zaterdag 18 juli 2015

Reisplan Lofoten

De vakantietijd is aangebroken. Er wordt gereisd naar bestemmingen in Europa, naar een ander continent, binnen het eigen land of je blijft gewoon thuis en geniet van de zomer, voor zover er sprake is van een echte zomer. 
Meestal vertrekken wij met onze camper in mei of juni naar Scandinavië. Dit jaar loopt alles anders. Vanwege mijn chemokuren waren we in die periode niet in de gelegenheid op reis te gaan naar het Hoge Noorden. Maar omdat ik nu met de op een na laatste kuur bezig ben en rond half augustus de laatste kuur achter de rug moet zijn, kijken we stiekem uit naar toch nog een reis richting Noorwegen en wel naar de eilandengroep de Lofoten. Het lijkt ons prachtig om deze eilanden een keer in de nazomer te bezoeken. Misschien zijn de bergtoppen dan bedekt met poedersneeuw, komen de herfstkleuren al tevoorschijn en wie weet laat het noorderlicht zich zien. Dat zou geweldig zijn. Het is in die tijd van het jaar 's nachts weer donker, in tegenstelling tot een deel van het voorjaar en de zomer als de middernachtzon uitbundig over het indrukwekkende Noorse landschap schijnt en het dag en nacht licht blijft. Het is alleen uit zien te vinden welke campings er in dat jaargetijde nog geopend zijn. Campings sluiten soms kort na de zomervakantie of ergens in september. Dat is iets om rekening mee te houden. 

De Tjeldsundbrua, de brug die de toegangspoort is naar de Lofoten.
Een weids en prachtig uitzicht vanaf de brug.
Een idyllisch gelegen kerkje aan de Austnesfjorden. 
Zes jaar geleden is het alweer dat wij ons in het voorjaar op de Lofoten bevonden. Het was een fantastische ervaring vanwege het bijzondere landschap met zijn imposante, steile bergen, de witte stranden met vergezichten over een blauwe zee, de pittoreske vissersdorpjes met de roodgekleurde, houten huisjes die op palen in het water gebouwd zijn en niet te vergeten, de boottocht over zee naar het leefgebied van de walvissen. De Lofoten zijn niet in één keer te bevatten, vinden wij. De rest van het Noorse landschap trouwens ook niet. Dus genoeg redenen om de Lofoten opnieuw te bezoeken. 
Wie naast de foto's in deze post benieuwd is hoe het landschap op de Lofoten eruitziet, hier en hier eerdere blogposts over deze eilandengroep.

Het vissersdorp Reine wordt omringd door
imposante bergen.
Reine.
Een vissersboot bij Nusfjord, een van de oudste en best
bewaarde vissersdorpen in Noorwegen.
Maar er is nog een andere reden: er sluimert al jaren het plan een boek te schrijven dat zich daar afspeelt. De locatie is perfect voor een mooi verhaal, maar de Lofoten zijn niet in een paar woorden te vangen en dat betekent dat ik meer op onderzoek moet uitgaan, (nog) meer foto's moet maken, oftewel flink research moet toepassen wil ik alles goed kunnen beschrijven. Het is helemaal geen straf om op zo'n bijzondere plek te verblijven en naast een toeristische blik op de omgeving te werpen, te proberen alles door de ogen van een schrijfster te bekijken. Ik heb het al eens eerder geroepen, maar wat heb ik toch een leuk beroep! En nu maar hopen dat we ons reisplan ten uitvoer kunnen brengen...   

Tijdens een picknick is het genieten van fabelachtige vergezichten...
...of van de grillige bergen die dichtbij uit het water opdoemen.
Uitzicht vanaf Lyngvaer Lofoten Bobilcamping over verbluffend
blauwgroen water en een bijzonder berglandschap.
Hier zie je zeearenden vliegen en zeehonden uit het water opduiken.
Toe aan nog meer Lofoten? Hier vind je een site met prachtige foto's van deze eilandengroep maar ook andere interessante reisbestemmingen.  

Vikingschip bij het Lofotr Vikingmuseum in Bøstad.
Je even een echte Viking voelen...


6 opmerkingen:

 1. Ik hoop van harte dat de reis gaat lukken !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh Elly, wat een heerlijk vooruitzicht. Bijna klaar met de chemokuren en dan daar naar toe. Het ziet er prachtig uit, zo weids, zo groot, zo indrukwekkend, zo puur en mooi. Misschien kun je daar al die nare dingen een beetje van je afschudden.

  En er zijn inderdaad ergere beroepen ;-) Laat jij je maar inspireren daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is er prachtig, zoals jij zegt: indrukwekkend, puur en mooi. In zo'n omgeving kun je alles van je af laten glijden.

  Het is natuurlijk even afwachten of het allemaal gaat lukken, maar het vooruitzicht en de plannen zijn alleen al leuk om mee bezig te zijn. Ik zal daar ongetwijfeld inspiratie opdoen!

  BeantwoordenVerwijderen