woensdag 18 november 2015

De weg naar de Noordkaap, deel 1

De Noordkaap spreekt velen tot de verbeelding, maar een gedeelte van de weg ernaartoe is minstens zo indrukwekkend als de kaap zelf. Een gedeelte dat voor het overgrote deel parallel loopt aan de Porsangerfjord. Een weg waar je piepkleine dorpjes met houten huizen passeert, machtige bergen langs de kant van de weg ziet opdoemen, af en toe iets tegenkomt wat je doet stoppen en op nader onderzoek doet uitgaan, waar je rendieren moet ontwijken, hoe noorde- lijker je reist de begroeiing steeds minder en minder ziet worden, maar vooral kunt genieten van fantastsiche vergezichten over het water van de fjord. 
Aangezien ik tijdens het opruimen van ons digitale fotoarchief nogal wat foto's tegenkwam die langs deze weg gemaakt zijn, dacht ik dat het misschien leuk zou zijn jullie mee te laten reizen langs deze bijzondere route. Vanwege de grote hoeveelheid foto's splits ik ze op in meerdere posts. Ik zou zeggen: veel plezier op weg naar 71º noord!


We beginnen bij het mooie, houten kerkje in het dorpje Kistrand dat idyllisch gelegen is aan de Porsangerfjord. Het kerkje is gebouwd in 1856 en was oorspronkelijk rood van kleur. In 1883 besloot met het gebouw wit te verven na herstelwerkzaamheden vanwege stormschade. In de jaren 1944-45 was het kerkje in gebruik als Duits commandocentrum, verblijf voor Noorse strijd- krachten en tijdelijk onderkomen voor burgers. Het kerkje ligt echt prachtig aan het water. Een perfecte trouwlocatie. Maar ja, ten eerste is het nogal ver van huis en ten tweede ben ik al getrouwd ;-)Bij het dorpje Olderfjord hebben we een nacht doorgebracht op Russenes Camping. Het uitzicht vanaf onze kampeerplaats was verbluffend mooi. Alsof je door de voorruit van de camper naar een schilderij keek.


Vanuit Olderfjord slingert de weg zich langs de Porsangerfjord. Het is volop genieten van de vergezichten over de bergen en het water. 
Rekken waar stokvis aan hangt te drogen (zoals op de foto hieronder) kom je regelmatig tegen in Noorwegen.


Onderweg passeer je Nordkapp Sølvsmie, een onderdeel van Tana Gull og Sølvsmie, een goud- en zilversmederij die gevestigd is in Tana Bru, eveneens in de provincie Finnmark. Het loont de moeite daar een stop te maken, je vindt er mooie Samische sieraden. De website van Tana Gull og Sølvsmie vind je hier.


Zo nu en dan is het oppassen voor overstekende rendieren. Soms lijken ze uit het niets op te duiken.


Het rendier op de foto hieronder zou ik graag in onze tuin zien staan, zeker met de kerst in aantocht. 


Volgende keer vervolgen we onze weg naar de Noordkaap. Tot dan!

7 opmerkingen:

 1. Wauw, wat een mooie beelden en een leuke blog. Ik kijk uit naar het vervolg. Een plattegrondje ? zo goed weet ik de weg niet in Noorwegen ;-) Ik volg mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je, Marjanne! Leuk dat je de weg mee volgt.

  Een plattegrondje? Goed idee. Aan zoiets denk ik dan weer niet. Ik zal eens op zoek gaan naar een geschikt exemplaar. Dan plaats ik die er de volgende keer bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Welke periode waren jullie daar Elly?
  Je moet natuurlijk geluk hebben met het weer, wij zijn weleens op weg geweest maar dan toch weer terug want het is ontzettend ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, de Noordkaap is inderdaad ver, Nera. Wij hebben de Noordkaap drie keer bezocht. Een keer in mei, in juni en in juli. Alle keren was het er erg koud en vaak waaide er een ijzige wind en in juni viel er zelfs een keer sneeuw, dat weliswaar weer smolt, maar toch.

  Eén keer kwamen we in zeer dichte mist terecht en ook een keer in een storm, allebei in mei. Bij de storm zijn we vanaf de Noordkaap langzaamaan weer naar beneden gereden omdat we niet boven op de kaap durfden te blijven staan. Toch hebben we alle keren de middernachtzon gezien, maar dat was omdat we een paar dagen in de buurt konden blijven en op het juiste moment de kaap konden bezoeken.

  Vanaf een parkeerplaats met uitzicht over Tufjorden (niet ver van de Noordkaap verwijderd en liggend aan de weg naar de Noordkaap, kan niet missen) hadden we zicht op de kaap en konden we precies in de gaten houden of het helder was op de Noordkaap. Zodra de wolken of mist op de kaap opttrokken reden we de Noordkaap op. Maar dan moet je daar wel de tijd voor hebben. En anders is het een kwestie van geluk hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh dat is ook een prachtig en bijzonder stukje Noorwegen... Indrukwekkend, de ruimte, het serene en ruige tegelijk, wat een rust. Zo mooi.

  Ik kijk alvast uit naar de volgende blog hierover!

  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Net wat je zegt Marjon, dat ruige en serene is een prachtige combinatie. Je komt in dat landschap ogen tekort en je blijft fotograferen.

  Leuk dat je uitkijkt naar de volgende blog over de weg naar de Noordkaap :-)

  Jij ook een heel fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen