog beter :-)
16 opmerkingen:

 1. Heerlijk nagenieten en de voorpret is zeker zo leuk!
  Eerst verder met opkalefateren... en je mooie foto's delen, ik geniet mee ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, eerst opkalefateren en dan zien we wel hoe het verdergaat. Foto's kijken is een leuke bezigheid, net zoals plannen maken. Leuk dat je van de foto's geniet :-) ♥

   Verwijderen
 2. Oooh dat ziet er allemaal lekker uit zeg! En met zo'n uitzicht smaakt alles nog lekkerder. Wat is dat toch bijzonder hè!

  Wat naar dat je nog zo'n pijn hebt en je nog helemaal niet de oude bent. Dat kan natuurlijk ook niet zo snel, maar ik gun het je wel. Gelukkig ben je een positief mens en dat zijn leuke dingen om te overdenken: jullie huis nog gezelliger maken en waar gaat het nieuwe boek over... En: yeah, vakantieplannen maken, heerlijk! Alleen al de voorpret! En denk maar alvast dat het doorgaat, want positief denken heeft kracht!

  Sterkte met het herstel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn van die genietmomenten, een formidabel uitzicht met iets lekkers erbij.

   Paracetamol doet wonderen ;-) Het herstel gaat langzaam maar ik voel wel dat er hier en daar een klein beetje verbetering bij komt kijken. Een kwestie van geduld :-P
   Bewegen is goed, dus dat probeer ik dan maar, dan komen de spieren weer wat los. En, ja, denken aan leuke dingen, dat werkt altijd motiverend!

   Verwijderen
  2. Blijf dan maar aan al die leuke dingen denken :-) En ik hoop dat het nu - een week later - alweer een beetje beter met je gaat! :-)

   Verwijderen
  3. Ja, het gaat gelukkig al iets beter. De wals is een andere weg ingeslagen ;-) Alleen het energiepeil is schrikbarend laag bij wat ik van mezelf gewend ben. Maar ook daar zal hopelijk vanzelf verandering in komen :-)

   Verwijderen
  4. Lijkt me moeilijk. Maar het was een zware (dubbele) ingreep. Dus maar niet tegen vechten. Het komt weer goed :-)

   Verwijderen
 3. De Brood aflevering over Zweden was geweldig om te zien. Deze bakkerij zou er zo in kunnen.

  Ik denk dat elke reis nu aanvoelt als een bonusreis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je Brood noemt, Hans. Wij hebben alle afleveringen van Brood opgenomen maar zijn er op de een of andere manier nog niet aan toegekomen ze te bekijken. Maar op dit moment kijken we meer tv dan anders en kijken we ook veel terug van wat we hebben opgenomen, dus zou het zomaar kunnen dat we vanavond de Brood aflevering over Zweden gaan bekijken, want ik ben nu toch wel nieuwsgierig geworden :-)

   Ja, dat denk ik ook, dat elke reis nu zal aanvoelen als een bonusreis.

   Verwijderen
  2. Zeker doen. Zeer goed gelukt en de rust die de aflevering uitstraalt..... Heerlijk.

   Verwijderen
  3. Gisteravond de Zweden-aflevering van Brood bekeken. Hoe het knäckebröd op de ouderwetse manier gebakken wordt was erg leuk om te zien. En we hebben een stukje Öland en Stockholm mooi kunnen verkennen. Jezelf even in het noorden wanen... :-)

   Verwijderen
  4. Ja, dat wel. Maar het zou leuk zijn als ik er een keer met mijn eigen R rond kan kijken ;-)

   Verwijderen
 4. Dank je wel voor de tip Bakeriet i Lom, Elly. We zijn eens op de heenreis door Lom gekomen en hebben toen wat te lunchen gekocht. Ik kan me de drommen toeristen nog wel herinneren, maar het winkeltje waar we iets kochten niet echt meer (waarschijnlijk door de mensenmassa?). Ik denk dat ik ook maar eens het fotoboek erbij pak om te kijken of ik daarin nog iets tegenkom hierover :).
  Anders moeten we gewoon nog maar eens een keer de reis hier naartoe/doorheen plannen, haha.

  Fijn te lezen dat je het idee hebt dat je gezondheid stapje voor stapje de goede kant opgaat.

  Hartelijke groet,
  Yvette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, drommen toeristen! Wij waren de enige klanten in de winkel, de rest zat aan tafeltjes koffie te drinken en van het lekkers te snoepen. Maar wij reizen altijd in het voor- en najaar (dit keer het najaar) en dan zal het waarschijnlijk rustiger zijn dan bijvoorbeeld in het hoogseizoen, tenzij er natuurlijk een bus met toersiten bij de winkel wordt losgelaten...
   Jammer dat je je het winkeltje niet meer goed kunt herinneren. Ik zou inderdaad gewoon nog een keer een reis die kant op maken ;-)

   Er is wel wat geduld voor nodig om weer op de been te komen en geduld heb ik in dit geval niet altijd, haha! Als je gewend bent altijd van alles te kunnen doen...

   Lieve groet,
   Elly

   Verwijderen