dinsdag 16 december 2014

De Heibergske Samlinger, historie en natuur hand in hand

Hou je van historie en wil je meteen kunnen genieten van mooie natuur, dan is het openluchtmuseum De Heibergske Samlinger - Sogn Folkemuseum in het Noorse Kaupanger iets wat je eigenlijk niet mag missen. Het openluchtmuseum omvat meer dan 30 gebouwen van circa 400 jaar oud tot huizen uit de tweede helft van de vorige eeuw. De gebouwen zijn afkomstig uit Sogn, de regio waar de plaats Kaupanger te vinden is. 


Naast het buitenmuseum is er een expositieruimte waar het interieur van een ouderwetse winkel en een tandartspraktijk te zien zijn, oude gebruiksvoorwerpen, gereedschap en een uitgebreide collectie kleding en textiel worden tentoongesteld en nog heel veel meer interessante dingen die je een beeld geven van het vroegere leven in Sogn. 
Kaupanger ligt aan de indrukwekkende Sognefjord, met ruim 200 km. de langste fjord van Noorwegen. Terwijl je door het openluchtmuseum dwaalt kom je hier en daar schilderachtige doorkijkjes tegen die je een fantastische blik bieden op de bergen en de Sognefjord. 


Het museum is vernoemd naar de oprichter, Gert Falch Heiberg. Hij was een verwoed verzamelaar en begon rond 1900 met het verzamelen van antieke voorwerpen en gereedschap afkomstig van het platteland. Deze verzameling vormde de aanzet tot het hedendaagse museum. Gert Falch Heiberg, geboren in 1871, liet na zijn dood in 1944 bijna 20.000 museumstukken na, eigenhandig genoteerd in een catalogus. Mocht je ooit in de buurt komen van Kaupanger, dan is dit museum beslist een bezoek waard.
Meer informatie over het museum vind je hier.
   15 opmerkingen:

 1. Echt gaaf !!! En er staat ook nog een staafkerk in Kaupanger.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat zou ook iets voor jullie zijn Hans, inclusief de staafkerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat geweldig zeg! Echt iets voor mij.

  Prachtige foto's erbij ook!

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je :-)

  Onthouden dus, mocht je ooit naar Noorwegen gaan, Marjon.

  Gr! Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik ooit naar Noorwegen ga, ga ik jou eerst raadplegen haha!

  Fijn weekend!

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Is goed! Ik ken meer mensen die dat tegen ons gezegd hebben. Misschien moeten we een keer een infoavond organiseren, kopje koffie, iets lekkers erbij en foto's kijken en verhalen vertellen ;-)

  Jij ook een goed en gezellig weekend, Marjon!

  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Of een lezing geven op Scandinavië-XL :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, Scandinavië-XL dat kan natuurlijk ook. Dat zou best wel leuk zijn, maar ik denk dat ik dan al dagen van te voren last heb van nervositeit :-) Toch zou het wel een goede gelegenheid zijn om het land en mijn boeken in een lezing te combineren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Direct contact opnemen met Scandinavië-XL !!! In april 2015 organiseren ze trouwens een outdoor evenement.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Daar zal ik eens over nadenken...
  Een outdoor evenement, leuk! Dan wordt het misschien zoiets als Scandinavië Markt Schokland.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als het goed is, gaan we daar zeker ook heen. De organisatoren hebben volgens mij de eerste editie van Scandinaviëmarkt Schokland ook georganiseerd. Ik ben benieuwd wat ze gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou, dat lijkt me een gezellig idee :-)

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen