maandag 30 mei 2016

Inspiratie opdoen

Even een tijdje ertussenuit, daar waren we wel aan toe, mijn echtgenoot en ik. Rust in ons hoofd zien te krijgen, ontspannen. Wie in de labels naast deze blog op 'Drenthe' klikt, leest dat wij, naast Scandinavië, ook rust in onze eigen noordelijke provincie vinden. Zodoende verblijven we nu op een camping in Diever, grenzend aan het Drents-Friese Wold, een ideale plek om te wandelen en te fietsen door de mooie natuur, dorpjes te bezoeken of gewoon op de camping te blijven en buiten te zitten op een stoel in de relaxstand en naar de vogeltjes te luisteren. Iets te lezen, kopje koffie erbij, af en toe gedag zeggen tegen andere campinggasten, bedenken wat we de volgende dag zullen ondernemen – ach, dat zien we dan wel weer – en ondertussen nadenken over een nieuw te schrijven boek, terwijl we bos- en heidelucht opsnuiven. Brainstormen in de buitenlucht. De omgeving nodigt uit tot het opdoen van inspiratie en dat is fijn voor iemand die over een nieuw verhaal nadenkt. Genoeg gepraat, tijd voor een paar foto's van een wandeling over landgoed Berkenheuvel dat tegen Diever aan ligt. 


De eigenaar van Berkenheuvel heeft het bos op dit landgoed ruim een eeuw geleden aangeplant. Hij bestreed daarmee meteen het stuifzand dat door intensieve begrazing was ontstaan. Met het planten van dennenbomen viel geld te verdienen. In die tijd werden de schachten in mijnen namelijk gestut met dennenhout.


In het bos is een monument opgericht voor deze landgoedeigenaar, omdat hij een belangrijk aandeel heeft gehad in de ontwikkeling van dit gebied. Bij het monument lag een roos. Misschien dat een van de nazaten deze bloem er neer heeft gelegd. Dit gebaar en het contrast van de tere, roze bloem met de grijze keien en het mos was een foto waard. Het huis van de vroegere eigenaar van het landgoed bevindt zich er niet ver vandaan en is nog steeds in het bezit van de familie. 


Er strekt zich een zee van bosbessenstruiken onder de dennenbomen uit. Het nieuwe, jonge groen aan de struikjes is duidelijk te zien en vormt een mooi kleurenpalet met de donkere blaadjes.


De bloesem van een bosbessenstruik, in de vorm van lieflijke, kleine klokjes.


Prachtige doorkijkjes waarbij je absoluut even stil blijft staan. 


Niet alleen dennenbomen, ook statige beukenbomen kom je tegen, getooid met fris voorjaarsgroen.


Al wandelend sla ik op wat ik zie en maak ik foto's van wat ik misschien nodig denk te hebben voor mijn nieuwe boek. Foto's maken om en nabij Diever? Ja, ik speel al een tijdje met de gedachte daar een verhaal te laten afspelen. In mijn laatste boek Vier het Leven woont een van de personages in Diever. Dat gegeven heb ik maar heel even aangetipt. Naar aanleiding daarvan dacht ik: waarom niet een heel boek met deze mooie omgeving als achtergrond? Dus ons verblijf hier heeft iets weg van een plezierige werkvakantie. Het nuttige wordt met het aangename verenigd. Ideaal, toch?


     

3 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig landgoed en wat een mooie foto's! Alles is inderdaad nu zo mooi fris lentegroen. En het is in korte tijd zo mooi groen geworden.

  Zo'n ontspannen vakantie houden wij momenteel ook, zo van: zien we dan wel weer. Inspiratie opdoen gaat soms onbewust als je in de natuur vertoeft. Maar jouw inspiratie leidt straks daadwerkelijk naar een boek en dan nog wel een dat zich in Diever afspeelt als ik het zo lees.

  Mooie dagen nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niets hoeft, alles mag. Heerlijk, hè? En ondertussen brainstormen we hier rustig door :-)

  Jullie ook een fijne tijd toegewenst, Marjon!

  BeantwoordenVerwijderen