zondag 14 februari 2016

Tijd voor Max en Valentijnfestival

Het was me het weekend wel. Afgelopen vrijdag vertrok ik samen met manlief naar Hilversum. De auteurs die genomineerd waren voor de Valentijnprijs 2016 moesten in het tv-programma Tijd voor Max hun opwachting maken. De winnaar van de Valentijnprijs zou tijdens de uitzending bekend worden gemaakt. We zouden op tv komen. Geweldig toch? 


Ja, dat was het zeer zeker, totdat ik het nieuws liet bezinken en bedacht dat ik voor zo'n slordige 400.000 kijkers mijn zegje moest doen, zonder haperen, want het is altijd een rechtstreekse uitzending. 


Foto boven: bij de visagie. 
Foto onder: tekst en uitleg over de uitzending. Links naast mij collega-schrijfster Sandra Berg en rechts auteur Gerda van Wageningen die ook het een en ander in de uitzending zou vertellen. 


Rechtstreeks, dus geen geknip in de opnames, geen herkansingen, niets van dat alles. In één keer meteen goed zeggen wat je zeggen wilt en dat binnen 20 seconden. 20 seconden! Niet zoals bij Omroep Flevoland een interview in mijn eigen vertrouwde thuisomgeving, wetende dat ik me een foutje kon permitteren. De foutjes werden er toch uitgefilterd. Nee, niets van dat alles. Help... Knikkende knieën en een ietwat vreemd gevoel in mijn buik (nee, helaas geen vlinders), maar op de een of andere manier rolden de woorden als vanzelf uit mijn mond, ondanks de microfoon aan zo'n hengel die onder mijn neus werd geduwd, de camera recht op mijn gezicht gericht en een tikkende timer waarop de spreektijd af te lezen viel. 
Ik hield in gedachten dat het een prachtige promotie was voor mijn roman Blind Vertrouwen en een mooie gelegenheid om mijn boeken en mezelf aan een breder publiek te presenteren. Wanneer krijg je nou zo'n kans? Ik ben dan ook dankbaar voor het feit dat ik dit mee mocht maken. En dan ook nog op de foto met Robèrt van Beckhoven, bekend van Heel Holland Bakt – ik ben fan van dat programma – en Sybrand Niessen, presentator van Tijd voor Max. Dan kan mijn dag toch niet meer stuk? :-)


Foto onder: de smakelijke creaties van Robèrt van Beckhoven, gemaakt tijdens de uitzending.


Goed, ik heb de Valentijnprijs 2016, de prijs voor het beste romantische boek, niet gewonnen. Jammer, maar niet getreurd, hoor. Man, ik heb van alles geprobeerd om via sociale media stemmen te winnen. Facebook, Twitter, iedereen gemaild die ik kende, hen gevraagd het aan anderen door te geven dat ze op mijn boek konden stemmen (en het werd doorgegeven, dat weet ik), ik kreeg zelfs aanhang in Fins Lapland, Noorwegen, Zweden en België, ik heb ook nog familie buiten Europa, mijn blogs en berichten werden gedeeld, regionale omroep benaderd, heb in de regionale krant gestaan, bedrijven benaderd, uitgelegd dat ik genomineerd was en er op mijn boek gestemd kon worden, enz. Al met al werd er flink campagne gevoerd om stemmen te winnen. Maar... het mocht niet baten. Iedereen die gestemd heeft en geprobeerd heeft mijn boek op wat voor manier dan ook te promoten: heel veel dank! Het heeft niet aan jullie gelegen. 
Foto onder: samen met Anita Verkerk van uitgeverij Cupido en collega-schrijfster Sandra Berg op een rode loper die we ergens in het Media Park zagen liggen. Even proberen hoe dat voelt zo'n rode loper ;-)


Na de vrijdag van Tijd voor Max volgde de zaterdag dat het Valentijnfestival plaatsvond. Dit keer ging ik met manlief, onze twee dochters en de schoonmoeder van een van hen op weg naar Ermelo waar het festival gehouden werd. Even in het kort: tijdens het Valentijnfestival werd de winnaar, Reina Crispijn, gehuldigd (Reina, nogmaals van harte gefeliciteerd!), werden de winnaar en de genomineerden geïnterviewd door journaliste en auteur Marjan van den Berg die het middagprogramma presenteerde, viel er erg mooie muziek te beluisteren, werd er een romantische markt gehouden enz. 


Foto boven: Marjan van den Berg praat op gezellige en humoristische wijze het middagprogramma aan elkaar. Op de achtergrond worden beurtelings foto's van de genomineerden en hun boeken op de muur geprojecteerd. Even wennen om jezelf in zo'n groot formaat afgebeeld te zien.


Het werd een dag vol leuke ontmoetingen en gesprekken met lezers, collega's, auteurs van andere uitgeverijen e.d. 
Op de foto onder: auteurs van uitgeverij Cupido. V.l.n.r. ikzelf, Saskia Schouten, Sandra Berg, Anita Verkerk, Kyra Rutgers. (Met dank aan fotograaf Jeroen Mies).


Én er stond mij een verrassing te wachten. Vlak voordat Marjan van den Berg mij zou interviewen verschenen onze twee dochters onverwachts op het podium (was afgesproken met Marjan, mijn man en ik wisten van niets.) Ze wilden iets tegen mij zeggen: dat ik dan niet de Valentijnprijs had gewonnen, maar dat ik toch een winnaar was, omdat ik vorige week te horen had gekregen dat ik, ondanks alles, nu een jaar kanker had weten te overwinnen.


Foto boven: onze twee dochters hebben een bijzondere en lieve boodschap voor mij. 
Foto onder: het interview. In het midden Reina Crispijn.


Tja, wanneer er zulke lieve woorden tegen je gezegd worden, dan schiet je vol en kun je niets anders doen dan elkaar stevig omarmen, het publiek even vergeten, en eraan denken hoeveel steun ik het afgelopen jaar van onze dochters heb gekregen en hoe ongelofelijk trots ik op ze ben. Dit was beslist een van de meest ontroerende momenten uit mijn leven. En weet je, daar kan geen prijs tegenop!  


13 opmerkingen:

 1. Wat leuk zeg en wat een topdochters !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je, Hans. Ja, wat een dochters, hè? Dat was een heel speciaal momentje :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel, Laura! Maar dat is ook dankzij jullie ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk verslag. Je hebt echt bijzondere dagen achter de rug. Natuurlijk heb ik gekeken vrijdag en je deed het het beste van allemaal ;-)

  En wat mooi en speciaal van jullie dochters! En wat een mooie dochters ook! :-) Trouwens, ze lijken op jou :-D Ik kan me voorstellen dat dat het hoogtepunt was!

  Niet gewonnen helaas... Er kon er maar één winnen. Reina Crispijn, van harte gefeliciteerd! En Elly, jij gewoon ook gefeliciteerd want ik begreep van een van mijn leesvriendinnen die er zaterdag bij was dat je tweede bent geworden? Niet gek!

  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je deed het super op tv hoor! En wat een geweldig moment met zulke lieve dochters. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je wel, Marjon :-) Of ik het beste was met de tekst weet ik niet, ik ratelde alles achter elkaar op en toevallig lukte dat binnen die 20 seconden, haha!

  Ja, het moment dat onze dochters op het podium kwamen om mij iets te vertellen, dat was een heel speciaal moment. Dat hoor ik wel meer, dat ze op mij lijken :-D Iemand anders schijnt dat altijd beter te kunnen zien dan jijzelf.

  Dat ik niet gewonnen heb maakt niet uit, hoor. Al met al was het een geweldige ervaring.
  Of ik tweede ben geworden? Dat is helemaal nieuw voor mij. Wat ik wel heb begrepen is dat de eerste drie genomineerden wat het aantal stemmen betrof heel dicht bij elkaar lagen.

  Jij ook een fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je wel, Birit! Thanks!
  Nice to meet you here :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel, Hilde!

  Ja, dat moment met onze dochters was echt een kippenvelmoment. Heel speciaal.

  Groeten en een fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Yes Elly :-) ...I follow you and try to understand dutsh ...
  I shall look better yours blogg too :-)
  En een fijne dag Elly !!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nice that you try to understand the Dutch language Birit. That's quite a challenge ;-)
  I think I will not easily understand the Finnish language.
  Een fijne avond!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Elly...Ilike challenge :-)
  Dutch is little a bit like Danish and Germany ..,and soundi like Danish on my earn... :-)
  And I have a friend from Japan ,who says now problem with Finnish language :-) ...heh
  So I hope learn little a bit anyway with help internets translalate ... Buorre idit

  BeantwoordenVerwijderen