Minicruise
Minicruises noem ik ze, de overtochten met een veerpont over de Noorse wateren. Trajecten over zee met uitzicht op een fantastische kustlijn of routes over fjorden tussen imposante bergen met witte toppen. Waar je ook vaart, vanaf het water ziet de wereld er toch net even anders uit dan vanaf de weg. Als je het geluk hebt dat de weersomstandigheden meezitten, een kalme zee en een blauwe hemel, dan is het dubbel genieten. Maar zelfs met minder goed weer heeft het iets.
Bij een overtocht over de indrukwekkende Sognefjord kom je ogen tekort. (Foto's boven en de twee foto's onder.) |
Reis je door Noorwegen, dan kom je tot de ontdekking dat je zo nu en dan of zelfs regelmatig een oversteek met een veerpont moet maken. De weg waarover je reist houdt soms abrupt op en mogelijkheden om via een andere route te reizen zijn er meestal niet. De ponten varen op vaste tijden, maar wij sukkelen vaak gewoon op ons gemak een weg af en zien wel waar we terechtkomen en wanneer we mee kunnen varen.
Een schilderachtige overtocht van Holm naar Vennesund, langs weg nr. 17. (Foto boven en de twee foto's onder.) |
Langs de ca. 650 km. lange weg nr. 17 van Steinkjer naar Bodø kom je een behoorlijk aantal veerponten tegen en soms zelfs kort achter elkaar. In dat geval is het wel handig als je de vaartijden bij de hand hebt, zodat je weet waar je aan toe bent.
Wat een landschap! Dit zie je op de route van Horn naar Andalsvåg, langs weg nr. 17. (Foto boven en onder.) |
Varend langs reusachtige bergen. |
Tijdens een uur durende overtocht van Forvik naar Tjøtta passeer je de poolcirkel. (Foto boven en de drie foto's onder.) |
Er bestaat een gratis boekje waarin de vaartijden van de ponten vermeld staan. Wij hebben er een weten te bemachtigen op de Scandinavië Markt Schokland en het zal waarschijnlijk ook wel op vakantiebeurzen of andere op Scandinavië gerichte evenementen te vinden zijn. Zo niet, geen nood, in Noorwegen is het boekje te vinden bij toeristenbureaus en vaak ook bij campings.
Ook bij minder goede weersomstandigheden valt er nog genoeg te zien. De overtocht van Forvik naar Tjøtta voert je namelijk door het eilandenrijk van de Helgelandskysten. . |
Behalve gemotoriseerde voertuigen gaan er ook fietsers en voetgangers mee aan boord. |
Ik heb een aantal foto’s bij elkaar gezocht van allerlei trajecten die we met een veerpont hebben afgelegd. Het meevaren is een kwestie van betalen, aan boord gaan en voor de rest is het gewoon genieten van een 360 graden uitzicht over de Noorse wateren en het meestal meer dan prachtige landschap. Wat mij betreft een echte minicruise.
Op de pont van Bognes naar Skarberget kom je een panorama-uitzicht tegen waar je stil van wordt. (Foto boven en de twee foto's onder.) |
Je blijft foto's maken. |
Soms passeer je de veerpont die in tegenovergestelde richting vaart. |
Wachten tot de pont arriveert. Geen straf, toch? |
Moet je nog betalen voor die overtochten?
BeantwoordenVerwijderenJa, je moet betalen. Het tarief hangt af met wat voor voertuig je aan boord gaat en in het geval van bijv. campers en auto's met caravan wordt naar het aantal meters gekeken dat je in beslag neemt. Voetgangers, fietsers en motorrijders betalen een veel goedkoper tarief.
BeantwoordenVerwijderenDe tarieven variëren per overtocht. Ik denk dat de tijdsduur ook een rol speelt, maar overtochten die wat tijdsduur betreft even lang duren variëren ook nog wel eens in prijs. Waarom dat zo is weet ik niet.
Maar eigenlijk wordt hetzelfde systeem toegepast als op de veerboten van Denemarken of Duitsland naar Zweden of Noorwegen, alleen zijn de tarieven voor de kortere binnenlandse veerdiensten gelukkig wel veel goedkoper.
Erg handig om te weten. En natuurlijk is zo'n boekje ook erg handig.
BeantwoordenVerwijderen