woensdag 30 maart 2016

Bourtange, terug naar 1742

Op een saaie, grijze dag besloten wij terug te reizen in de tijd en wel naar het jaar 1742. Niet via een tijdmachine, nee, heel wat makkelijker, hoewel ik dat niet zeker weet, ik heb nooit gereisd via een tijdmachine. Maar in ieder geval, wij bereikten dit jaartal gewoon via de weg. Dat weet ik wél zeker. In het vestingstadje Bourtange, gelegen in het noorden van ons land, in Zuid-Oost Groningen, dicht bij de Duitse grens, is alles met behulp van oude kaarten en tekeningen in de stijl van 1742 gereconstrueerd. Nu is een saaie, grijze dag waarop het ook nog begon te regenen niet het ideale tijdstip om dit stadje te bezoeken maar we bevonden ons voor het eerst in deze hoek van ons land en dan wil je natuurlijk de bezienswaardigheden niet missen. We wilden wel eens weten of het stadje, omgeven door stervormige grachten en wallen, een bezoek waard was. Wij waren daar rond half september en veel leven in de brouwerij was er op dat moment niet. Maar dat betekende wel dat we over alle rust en ruimte beschikten om het een en ander te kunnen bekijken in plaats van overspoeld te worden door toeristen. 


Toegang tot het stadje krijg je via een ophaalbrug en een stadspoort die zich in een van de wallen bevindt. 


Bourtange van bovenaf gezien. (Foto: www.toerismegroningen.com)


Ik ga verder niet in op de historie van Bourtange, dat is nogal een verhaal en dat kun je hier lezen. Het enige wat ik daarover zeg is dat Willem van Oranje in 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, de opdracht gaf op deze plek een fort aan te leggen dat uitgroeide tot een vesting die nooit werd ingenomen. Laten we een kijkje nemen in het oude vestingstadje. 
Op de foto hieronder zie je links aan het Marktplein de zogenaamde Kapiteinswoning, een officierswoning die uit 1661 dateert. Alle straatjes van het stadje komen uit op dit plein. Rondom het plein staan 350 jaar oude lindebomen, wat voor een mooie sfeer zorgt.In het hele stadje zijn leuke, gedecoreerde hoekjes te vinden.


De vlag van Bourtange hangt vrolijk te wapperen in de wind.


Ook de prachtige tuinen die bij de huisjes horen zijn het bezichtigen waard.Kleurrijk snoepgoed in een van de knusse winkeltjes die het stadje rijk is. Alleen al naar deze zoetigheid kijken doet je de tanden al bijna uit de mond vallen.


Grof geschut om de vijand buiten de poort te houden. 


Op de achtergrond zie je een rood hokje staan, een uitkijkpost, boven op de wal. Van daaruit kon men de omgeving in de gaten houden. 


Een toilet werd in 1742 een 'secreet' genoemd, in dit geval een hokje bevestigd aan de zijkant van een brug over een gracht. Het diende als toilet voor de soldaten. Je nam plaats op de ronde balk die er bevestigd was en datgene wat je kwijt moest viel in het water van de gracht. Ik vraag me af waar ze dan weer drinkwater vandaan haalden... 


Nog even een mooi tafereeltje...


En we verlaten Bourtange weer via de stadspoort.


Er valt nog veel meer te zien maar helaas heb ik vanwege het sombere en miezerige weer niet overal goede foto's van kunnen maken. Jullie hebben in ieder geval een beetje een indruk gekregen van hoe het er in Bourtange uitziet en zijn voor even teruggereisd naar 1742 en dat nog wel zonder tijdmachine ;-)   11 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me een hele mooie plaats.
  Bedankt voor de tip, daar gaan we in de vakantie zeker een dagje heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een bijzonder plaatsje zeg. Heel erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is inderdaad een mooi plaatsje, Anneke. Je kunt er zeker wel een dagje doorbrengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We hadden er al veel over gehoord en gelezen, dus werd het tijd om het plaatsje eens te bezoeken, Hans. Het is een leuk stadje waar nog veel meer te zien en te doen is dan dat ik in mijn blog heb beschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Westerwolde is een heel mooi gebied. Om te wandelen, fietsen enz. Kijk op westerwolde.groningen.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is er zeker mooi, Marten. Helaas waren de weersomstandigheden niet al te best tijdens de dagen dat wij ons in Westerwolde bevonden. We zijn dan ook van plan om daar nog eens een keer naartoe te gaan om de omgeving beter te kunnen verkennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke blog Elly, mooie foto's in een prachtige stadje! inderdaad een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel, Marjanne :-)

  Het stadje is zeker leuk om te bezoeken. Normaal gesproken is er wel het een en ander te beleven, zoals een markt of levende geschiedenis, maar het was er wel mooi rustig toen wij er waren. We hadden alle ruimte.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Alsof ik er gisteren was! En ik het er hier over had, kwamen we geschrokken tot de conclusie dat het in mei al 20 jaar geleden is dat wij daar waren! Maar het heeft veel indruk op me gemaakt en het is zo leuk om het hier terug te zien. Prachtige foto's! En ik wil er nog wel eens naar toe :-)

  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank je wel, Marjon! Het was jammer dat het zo'n grijze dag was, maar ondanks het saaie weer was het toch leuk om in het stadje rond te slenteren.

  20 jaar geleden? Hoog tijd dus om weer eens een bezoekje aan Bourtange te brengen :-)

  Jij ook een fijn en zonnig weekend gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen