woensdag 4 januari 2017

Jotunheimen, Huis van de reuzen

Afgelopen najaar mochten we opnieuw een bezoek brengen aan de imposante Jotunheimen. Tijdens het voorjaar kan daar nog veel sneeuw en ijs liggen. Je rijdt dan tussen metershoge sneeuwwanden over de Sognefjellsveien, een weg die je dwars door de bergwereld over de Sognefjell voert. Deze weg ligt in Noorwegen en is de hoogste bergpas van Noord-Europa. Wij hebben de Jotunheimen meestal gezien bedekt met sneeuw en ijs. Dit keer was er geen sneeuw en ijs meer te vinden. Daarvoor moest je nog hoger de bergen in. 


Als er geen sneeuw meer ligt, ziet alles er ineens heel anders uit. Meren glinsterden ons tegemoet en op een rotsachtige ondergrond was groen te zien, niet veel, maar het was groen. Zelfs monumenten waren tevoorschijn gekomen. En de bergen? Die waren dit keer in grijstinten gehuld in plaats van de witte deken waarmee ze de winter nog altijd even vast leken te willen houden. Het landschap had een metamorfose ondergaan. Dan zie je pas goed hoe onherbergzaam en indrukwekkend de omgeving eruitziet. De sneeuw zorgde, in ons geval, meestal voor een wat lieflijker beeld.


Wij besloten ergens op de top van de Sognefjell vrij te kamperen, te midden van het 'Huis van de reuzen', want dat is hoe de Jotunheimen genoemd wordt. De wolken rondom de hoge bergtoppen gaven de omgeving een mysterieus tintje. Met een beetje fantasie lieten ze ons bijna geloven dat er zich inderdaad reuzen of in ieder geval fabelachtige wezens tussen de bergen verscholen hielden. Wezens die langzaam uit de wolken op zouden komen doemen. Ik kan jullie geruststellen: dat is niet gebeurd.     


Dit is alvast een tipje van de Jotunheimen. We hebben nog veel meer foto's van dit immense gebied gemaakt én er valt een leuke anekdote te vertellen die we daar hebben meegemaakt. Maar dat is voor een van de volgende keren. Tot dan!


10 opmerkingen:

 1. Wauw zeg, geweldige foto's. Zo mooi dat wij ook weer naar Noorwegen gaan deze zomer :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je :-) De omgeving is dan ook geweldig mooi.
   Oh, echt??? Tja, eenmaal Noorwegen, altijd Noorwegen (en Zweden) ;-)
   Leuk vooruitzicht!

   Verwijderen
  2. Ergens in een hut op de Hardangervidda.

   Verwijderen
  3. Hardangervidda! Dat is geweldig! Dat wordt genieten.

   Verwijderen
 2. Mooie foto's Elly. Zo blij dat ik voor me kan halen hoe inmens wijds en groots de kleuren in het eggie zijn. 'Het huis van de reuzen' nog kleiner voel je je dan, weer leuk geschreven.
  Tot snel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Marjanne :-)
   Ja, groots is het zeer zeker en die benaming zorgt er inderdaad voor dat je je als mens heel nietig voelt tussen al die bergtoppen.

   Tot de volgende keer!

   Verwijderen
 3. Wat een prachtige foto's! Wij hadden die ervaring in Oostenrijk ook. We zijn jaren eind mei/begin juni gegaan en toen gingen we eind september en dan is het allemaal zo anders (minder of geen sneeuw ook), dat je je ogen uitkeek. Brrr, als ik zulke gedachten over reuzen zou hebben, weet ik niet of ik daar nog wil overnachten haha. Maar waarom heet het daar zo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Marjon!
   Ja, wat is een omgeving zonder sneeuw ineens anders, hè? Maar zeker niet minder mooi, omdat je zoveel nieuwe dingen ziet die eerst verborgen bleven.

   De reuzen, ja, haha! In Jotunheimen zijn de hoogste bergen van Scandinavië te vinden, vandaar. En de legende vertelt dat het gebied ontstaan is in de tijd dat er reuzen op aarde zwierven. De strijd tussen reuzen en goden e.d. Het heeft te maken met de Oud-Noor(d)se mythologie, ook wel Edda genoemd.
   Misschien kan ik daar in mijn volgende blog wel wat uitleg over geven. Voor degenen die dat leuk vinden. Niet dat ik er veel van weet, maar in het kort :-)

   Verwijderen
  2. Ja leuk! Ik weet er helemaal niets van, dus je weet altijd meer dan ik!

   Verwijderen