maandag 19 januari 2015

Frozen


Heb jij dat ook wel eens, dat er bij het zien van een bepaalde foto zomaar een woord boven komt drijven? Wanneer ik onze foto’s bekijk van een bezoek aan het Zweedse Nationaal Park Fulufjället moet ik denken aan de titel van een Disney film: Frozen. Waarschijnlijk zijn de foto’s van ijspegels en een bevroren waterval er de oorzaak van dat dit woord mij meteen te binnen schiet. 

Onderweg doemt het Nationaal Park Fulufjället aan de horizon op.

Het eerste gedeelte van de wandeling naar de Njupeskär
waterval voert ons over een houten looppad.

Winters doorkijkje.

Het was half april toen wij het Nationaal Park Fulufjället, met een omvang van 385 km², bezochten en een wandeling maakten naar de hoogste waterval van Zweden, de 93 meter hoge Njupeskär. We hadden er geen idee van dat Njupeskär nog bevroren was en het kwam voor ons als een complete verrassing dat er een ijzig kunstwerk binnen ons gezichtsveld verscheen. We staarden vol bewondering naar de plek waar normaal gesproken het water vanaf de hoge rotswand naar beneden stort. Het was namelijk de eerste keer dat wij oog in oog stonden met de bevroren variant van een waterval. Voor iemand die nog nooit zoiets gezien heeft is het een indrukwekkend schouwspel. Dicht bij de waterval komen lukte helaas niet. Vanwege de sneeuw was het pad naar de waterval niet zichtbaar en uit veiligheid volgden we alleen het platgetreden spoor van wandelaars die ons voor waren gegaan. 

Op een gegeven moment daal je via een trap af in
de richting van de waterval. 

En daar is hij dan: de ijzige pracht van de Njupeskär waterval.

Op de terugweg biedt de wandeling een mooi uitzicht.

We hopen het park nog een keer te bezoeken als er geen sneeuw ligt en de waterval is veranderd in een gestaag ruisend watergordijn dat vanaf bijna 100 meter hoogte de diepte in dendert. Natuurlijk zullen we ook dan foto’s maken. Ik ben benieuwd welk woord mij bij het zien van die foto’s dan als eerste te binnen schiet…    


Je vindt het Nationaal Park Fulufjället in de Zweedse provincie Dalarnas län.
Meer info over het park lees je hier.


12 opmerkingen:

 1. Dat ziet er geweldig uit zeg. Wij willen dit nog wel een keer zien :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie het park dus nog een keer bezoeken als er sneeuw ligt en wij nog een keer als alle sneeuw en ijs weg is :-)

  Wij waren er half april. Misschien dat met een beetje geluk tijdens de meivakantie de waterval nog bevroren is, mits het voorjaar niet te warm wordt. Ik weet ook niet of de waterval in de winter altijd bevriest of alleen met erg strenge vorst. Maar de meivakantie zou een optie kunnen zijn. Altijd een keer het proberen waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zou kunnen. Aankomende mei zitten we in het zuiden, dus gaat het dit jaar niet door :-(.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterend zeg! Ik heb dat ook altijd zo: dat ik ergens in de winter ben geweest en dan benieuwd word hoe het in de zomer is. Of andersom. Zo blijven we bezig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is jammer Hans. Ik vergeet wel eens dat Fulufjället niet in het zuiden ligt. Wij noemen het meestal wel het zuiden (wat niet klopt) omdat ten noorden daarvan nog zo veel meer Zweden ligt en we dat veel meer als het midden en noorden beschouwen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, dat hebben wij dus ook Sandra. We komen wel eens op plaatsen die we alleen maar kennen van sneeuw en ijs, ook al is het voorjaar. Als we dan iets later in het jaar op reis gaan, dan ziet alles er ineens heel anders uit. Op plekken waar sneeuw lag is plotseling een meer verschenen, wandelpaden komen tevoorschijn, alles bloeit...
  Er valt voor ieder jaargetijde wel iets te zeggen. Die afwisseling maakt het leuk en zo blijven we inderdaad bezig :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo wat indrukwekkend zeg! Dat is heel bijzonder mooi. En wat speciaal dat het voor jullie een verrassing was!

  Mooie foto's ook trouwens! :-) En grappig dat het een keer over Zweden gaat ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je, Marjon :-)

  We hadden er geen idee van dat de waterval nog bevroren was. Een cadeautje dus.

  Ach ja, ik schrijf nu eenmaal met een knipoog naar het noorden. Welk noorden dat precies is laat ik dan maar in het midden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gelijk heb je ;-)

  Ben je ook wel eens in Finland geweest?

  Oproep der Kabouters van Rien Poortvliet speelt zich daar af dacht ik (zou ik het boek weer even moeten opsnorren). Lijkt me heel bijzonder.

  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja, Finland zijn we ook wel eens geweest Marjon, maar alleen op doorreis naar Rovaniemi. We zouden daar wel eens wat langer rond willen kijken, ook op andere plaatsen in Finland. Wie weet komt dat er nog eens van...

  Volgens mij speelt dat boek zich inderdaad in Finland af, als ik het me goed herinner. Prachtig die tekeningen van Rien Poortvliet.

  Ik plak er nog even een oude post over Rovaniemi aan vast. Misschien kende je die al, maar misschien ook niet: http://ellykoster.blogspot.nl/2013/12/santa-claus-village.html

  Jij ook nog een fijne dag!


  BeantwoordenVerwijderen
 11. O, ik zie dat je de link naar de post over Rovaniemi niet kunt openen...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vanuit de mail kon ik de link wel openen hoor :-) Ik ben al langs geweest.

  Ja, Rien Poortvliet was (nou ja is, alleen hij was) een favoriet van mij. Maar Oproep der kabouters is echt geweldig! :-)

  BeantwoordenVerwijderen