zondag 30 november 2014

De Trollenladder

Wanneer je in Noorwegen ergens op een weg rijdt en een verkeersbord met een trol erop tegenkomt, dan kun je er bijna zeker van zijn dat je je aan het begin van de Trollstigen bevindt. Trollstigen betekent Trollenladder of Trollenpad en is een spectaculaire bergpas tussen Valldal en Åndalsnes en onderdeel van een Nationaal Toeristische Route. 

De Trollstigen met links de berg Bispen (Bisschop)
en in het midden de berg Kongen (Koning).
De waterval Stigfossen.

Vanuit Åndalsnes leidt een weg die tegen de bergwand aangeplakt lijkt te liggen je in elf haarspeldbochten steil naar boven, steeds verder een fantastische bergwereld in. Boven op de pas aangekomen is er niet alleen een adembenemend uitzicht over het dal richting Åndalsnes, maar zie je ook de waterval Stigfossen en kijk je tegen spitse bergpieken aan met namen als Bispen (Bisschop), Kongen (Koning) en Dronningen (Koningin).

Uitzicht richting Åndalsnes.
De weg slingert zich langs de berg Bispen.

De Trollstigen werd in 1936 in gebruik genomen. Voor die tijd reisde men over een inmiddels eeuwenoud pad, de Kløvstien, door de bergen heen. Dit pad is nog steeds begaanbaar maar is soms erg steil en niet geschikt voor kleine kinderen en dus waarschijnlijk ook niet voor iemand die zoals ik last heeft van hoogtevrees. 

Soms kun je ineens op obstakels stuiten.

Het bewuste verkeersbord inclusief kogelgaten.

Trollen zullen vast en zeker met gemak over het oude pad heen kunnen lopen, want volgens een legende leven deze wezens in dit berggebied. Wij hebben er nog nooit een in levende lijve ontmoet. Nee, behalve op een verkeersbord, in souvenirwinkels of als een levensgroot beeld hoef je je volgens mij geen zorgen te maken dat je een echte trol tegenkomt. En zoals ik in een vorige blogpost al eens noemde, verstenen trollen zodra ze met zonlicht in aanraking komen. Daarover kun je hier meer lezen.

De waterval Stigfossen zorgt voor mist op de weg.

Ik kreeg ooit eens de vraag wat iemand met hoogtevrees zoekt in een land als Noorwegen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden én wandelpaden om in Noorwegen van de natuur te genieten zonder over steile, smalle paadjes te moeten lopen die je pal langs dieptes leiden en je knikkende knieën bezorgen of zelfs je benen laten blokkeren. En dat is natuurlijk wel zo plezierig voor iedereen die niet van griezelige wandelpaadjes houdt maar wel Noorwegen wil ontdekken. Het land is namelijk uitermate geschikt om op ontdekkingsreis te gaan en je allerlei avonturen te laten beleven. Dus ben je avontuurlijk aangelegd, dan is Noorwegen beslist iets voor jou.

Eind mei kan er boven op de Trollstigen nog veel sneeuw liggen.


  

5 opmerkingen:

 1. Haha, dat bordje!

  Prachtige foto's en een leuk verslag. Toevallig vertelde ik mijn man afgelopen september in Oostenrijk over deze weg. We waren bij een stuwmeer en hadden daar vandaan uitzicht over de weg die wel al hadden gereden (onder andere door een Klamm heen). Het had er vaag iets van weg.

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je, Marjon :-)

  Ja, dat verkeersbord is toch wel uniek, denk ik. Dat vind je nergens. Bergpassen zorgen meestal voor spectaculaire vergezichten en dat is wat we natuurlijk graag willen zien!

  Gr. en fijne avond nog!
  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja precies, dat willen we zien ;-)

  Dank je wel en een fijne dag!

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen