zondag 22 januari 2017

Wandel mee langs de Deense kust

Heb je zin in een wandeling langs de Deense kust? Lees en kijk dan vooral even verder. De brede zandstranden, de rust en ruimte, de wandelpaden langs de gevarieerde kustlijn, het bijzondere licht, de vergezichten, mooie schelpen, drijfhout en niet te vergeten, het ruisen van de zee, dat alles maakt de Deense stranden tot een van mijn favoriete bestemmingen in Scandinavië. Dat liet ik jullie een tijdje geleden al weten naar aanleiding van de headerfoto bovenaan mijn blog en nog een paar andere foto's van de Deense kust. 
Ik ben in ons foto-archief gaan graven en heb een aantal foto's verzameld van de stranden en de kustlijn in Noord-Denemarken. Sommigen van jullie kennen de foto's misschien al van Twitter. Daar heb ik ooit wat foto's over dit onderwerp geplaatst, maar er zitten ook wel een paar exemplaren bij die ik jullie nog niet eerder heb laten zien. Dus wie zin heeft in een wandeling langs de Deense kust, je hoeft niet eens je wandelschoenen aan te trekken, maar kijk gewoon mee!
De onderstaande drie foto's zijn gemaakt langs de kustlijn bij Hanstholm. Daar kun je prachtige wandelingen door het duingebied maken. Er staan paaltjes die de routes aangeven.
De vuurtoren in Hanstholm is een leuk doel om naartoe te wandelen vanaf Hanstholm Camping, de camping waar wij op dat moment kampeerden. Als je een kleine bijdrage betaalt krijg je toegang tot de vuurtoren.In het voor- en naseizoen heb je alle ruimte op de stranden en zelfs in het hoogseizoen vind je genoeg mooie plekjes waar je in alle rust kunt zitten. Dat laatste is een kwestie van een eindje verderop een plek zoeken, bij de rest van de strandbezoekers vandaan. 
De volgende foto's zijn gemaakt op het strand waar we vanaf Rødhus Klit Camping naartoe gewandeld zijn. We waren op dat moment de enige wandelaars.
Langs dit strand heb ik veel, vooral ook grote schelpen gevonden. Het was even zoeken, want meestal lagen ze half onder het zand verscholen en moest ik ze uitgraven. Ze liggen nu bij ons thuis verspreid over verschillende plekken, als herinnering aan onze reis.


In de duinen stuitten we op een een bosje dappere viooltjes die weer en wind moesten trotseren.


En dan gaan we naar Tversted Strand, daar zijn auto's op het strand toegestaan. Heel handig, dan hoef je niet met al je spullen door het zand te banjeren. Maar als je er wandelt, is het is toch een beetje opletten of de automobilisten jou wel zien lopen. Vanaf Tannisby Camping loop je op je gemak naar dit strand toe. Als je via de verharde weg naar Tversted Strand loopt, ga dan meteen even bij Det Blå Ishus langs. Deze kiosk ligt dicht bij het strand. Ze verkopen er geweldig lekker ijs. Je hebt de keuze uit heel veel smaken. Mijn echtgenoot hield beide ijsjes vast, zodat ik er een foto van kon maken. Ik moet toegeven dat we er al van gesnoept hadden voordat we op het strand aankwamen. We konden er geen weerstand meer aan bieden en dat is wel te zien :-)


Bij Tversted Strand kun je ook fijn door de duinen wandelen. Je komt er, net als bij Hanstholm, paaltjes tegen die de routes aangeven. 


Nu we het toch over Hanstholm hebben, als afsluiting nog een paar foto's die daar gemaakt zijn op het strand toen het een koude dag was met veel wind. Maar hoe de weersomstandigheden ook zijn, langs het strand lopen is bij ieder weertype mooi. Afgelopen najaar hebben we de noordelijkste punt van Denemarken bezocht: Grenen. Daar vind je veel strand en komen twee zeeën samen. Maar daarover vertel ik jullie later meer. 

En tussen al dit bloggen over strand en zee door herinner ik jullie er meteen even aan dat je hier nog steeds op mijn boek Vier het leven kunt stemmen. De mensen die al op mijn boek gestemd hebben: dank je wel, heel erg fijn dat jullie dat gedaan hebben! En wie nog van plan is op Vier het leven te stemmen: alvast veel dank dat jullie dat willen doen!  

13 opmerkingen:

 1. Denemarken is natuurlijk heel vlak, maar als ik het dan zo zie is het zo heerlijk ruim en rustig en ook mooi!

  Bijzonder dat je met auto's op het strand mag. Ik zag het op een foto van de camping die je linkt. Raar gezicht hoor.

  Prachtige foto's. En lekkere ijsje :-P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denemarken heeft veel minder inwoners dan Nederland en dat is goed te merken. Zoals jij zegt: zo heerlijk ruim en rustig. Ja, het is er ook mooi en in sommige delen van het land wat glooiend. Ideaal om te wandelen en te fietsen.

   Het is even wennen als je auto's op het strand ziet staan of rijden. Maar ach, we passen ons moeiteloos aan de gebruiken van het land aan ;-)

   Dank je! Ja, de ijsjes zijn voor herhaling vatbaar!

   Verwijderen
  2. Klinkt als een heerlijk land. Gek eigenlijk dat ik er nooit ben geweest.
   Al was het maar voor die ijsje(s) haha!

   Verwijderen
  3. Je zult het in Denemarken vast en zeker naar je zin hebben, Marjon. Het is een fijn kampeerland met goede campings en niet geheel onbelangrijk, de dagelijkse boodschappen zijn goed betaalbaar.
   Dat is in Noorwegen wel even anders... :-p We denken altijd dat we daar inmiddels wel aan gewend zijn, maar we schrikken telkens opnieuw als we de prijzen van levensmiddelen daar zien. Het zorgt er wel voor dat je creatief wordt in het boodschappen doen :-)

   Verwijderen
  4. Dat is iets om te onthouden, Elly! Gert ging al direct naar campings zoeken haha. Maar we blijven waarschijnlijk ook dit jaar in Nederland. We willen misschien ook naar Diever ;-)

   Boodschappen in Oostenrijk zijn niet zo duur als in Noorwegen maar wel een stukje duurder dan hier. Wij werden ook heel goed in creatief boodschappen doen.

   Alcohol is daar echter heel betaalbaar en ik dacht dat dat in Denemarken weer erg duur is. Maar dat is natuurlijk minder belangrijk ;-)

   Verwijderen
  5. Leuk dat jullie enthousiast zijn geworden over Denemarken.
   In Denemarken vallen de prijzen van alcohol nog wel mee. Je hebt daar ook de Aldi en die verkopen ook wel het een en ander. Dus al met al goed te doen.

   Wie weet komen we elkaar een keer tegen in Diever ;-)

   Verwijderen
 2. Volgens mij vergat ik de s, dus lekkere ijsjessssss

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was me nog niet eens opgevallen. Ik snoepte in gedachten alweer van een lekker ijsje, vandaar ;-)

   Verwijderen
 3. Op deze grijze dag is dit een prachtige wandeling die ik heerlijk meeliep met de kachel aan.
  Het is zo een prachtig land Denemarken en de eerste keer dat ik daar reed, deed het me denken aan de Auvergne van 40 jaar geleden. Alleen veel kleinere bergen, heuvels, het was de kleur en de glooiing. Het blijft altijd een verrassing bij het zien van nieuw landschap, wat het met je doet. Ik houd ook van Denemarken.
  Met de auto het strand op kon tot 25 jr. jl. nog in Oostvoorne dat deden we graag met de kids die toen klein waren en een strandwandeling toen al een klus voor mij was.
  Daarom geniet ik heerlijk mee als jij je foto's deelt.

  Tuurlijk heb ik gestemd!! ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je via deze blog mee kan genieten. Dat is leuk om te horen :-)
   Denemarken hebben wij in ons hart gesloten. Het landschap doet vriendelijk aan en brengt rust met zich mee. De mensen zijn er eveneens vriendelijk, en behulpzaam. Een heerlijk land om gewoon even fijn tot rust te komen.

   Bedankt voor het stemmen! ♥

   Verwijderen
 4. Ik heb net een heerlijke wandeling gemaakt ;) En ben niet eens moe geworden. Maar alle gekheid op een stokje het lijkt me een prachtig land.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Handig, hè, zo'n wandeling ;-)
   Ja, het is zeker een mooi land, Cobi.

   Verwijderen