donderdag 1 september 2016

Op jacht naar het noorderlicht en een handige app

Er worden volop plannen gemaakt. Wat voor plannen, hoor ik jullie denken. Wel, laat ik eerst vertellen dat het op medisch gebied zowaar een keer goed met ons gaat, zowel met mijn echtgenoot als met mijzelf. Nadat er bij de laatste controles niets verontrustends meer geconstateerd werd, staan vanaf nu de volgende controles pas over een half jaar gepland i.p.v. over drie maanden. Dat is natuurlijk een enorme opluchting. Bovendien kwamen er goede uitslagen van twee bevolkingsonderzoeken binnen waar ik nog op zat te wachten en met mijn pols is gelukkig ook niets ernstigs aan de hand, behalve overbelasting. De pols herstelt goed na de kleine operatie en ik mag alweer behoorlijk wat ondernemen zonder een brace te dragen. Goed nieuws dus! Ik heb in ieder geval de APK met glans doorstaan. 
En nu is het de bedoeling dat wij binnenkort eindelijk weer eens naar Noorwegen reizen, en wel met een speciaal doel: het noorderlicht zien. Het is een van de dingen die we heel graag een keer met eigen ogen willen aanschouwen. Al die foto's en filmpjes van het noorderlicht die we op internet voorbij zien komen zorgen er steeds meer voor dat we die 'lichtshow' dolgraag een keer zelf mee willen maken. Bovendien zijn de najaarskleuren daar prachtig om te zien. Nog een extra reden om het noorden te bezoeken. 

Tijdens het noordelijke najaar kleuren bessenstruikjes prachtig rood.
 Het meer Fjellgutusjøen (provincie Hedmark) in het najaar. 

We zijn druk bezig met het treffen van voorbereidingen voor de reis naar het Hoge Noorden. Het wordt tijd dat we weer eens iets moois ondernemen nu de kans zich voordoet. Een keer iets anders bezoeken dan een ziekenhuis. Want zelfs toen we afgelopen voorjaar een tijdje in het Drentse Diever verbleven, hadden we toch nog afspraken staan voor allerlei medisch geneuzel. Nu doet eindelijk de kans zich voor om verder dan Drenthe te reizen en die kans grijpen we met beide handen aan. Even geen medische toestanden, geen zorgen over de gezondheid. Nee, even niets van dat alles, maar op jacht gaan naar het noorderlicht. Dat klinkt toch duizend keer beter dan een afpsraak bij onze behandelend arts.  
We willen het noorderlicht eerst proberen te spotten om en nabij het Femundmeer in de Noorse provincie Hedmark. Het valt daar al goed te zien. Je vindt er geen hoge bergen die het uitzicht belemmeren. Precies wat je nodig hebt om een mooi zicht op de nachtelijke of avondhemel te hebben. En als het niet lukt daar het noorderlicht waar te nemen, dan proberen we nog iets meer in noordelijke richting te reizen. 


Foto boven en onder: Femundmeer, Hedmark.We maken gebruik van de handige noorderlicht app van Voigt Travel. Deze app geeft aan wanneer er noorderlicht verwacht kan worden en ook hoe intens het noorderlicht zal zijn. Voor dat laatste wordt een schaal van 0-10 gehanteerd. Verder vind je nog veel meer leuke en interessante items op de app, zoals o.a. informatie over de kleuren en het ontstaan van het noorderlicht, hoe het noorderlicht te fotograferen, verschillende webcams en recente noorderlichtfoto's. 

Ook bij Johnsgård Turistsenter, dat niet ver van het Femundmeer
verwijderd ligt, valt het noorderlicht al goed waar te nemen.  

Het kan even duren voordat jullie iets van ons horen tijdens onze jacht naar het noorderlicht. Niet alleen internet maar ook de weersomstandigheden moeten natuurlijk een beetje meewerken. Als het in Noorwegen slecht weer is, blijven we waarschijnlijk eerst wat in Noord-Denemarken rondhangen of gaan we eerst naar Zweden. We hebben expres nog geen overtocht met de veerboot geboekt. We gaan op de bonnefooi zodat we nog alle kanten op kunnen reizen. We zien wel... Wij hebben er in ieder geval zin in. Laat dat licht maar komen! 

Aanlegplaats van een passagiersboot die verschillende plaatsen
langs het Femundmeer aandoet.11 opmerkingen:

 1. Wat geweldig dat jullie gezondheid het nu toch weer toe laat om naar het noorden te reizen! Heerlijk vooruitzicht en ik kan mij voorstellen dat het na alle medische toestand ook een heerlijke ervaring is om op avontuur te kunnen en samen die reis te maken. Ik heb het Noorderlicht nog nooit gezien, ik hoop dat jullie het in volle glorie kunnen aanschouwen. Alvast veel plezier gewenst en een prettige reis. Ik zie natuurlijk graag de verhalen en foto's tegemoet wanneer het zo ver is.
  In tussentijd waan ik mij in het Noorden door je prachtige boeken😉
  Groetjes Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Linda! We moeten zelf nog aan het idee wennen dat we nu werkelijk naar het noorden gaan, maar dat went snel genoeg wanneer we eenmaal op weg daarnaartoe zijn. Ja, en dan maar hopen dat er iets te zien is, hè?

   Leuk dat jij je via mijn boeken in het noorden waant! 😃

   Hartelijke groet,
   Elly

   Verwijderen
 2. Oh wat een heerlijk vooruitzicht, Elly! En wat gun ik het jullie. Wat zal dat bijzonder zijn om Noorderlicht in al zijn grootsheid daar te mogen aanschouwen!

  En wat handig zo'n app... Maar eh... Als je dan geen internetverbinding hebt, hoe kan je dat dan gebruiken?

  Op de bonnefooi gaan kan toch heel goed buiten het hoogseizoen.

  Ik wens jullie een fantastische vakantie met veel zon en Noorderlicht toe!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Marjon!

   En nu maar hopen dat de weersomstandigheden gunstig zijn...

   Haha, ja, die internetverbinding, dat werkt voor mijn laptop niet altijd even goed, maar we hebben voor de telefoons een voordelige (prepaid) belbundel met internet. Daarmee kunnen we wel uit de voeten wat betreft even kijken op de noorderlicht app of appen naar onze kinderen of de weersvoorspelling of mail bekijken.
   Voor de rest gebruiken we mijn laptop om eventueel te bloggen en zo. En dat is, vooral met foto's plaatsen, nog wel eens een toestand.

   Ja, op de bonnefooi moet kunnen in deze tijd van het jaar, al wordt het wel steeds drukker richting het noorden. Maar ach, we zien wel. Er is altijd wel ergens een plekje vrij.

   Zon en noorderlicht, als dat zou kunnen...😄

   Verwijderen
 3. Heel veel plezier in een hernieuwde kennismaking met Noorwegen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Het lijkt inderdaad een hernieuwde kennismaking. Toch denk ik als we daar weer rondrijden het voor ons gevoel lijkt alsof we daar nooit weggeweest zijn. Zo gaat dat meestal 😃

   Verwijderen
 4. Fantastisch dat jullie dit gaan doen. Ik wil echt ook nog eens die kant uit lijkt mij zo geweldig. Ik wens jullie heel veel plezier en een mooi noorderlicht toe. Ben blij dat jullie gezondheid in ieder geval geen belemmering is om te gaan. Ik duik wel in je boek Vier het leven heb ik ook nog iets gezelligs te doen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Cobi! Het is te hopen dat we het noorderlicht zien en zo niet, dan vermaken we ons ook heus wel. Het is al fijn dat we op reis kunnen gaan.

   Veel plezier met lezen!

   Verwijderen
 5. Wat heerlijk dat jullie gezondheid het toelaat dat jullie eindelijk weer naar Noorwegen kunnen! Wat een gevoel van 'thuiskomen' zal dat zijn...

  Heel veel plezier gewenst, geniet er met volle teugen van. :)

  Hartelijke groet,
  Yvette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Yvette! Nog even en dan is het zover dat we voet aan land zetten in Noorwegen. En we zijn uiteraard van plan te genieten van ons bezoek aan dit mooie land, maar dan moeten de weersomstandigheden ook een beetje meezitten. Dan is alles natuurlijk nog veel mooier.
   Maar hoe dan ook, we maken wel wat van deze reis. Het is alleen al prachtig dat we dit eindelijk weer kunnen ondernemen.

   Hartelijke groet,
   Elly

   Verwijderen