zondag 16 november 2014

Anders

In Noorwegen vind je tal van prachtige routes die je kunt rijden. Een van die routes is weg 50 van Aurland naar Hol. Jaren geleden besloten we deze bergpas te rijden en helaas regende het toen dat het goot, was het erbarmelijk koud en waaiden we bijna uit onze camper. Maar dit jaar hadden we geluk. Het standvastige zomerweer dat we mochten beleven liet ons een ander plaatje van de bergwereld zien dan een aantal jaren geleden. 

Op weg naar de bergpas door de regio Aurland.
Vlak naast de weg rijzen steile bergen op.  

En dan is het genieten met al die vergezichten over de Aurlandsfjord en het uitgestrekte Hallingskarvet bergplateau dat, net als de iets zuidelijker gelegen Hardangervidda, een Nationaal Park is. 

Tijdens de beklimming van de bergpas is er plotseling
een magnifiek uitzicht over de Aurlandsfjord.

Het enige wat ons stoorde waren de touringcars (overigens geen Nederlandse touringcars) die met een onverantwoord grote snelheid langs raasden wanneer je even ergens stilstond om de omgeving in je op te nemen. Ik begrijp dat een reisorganisatie een strak schema hanteert, maar laten we het zo zeggen: ik zou voor geen goud bij deze chauffeurs in de bus stappen toen ik zag hoe ze met ware doodsverachting over de smalle, bochtige weg denderden. Eén klein foutje of een dier dat oversteekt, wat in Noorwegen nogal eens gebeurt, en de ramp is niet te overzien. Maar dit terzijde.

Boven op de bergpas.
Het landschap heeft een eigen karakter.
Na al het overweldigende natuurschoon
is het tijd voor een hapje eten. 

De weg van Aurland naar Hol is een route die je een keer gereden moet hebben. Het landschap heeft een eigen karakter. Wij zeggen wel eens: hoe vaak je in Noorwegen dezelfde weg ook rijdt, het is telkens weer anders. De weersomstandigheden en de seizoenen spelen natuurlijk een grote rol, maar ook de lichtval kan de omgeving er heel anders uit laten zien. En als je de dezelfde weg eens een keer vanaf de andere kant rijdt, bijvoorbeeld van zuid naar noord i.p.v. andersom, dan zie je dingen die je nog niet eerder waren opgevallen, vergezichten die je alleen maar in je autospiegel hebt gezien of misschien helemaal niet hebt opgemerkt. Rondtoeren in Noorwegen zorgt altijd voor verrassingen. 

Aurlandsfjord.

4 opmerkingen:

 1. Oh wat prachtig allemaal! Ik denk dat het zelfs in de regen prachtig is.

  Mooi foto's ook!

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je!

  In de regen is het allemaal toch wat minder mooi. Het is dan niet zo kleurrijk en je ziet minder door de wolken die meestal een groot deel van het zicht wegnemen. Je neemt de weersomstandigheden zoals ze komen, maar toch... Dat ken jij vast wel van jouw reizen naar Oostenrijk.

  Gr! Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou ja, dat is ook zo. Maar ik vergelijk het dan met hier. En dan vind ik regen daar veel mooier dan hier haha. Ik vind Oostenrijk altijd mooi, zo is het gewoon ;-)

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, zo werkt dat bij ons ook wel een beetje, hoor. In het noorden vinden wij het minder erg als het slecht weer is dan thuis. Dikke, warme kleding aan, in weer en wind naar buiten, daar maken we geen probleem van.
  Het zal wel door de mooie natuur en het vakantiegevoel komen dat je ondanks minder goede weersomstandigheden toch meer van alles geniet en buiten wilt zijn.

  Gr! Elly

  BeantwoordenVerwijderen