woensdag 2 maart 2016

Grensgebied

Zo nu en dan kan ik het niet laten om over het noorden van Nederland te bloggen. Sommigen van jullie weten dat Drenthe mijn favoriete provincie is. Ik ben er geboren en het voelt altijd goed om daar een tijdje te verblijven. Een gevoel van je roots opzoeken en ervaren. Ik heb iets met het landschap daar en de rust en de mentaliteit. 

De Grenspoel op het Aekingerzand.

Vorig jaar besloten we niet, zoals gewoonlijk, op vakantie naar Scandinavië te gaan. Ik was toen nog maar kort geleden met de chemokuren gestopt en een lange reis zou vanwege mijn lage energieniveau te veel van het goede worden. Het werd een kampeerreis dichter bij huis, door het Hoge Noorden van ons eigen land, met als startpunt de provincie Drenthe. Ondanks dat het tijdens een wandel- of fietstocht soms flink bikkelen was, heb ik genoten van alles wat we gedaan en gezien hebben. Ook in Nederland valt genoeg te ontdekken en het Aekingerzand is een van de mooie plekken waar we per fiets rond hebben gekeken. Het was september en de vakantiedrukte was voorbij. Niets dan rust, zoals je op onderstaande foto's kunt zien. De foto's zijn gemaakt bij de Grenspoel. Daar moet je beslist een kijkje nemen en deze rust en stilte absorberen. De Grenspoel dankt zijn naam aan het feit dat de grens tussen Drenthe en Friesland er dwars doorheen loopt. Het Aekingerzand is dus een grensgebied tussen Drenthe en Friesland, een gebied dat deel uitmaakt van het Drents-Friese Wold en niet ver van Appelscha verwijderd ligt. Het Aekingerzand wordt ook wel Kale Duinen genoemd en bestaat uit zandverstuivingen, heide en dennenbomen en wordt omringd door uitgestrekte bossen. Het is er fijn wandelen en fietsen. Je komt er altijd wel een paar schapen tegen. Er loopt daar namelijk een hele kudde rond die voor de begrazing van de heide zorgt. Ook de uitkijktoren kun je niet missen, de toren staat dicht naast het fiets/wandelpad en biedt een mooi uitzicht over de omgeving. 


Het uitzicht.

Zes jaar geleden fietsten we ook op het Aekingerzand rond, maar dan in no- vember. En koud dat het toen was! We zijn op een gegeven moment in Appelscha een eetcafé ingedoken om op te warmen en er meteen te lunchen met warme chocolademelk erbij. De volgende drie foto's zijn in die periode gemaakt.
September is dan toch een betere optie, al hadden we wel last van donkere, dreigende wolken en verdween de zon uiteindelijk, maar gelukkig bleef het droog en was het altijd nog warmer dan in november. Ben je in de buurt van het Aekingerzand, wandel of fiets eens rond door dit stuk mooie natuur, een deel door Drenthe en een deel door Friesland. Het is de moeite waard!  

2 opmerkingen:

  1. Wij blijven dit voorjaar (en misschien het hele jaar) bijna zeker in Nederland om allerlei redenen en waarschijnlijk wordt onze kampeerbasis gewoon 'onze' Veluwe. Maar we willen wel bijzondere (natuur)uitstapjes maken en dit is wel een tip die ik meeneem. Wat is het daar prachtig, zo ruim en zo stil. Heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een prachtig uitstapje. En niet alleen het Aekingerzand. Er is rondom dit gebied ook nog genoeg natuurschoon te vinden. Leuk dat je het als tip meeneemt :-)

    BeantwoordenVerwijderen