dinsdag 25 maart 2014

De eerste stap

Sommige van mijn blogbezoekers weten dat ik wel eens experimenteer met teksten en foto's. Het is weer zover. Ik kon geen weerstand bieden aan een quote die ik op internet tegenkwam. Ik móést er gewoon een bijpassende foto of in dit geval meerdere bijpassende foto's bij uitzoeken. Ik ga verder niets over de onderstaande quote vertellen, alleen nog even iets over de foto's, die zijn gemaakt op de Noordkaap en wel bij en in de Noordkaaphal. Deze hal is in een rots uitgehouwen en herbergt o.a. een souvenirwinkel, een bioscoopzaal waar een overweldigende panoramafilm over het Noordkaapeiland Magerøya te zien is en een piepkleine kapel waar je, als je dat wilt, kunt trouwen. Verder wordt er aandacht besteed aan de geschiedenis van de Noordkaap, zijn er diverse kunstwerken te bewonderen en wordt het inwendige van de mens ook niet vergeten. Voor de rest moet je gewoon genieten van de sfeer en de omgeving.
  
De kleine, in de rots uitgehouwen kapel.

Op een van de onderstaande foto's zie je de middernachtzon in het raam van de Noordkaaphal weerkaatsen en op een van de andere foto's geeft hetzelfde raam vanuit de hal uitzicht op de middernachtzon en het Noordkaapplateau met de bekende wereldbol en de Barentszzee.

Er zijn Noordkaapbezoekers die beweren dat een bezoek aan de Noordkaap niet de moeite waard is. Mocht je van plan zijn naar de kaap te reizen, laat je niet door hen beïnvloeden. Je moet zelf ervaren hoe het daar is en hoe het daar voelt. Het is zo'n andere wereld dan wij hier in Nederland gewend zijn. Alleen al de weg ernaartoe, vanaf het plaatsje Honningsvåg, is een belevenis op zich. En eh... wat de onderstaande quote betreft, doe de dingen die je graag zou willen doen zodra je daar de kans voor krijgt. Soms moet je zelf de eerste stap nemen...           


5 opmerkingen:

 1. Een bezoek aan de Noordkaap niet waard? Wat wel een nadeel is, is de lange afstand er naar toe. Het lijkt me wel geweldig daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad zijn er mensen die teleurgesteld terugkwamen en het de moeite niet waard vonden. Wij wel! Je moet er geweest zijn waarbij de reis er naar toe onderdeel is van de totale beleving. Wij vonden het geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, er zijn mensen, Hans, die de Noordkaap niets aan vinden. Natuurlijk is het toeristisch, zoals genoeg andere plaatsen dat zijn, maar je moet ook de bijzondere omgeving in je opnemen. Het is een soort indrukwekkend oerlandschap.

  De afstand naar de Noordkaap is lang, maar wij hebben het nooit als lang ervaren. Of je nou door Zweden of Noorwegen naar het noordelijkste punt van Europa reist, onderweg valt er ook nog heel wat te beleven.
  Dus als het even kan, gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sterker nog, Jan, wij hebben diverse keren mensen gesproken die niet naar de Noordkaap zijn gegaan omdat ze van anderen hadden gehoord dat er niets aan was. Zo jammer dat je er niet heen gaat, vooral als het zo goed als op je route ligt. Want wanneer kom je er ooit weer in de buurt?

  Ja, je moet het echt zelf allemaal beleven. Ook de reis naar het noorden is inderdaad alleen al de moeite waard. Wij zijn nu drie keer op de Noordkaap geweest en mochten we nog weer eens 'in de buurt' komen, dan bezoeken we Magerøya en de kaap zeker nog een keer. Het landschap is er fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen