Santa Claus Village

Kerstkaarten schrijven in mei? Ja, dat kan je zomaar gebeuren bij een bezoek aan de Kerstman in Fins Lapland. Het is ons overkomen op het moment dat we Santa Claus Village in Rovaniemi bezochten. Terwijl de laatste restanten sneeuw en kerstversieringen verwijderd werden slenterden wij samen met een handjevol toeristen in het bijna verlaten kerstdorp rond. Hier en daar zag je nog een rendier lopen, maar ik vermoed dat de arrenslee inmiddels in de zomerberging was gezet en dat Rudolph het rendier en zijn soortgenoten al aan een welverdiende vakantie waren begonnen.


Waar je daar ook loopt, overal klinkt kerstmuziek. Dat is even wennen in mei. Ook al is het kerstdorp een commerciële aangelegenheid, je kunt er heerlijk rondneuzen tussen talloze souvenirs en te voet de poolcirkel oversteken, want de poolcirkel loopt dwars door Santa Claus Village. 


Het (post)kantoor van de Kerstman bevindt zich in het dorp en wie dat wil kan de goedgemutste man ontmoeten en ervoor kiezen om samen met hem op de foto te gaan.

Het kantoor van de Kerstman.

Voor wie het koud heeft is er een ruim assortiment aan winteraccessoires.

In het postkantoor is er keuze uit een megacollectie kerstkaarten die daar ter plekke geschreven kunnen worden. Daarna worden ze voorzien van een bijzonder stempel van het kerstdorp en kun je ze meteen in de brievenbus deponeren, ook al is het pas half mei. Natuurlijk hebben wij een aantal kaaren geschreven en daar gepost. 
We waren erg benieuwd of ze inderdaad met de kerstdagen in Nederland aan zouden komen, dan zou het immers een half jaar later zijn, maar de kaarten kwamen keurig op tijd aan. Het postsysteem van de Kerstman blijkt goed te werken. Voor familie en vrienden was het een complete verrassing dat ze een kaart vanuit Rovaniemi toegestuurd kregen. We hadden niemand verteld dat we daar in mei kerstkaarten hadden verstuurd.

Een brievenbus voor de dagelijkse post en een brievenbus voor de kerstpost.

Kinderen vanuit de hele wereld kunnen de Kerstman een brief sturen. In de brieven melden de kinderen allerlei nieuwtjes of vragen de Kerstman naar zijn bezigheden in het kerstdorp en stellen ze vragen over Rudolph en de overige rendieren. Advies vragen bij problemen is ook een van de briefonderwerpen en daarnaast ontvangt de Kerstman natuurlijk ook de nodige lijstjes met wensen. 
De goede man ontvangt brieven vanuit bijna 200 landen. In de kerstperiode van 2012 ontving de Kerstman 500.000 brieven, mailtjes, kaarten en pakketjes en alles bij elkaar opgeteld waren dat de afgelopen 30 jaar bijna 16 miljoen exemplaren. Een drukte van jewelste dus voor de Kerstman en zijn elfengevolg. 


Wie ooit in de buurt van het kerstdorp komt, leg een bezoek af, al is het alleen maar om de sfeer te proeven. In de winter, als er sneeuw ligt, zal het er vast en zeker veel sprookjesachtiger uitzien, maar wij hebben er, ondanks dat het half mei was en er in het dorp zo goed als geen sneeuw meer lag, een plezierige dag doorgebracht. Een ding is zeker: aan het einde van een dag Santa Claus Village kun je voorlopig geen kerstmuziek meer horen.


Kerstkaarten schrijven in het postkantoor van de Kerstman, het blijft een hele klus, ook in mei.

 


Reacties

 1. Goh, en wij hebben geen kaarten verstuurd toen we daar waren. Stom stom stom stom. Bij de kerstman zelf zijn we niet geweest :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hebben jullie een mooi excuus om nog een keer te gaan. De Kerstman hebben wij ook niet gezien. Die kon je toen een paar keer per dag alleen op vaste tijden bezoeken en daar moesten wij toen veel te lang op wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je, Mieke. Het is altijd plezierig om over een leuke herinnering te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ongelofelijk leuk dit! Ik had nog nooit van dat dorp gehoord. Ook dat kerstkaarten sturen in mei! Geweldig! Hebben jullie er ook eentje naar jezelf gestuurd?

  Bedankt voor het linken van dit artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Graag gedaan, Marjon.

  Nee, we hebben onszelf geen kaart gestuurd, maar wel naaste familie en vrienden. En de kaarten kwamen ook nog op tijd aan. Ongelofelijk na zo'n lange tijd! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, dat is de magie van de kerstman hè ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts