dinsdag 7 oktober 2014

Versteende trollen en andere bezienswaardigheden

De natuur kan soms voor onverwachte verrassingen zorgen. Vooral in Noorwegen loop je nogal eens bijna letterlijk tegen 'steengoede kunstwerken' aan, rotsformaties die in de loop der tijd gevormd zijn door ijs, water weer en wind en die door hun bijzondere contouren erom schreeuwen om gefotografeerd te worden of die je vanuit een bepaald standpunt een adembenemend schouwspel bieden. Dat laatste geldt zeer zeker voor Torghatten, een grote rots die vanuit zee oprijst en te vinden is op het eiland Torget dicht bij Brønnøysund. Midden in de rots zit een opening die er vanuit de verte uitziet als een onbeduidend, klein gaatje. Er leidt een wandeling naar deze opening toe en natuurlijk moesten wij dit alles eens van dichtbij bekijken en zijn we naar boven geklommen. Het eerste wat er bij mij opkwam toen we bij het zogenaamde kleine gaatje in de rots arriveerden was: wauw! Waarom wauw? Dat laten de eerstvolgende drie foto's zien.  
  
Op weg naar het middelpunt van Torghatten.
In het hart van de rots. 
En dan het wauw-moment: wat een adembenemend uitzicht op
de Noorse kust! Een rotsopening als een schilderijlijst.

Er doet een legende de ronde over hoe het gat in de rots is ontstaan. Een erg verkorte versie van deze legende is: de rots is een hoed geweest waar een pijl doorheen is geschoten. Bij zonsopkomst is niet alleen de hoed in steen veranderd, maar zijn enkele trollen die daar toen aanwezig waren ook versteend. Zij kunnen namelijk beslist niet tegen zonlicht. 
In een latere blogpost zal ik nog wat meer foto's van onze wandeling naar Torghatten plaatsen. Nu eerst een aantal andere rotsformaties die door hun aparte vorm of structuur onze aandacht wisten te trekken. De volgende foto is van de kustlijn bij Vevelstad. Daar kom je veel rotsen tegen die uit samengeperste lagen lijken te bestaan.


Langs de weg naar Havøysund vind je ware 'kunstwerken', eveneens opgebouwd uit een groot aantal steenlagen. Het ziet eruit alsof iemand de stenen een voor een heeft opgestapeld.

Een natuurlijk kunstwerk langs de weg naar Havøysund.

Trollholmsund is iets van een andere categorie. Ongeveer 35 km. ten noorden van Lakselv staan deze dolomiet rotsen als versteende personen over het water van de Porsangerfjord uit te kijken. En ja, ook bij deze plaats hoort een legende. En als we de legende mogen geloven zijn de rotsachtige figuren inderdaad versteende trollen die zich niet tijdig voor het opkomende zonlicht wisten te verschuilen. Ik moet toegeven dat er met een beetje fantasie wel een voorstelling van te maken valt, zoals je misschien op onderstaande foto kunt zien.

De versteende trollen van Trollholmsund.

De Ishavsveien wordt de weg naar Berlevåg genoemd. Deze weg over het Varanger schiereiland slingert zich langs een grillige maar bijzonder mooie kustlijn. De onregelmatig gevormde stenen langs de waterkant zorgen voor een fantastisch tafereel. 

Een grillig maar prachtig tafereel langs de weg naar Berlevåg. 
Ook in Berlevåg zelf vind je een landschap dat doet denken
aan een andere planeet.

Ja, en dan is er nog een erg bekende rotsformatie waar ik op mijn blog al eens eerder iets over geschreven heb: de Kirkeporten bij het dorp Skarsvåg. Skarsvåg ligt op het eiland Magerøya, op een steenworp afstand van de Noordkaap.  
De Kirkeporten is een rots waarin een opening is uitgesleten in de vorm van een kerkdeur. Niet alleen de Kirkeporten is een bezienswaardigheid, ook dicht bij deze 'poort' valt er genoeg ander rotsachtig natuurschoon te bewonderen. De volgende drie foto's laten bijna bizarre maar o zo mooie natuurlijke creaties zien die in de directe omgeving van de Kirkeporten te vinden zijn.  Op de foto hieronder zie je op de achtergrond het Noordkaapplateau liggen. Wie goed kijkt ziet een rots in de vorm van een hoorn uit de bergwand steken. Dit is Hornet, de hoorn, ooit een heilige plaats van de Samische bevolking. Het zou de woonplaats van de goden zijn. 

Op de achtergrond het Noordkaapplateau met Hornet, de hoorn.
De Kirkeporten.

Vanaf de Kirkeporten kijk je uit over het water en steile bergwanden en ergens tussen dat water en die bergwanden in zie je nog meer 'steenkunst' staan. Eigenlijk kom je bijna ogen tekort. 

Nog meer 'steenkunst', gezien vanaf de Kirkeporten.

Zo zie je maar dat voor wie goed oplet er behalve de gebruikelijke natuur waar Noorwegen bekend om staat, zoals fjorden, gletsjers, berglandschappen e.d., er nog genoeg andere bijzonderheden te vinden zijn. 


9 opmerkingen:

 1. Jeeeeeee, wat mooi!!!!! Er is nog zoveel te zien in het noorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij komen we een paar mensenlevens tekort als we in het noorden alles willen bekijken. Of we moeten fulltime gaan reizen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fulltime reizen. Kon dat maar. Of toch een traveller worden en je vak ervan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een idee, je vak ervan maken, want fulltime reizen zou ook wel een erg kostbare aangelegenheid worden. Misschien moet ik eens na gaan denken over dat eerste. Dan kan ik in ieder geval genoeg stof tot schrijven opdoen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij doen het voorlopig maar met de zomervakanties.Heel misschien een weekje in mei of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met die vakanties daar zijn wij ook tevreden mee, hoor. Dan zien we al heel veel moois. En als we erover bloggen dan is het net alsof je weer even in het noorden bent :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dus eigenlijk het hele jaar in het noorden :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ooooh, wat indrukwekkend allemaal! Die foto's worden vooral indrukwekkend met jou erbij, zoals je zegt: dat ziet er zo nietig uit. Dit wil ik in het echt zien.
  Heel mooi!

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er is zo ontzettend veel te zien, Marjon. Zelfs na al die jaren dat wij naar het noorden zijn gereisd maken wij ook nog elke keer keuzes of we het ene of het andere willen zien. Maar er springen altijd wel een paar bezienswaardigheden uit die je per se wilt bezoeken.

  Gr! Elly

  BeantwoordenVerwijderen