Het is niet alles goud wat er blinkt




Wanneer wij op reis zijn willen we altijd wel iets meer weten over de  de cultuur en de geschiedenis van de streek waar wij ons op dat moment bevinden. Daarom besloten we het Vest Telemark Museum in Eidsborg te bezoeken. Het Vest Telemark Museum is een openluchtmuseum met eeuwenoude gebouwen en een binnenmuseum waar je veel prachtige, oude museumstukken tegenkomt die lang geleden door de inwoners van West-Telemark in het dagelijkse leven of bij speciale gelegenheden werden gebruikt. 

In het binnenmuseum vind je prachtige meubelstukken, zoals deze oude wieg,
bevestigd aan het plafond... 

...en een paar zeer oude stoelen.

Ik heb deze foto al een keer eerder op mijn blog geplaatst,
maar deze antieke, kleurrijke bruidskisten kom je ook in het museum tegen. 

Het museum laat behalve meubelstukken en gebruiksvoorwerpen ook een mooie collectie klederdrachten zien. Leuke wetenswaardigheid: op de twee foto's hieronder draagt een van de vrouwen op haar kleding een behoorlijke hoeveelheid goud en zilver. Aan deze hoeveelheid goud en zilver was te zien hoe succesvol haar man in het zakendoen was. Hoe meer edelmetaal de vrouw bij zich droeg, hoe rijker de man. Voor andere lieden een teken dat met deze man vast en zeker goed te handelen viel. Tja, en dan kom ik eraan met mijn twee of drie zilveren ringen om mijn vingers. Iemand nog interesse in een zakendeal? ;-) 

In 1832 gingen de inwoners van West-Telemark in deze kleding naar de kerk.

Een flinke hoeveelheid edelmetaal.

Een prachtig geborduurd onderdeel van een oude Noorse klederdracht.
De beide dames op de foto erachter dragen deze kledingstukken.

Een kunstig bewerkt babymutsje. 

Maar gelukkig is in dit museum niet alles goud wat er blinkt. Het openluchtmuseum bestaat namelijk uit een interessante verzameling oude gebouwen. De twee foto's hieronder laten de Juvestoga uit 1799 zien. De Juvestoga was het verblijf van een welvarende boer die tevens een belangrijke functie in de gemeenschap vervulde. 

De Juvestoga uit 1799. Wel even opletten dat je op tijd bukt bij het naar binnen en naar buiten gaan. 

Het rijk bewerkte interieur van de Juvestoga.

Op de volgende foto staat rechts het oudste gebouw van het museum afgebeeld, een loft uit de 12e eeuw. De benedenverdieping werd als voorraadruimte gebruikt en de verdieping daarboven diende als zaaltje voor feestelijkheden en als slaapplaats voor ongehuwde jongedames. De dames hadden in ieder geval de ruimte om stiekem hun eigen feestjes te organiseren. 
Het verhaal gaat de ronde dat de loft destijds is gebouwd voor de rijkste vrouw uit Eidsborg, Åse Stålekleiv. Haar zoon schijnt het gebouw speciaal voor haar gemaakt te hebben zodat zij haar kleding en textiel in de loft kon bewaren. In een van de houten muren van de loft zijn behalve runentekens de inslagen van pijlpunten te zien. Waarschijnlijk een aanval van boogschietende belagers, maar waarom de loft werd aangevallen is niet bekend. Helaas hebben we de afdrukken van de pijlen gemist. Ik ben gek op deze tekenen van eeuwenoude historie en had ze graag willen zien. 
Links op de foto zie je een voorraadschuur uit de 17e eeuw. Er werd o.a. gedroogd vlees, brood, graan en meel in opgeslagen.

Rechts het oudste gebouw van het museum: een loft uit de 12e eeuw.
Links een voorraadschuur uit de 17e eeuw. 

Een watermolen uit 1750. 

Behalve de oude gebouwen, gebruiksvoorwerpen, meubelstukken en kleding is er ook een tentoonstelling te zien over de werkzaamheden van Statkraft in West-Telemark. Statkraft is een Noors elektriciteitsbedrijf en is de grootste producent van duurzame elektriciteit in Europa. Bijna alle energie van Statkraft wordt opgewekt d.m.v. waterkracht en een kleine hoeveelheid wind. Oude foto's laten zien hoe het er vroeger bij de werkzaamheden aan toeging. Of het, wat Statkraft betreft, om een tijdelijke tentoonstelling gaat durf ik niet te zeggen, want er zijn voortdurend wisselende tentoonstellingen en vooral op het gebied van kunst. 
Een ding is zeker: wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van deze Noorse regio kan een aantal leerzame uren doorbrengen in dit museum.

Tussen een zee van veldbloemen op weg naar nog meer historische gebouwen,
daterend uit de periode 1720 tot 1895.

Een andere categorie antiek. 

Larsstoga, een woonhuis uit 1795. 



























Reacties

  1. Indrukwekkend zeg! En dan een woning uit de 12e eeuw! Dat dat bewaard is gebleven! Bijzonder hè, zo rondwaren in het verleden, dat voel je dan ook aan de sfeer. Ik ken alleen 'ons' Openlucht Museum in Arnhem, maar daar kom ik graag.

    En eh... Eén gouden ring hier... Wat zegt dat dan nog?

    Groetjes, Marjon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oude houten woningen die bewaard zijn gebleven zijn inderdaad bijzonder. Er ging vroeger namelijk nog wel eens iets door brand verloren. Er stond bijvoorbeeld ook een oud saunahuisje, maar die plaatsten ze vanwege brandgevaar een eind bij de hoofdgebouwen vandaan.

    Ja, wij hebben Arnhem, en Enkhuizen is ook leuk.

    Gelukkig gaat het tegenwoordig niet om de hoeveelheid goud en zilver die wij vrouwen dragen. Dan zouden de mensen spontaan medelijden met ons krijgen... ;-)

    Gr. en een fijne dag nog!
    Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha, ja heel veel medelijden ;-)

    Ik ben nog nooit in Enkhuizen geweest (ja wel Enkhuizen maar niet in dat museum). Wel bijvoorbeeld weer op Schokland, in het klein ook zoiets.

    Fijn weekend!
    Groetjes, Marjon.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een fijn en hopelijk nog een beetje zomers weekend, Marjon!

    Gr!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts