maandag 5 maart 2018

Verborgen verleden

Haar naam was Annigjen Harms, geboren in 1745 in Leggeloo, een buurtschap in wat nu de gemeente Westerveld is, in Drenthe. Ik kwam haar naam, geschreven in een sierlijk, ouderwets handschrift, tegen in een (digitaal) oud doopboek.

Laat ik eerst vertellen dat ik een enorme fan ben van het tv-programma Verborgen verleden, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis. Ik neem altijd alle afleveringen op en ga er dan telkens een avond goed voor zitten om me onder te laten dompelen in de interessante verhalen die er loskomen bij de zoektocht naar de stambomen van de desbetreffende personen.
Jaren geleden ben ik op zoek gegaan naar mijn eigen familiegeschiedenis. Archiefstukken waren toen nog lang niet allemaal gedigitaliseerd en daarom niet te vinden op internet. Van mijn moeders kant heb ik inmiddels ontdekt dat mijn voorouders van het Duitse Waddeneiland Juist afkomstig zijn en van daaruit in Groningen terecht zijn gekomen. En dan spreek ik over ongeveer 275 jaar geleden. Een bezoek aan Juist staat dan ook al een tijdje op mijn verlanglijstje. 

Het eiland Juist. Juist ligt tussen de eilanden Borkum en Norderney. 
Foto afkomstig van www.pixabay.com.
Een eindeloos zandstrand op Juist. Foto afkomstig van www.pixabay.com.

Van mijn vaders kant, de tak van mijn opa, weet ik dat veel van mijn voorouders uit Drenthe komen en voor die tijd, ruim 300 jaar geleden, vermoedelijk ergens in Duitsland gewoond hebben of verder weg. Mijn opa schijnt zelfs een keer Polen genoemd te hebben. Jammer genoeg kan ik hem daar geen vragen meer over stellen. Ik liep vast doordat de stamboom waarschijnlijk in het buitenland verdergaat.
Omdat ik al twee weken met griep sukkel (gelukkig gaat het nu weer de goede kant op), gaf mij dat de gelegenheid deze stamboom nóg een keer uit te zoeken. Dat was meteen het enige waar ik af en toe puf voor had. Wie weet kon ik via internet aan meer informatie komen dan jaren geleden, nu er veel meer archiefstukken digitaal te bekijken zijn. Helaas kwam ik net zo ver als de vorige keer. Er verandert niets. Daar komt bij dat dezelfde naam vroeger weleens op verschillende manieren geschreven werd. Mijn meisjesnaam is Kats. Wat dachten jullie van: Katz, Kat, Cats, Cat? En vast nog meer varianten waar ik niet van afweet. Namen werden vaak op gehoor opgeschreven. Dat maakt het zoeken er niet makkelijker op.

Telkens als ik naar Verborgen verleden keek, dacht ik: oh, wat moet het leuk en handig zijn als medewerkers van een archief je stamboom voor je uitzoeken. Je gaat op een afgesproken tijdstip naar het archief toe en daar liggen allerlei oude boeken en documenten al keurig op je te wachten en krijg je de bijbehorende verhalen te horen én de naam van de volgende plaats waar je naartoe moet reizen. En daar ligt weer alles voor je klaar. Eén probleempje, ik zal toch eerst een bekende Nederlander moeten worden om in zo’n programma terecht te komen ;-) 

Ik geloof dat ik een beetje van het oorspronkelijke onderwerp ben afgedwaald: Annigjen Harms. Omdat ik niet verder kon zoeken naar de tak van mijn opa van mijn vaders kant, ben ik bij die kant in de tak van mijn oma gaan spitten. De oma waar ik naar vernoemd ben maar die ik helaas nooit gekend heb. Ik een hele tijd terug die stamboom ook al uit proberen te zoeken. Tot mijn grote verrassing stuitte ik dit keer op informatie waar ik nog niets van afwist. Mijn oma stamt af, en ik dus ook, van Annigjen Harms, geboren in 1745 in Leggeloo en destijds gedoopt in de kerk in Diever. Dat stond vermeld in het oude doopboek. En horen jullie het woord Diever, dan weten jullie dat ik iets met dat dorp en de omgeving daar heb. Ik heb zelfs een boek, De kleur van liefde, in Diever en omgeving laten afspelen. Ik kom er graag, voel me er goed en dat terwijl ik in een ander deel van Drenthe geboren ben en verder geen speciale band met Diever heb. Zelfs een van onze dochters zei een keer tegen ons dat ze zich zo op haar gemak voelde in die omgeving. We ervaren er vooral rust en een gevoel van thuiskomen.


Annigjen is onze voormoeder. Laat ik altijd gedacht hebben dat mijn hele Drentse familie in de omgeving van Hoogeveen gewoond heeft. Niet dus. Hoe vaak heb ik niet door de mooie omgeving van Leggeloo gefietst en hoe vaak zijn we al in en rondom Diever geweest en hebben bos, heidevelden en andere dorpjes verkend. Hoe vaak heb ik niet gedacht: wat voel ik me hier thuis. En dan vroeg ik me af waarom ik dat voelde. Je zou bijna geloven dat er van generatie op generatie een of ander gen is doorgegeven dat ervoor zorgt dat je voelt wat je daar in die omgeving voelt. Maar wat het ook is, ik vind het in ieder geval fantastisch dat ik deze informatie gevonden heb. 
Nu hoop ik in mijn stamboom uiteraard ook nog een link naar Noorwegen te vinden. Ook daar voel ik mij thuis. Dat kan zelfs nog via de mensen die op het Duitse eiland Juist gewoond hebben. Veel van de eilandbewoners waren schippers. Maar het kan natuurlijk ook via de kant van mijn opa waar ik in mijn zoektocht vastgelopen ben. Hopelijk kom ik er nog een keer achter hoe die stamboom in elkaar zit. Daar ben ik heel erg benieuwd naar. Het lijkt erop dat ik mijn Duits sowieso alvast wat bij moet spijkeren :-)     


Even een Noors tintje: de foto hierboven is gemaakt met uitzicht op de bergen van de Noorse Strynefjellet. Links op de foto staat voor een gammele brug een klein poppetje met een blauw jack. Dat ben ik. 
De foto hieronder is de brug waar ik bij sta. Een brug met een verleden, zo te zien. Ik hoop dat het me lukt een brug naar het nog onbekende deel van míjn verleden te vinden. Maakt niet uit hoe of waar ik terechtkom. Ik vind het gewoon ontzettend leuk om te weten waar mijn voorouders vandaan komen. Dat is het. Het zou toch wel handig zijn als ik een bekende Nederlander word ;-)
20 opmerkingen:

 1. Wat leuk, Elly om op een andere manier weer in Diever terecht te komen ;). En daarnaast ook nog op een Duits waddeneiland!

  Hartelijke groet,
  Yvette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vind ik ook, Yvette. Diever had ik niet verwacht, wel stiekem gehoopt. Dat waddeneiland zou ik dolgraag een keer bezoeken. Wie weet vind ik er nog verre familieleden én nog andere archiefstukken die mij misschien nog meer info kunnen verschaffen over mijn familie :-)

   Hartelijke groet!

   Verwijderen
 2. Wat een prachtige foto's laat je weer zien!
  En zo grappig -mijn moeder komt in een ver verleden ook uit Duitsland. Van mijn vader weet ik het niet meer.
  Kijk je ook naar de Engelse versie van deze serie? En natuurlijk ben jij ook een bekende Nederlander ben al je boeken en ook al op tv geweest.
  Succes met je zoektocht.
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Truus :-)
   Komt jouw familie ook uit Drenthe? Ik heb begrepen dat er vroeger nogal wat mensen vanuit Duitsland naar Drenthe zijn gegaan, omdat daar genoeg werk was en er dus iets te verdienen viel. Vaak werkten ze in Duitsland bij rijke boeren voor een zeer laag loon en hadden het niet best, heb ik ergens gelezen.

   Is 'Who do you think you are' de Engelse versie? Daar heb ik nooit naar gekeken. Vreemd, hè? Het is vast net zo interessant als Verborgen verleden.
   Ik moet toch maar eens beter opletten wat er op BBC te zien is.

   Ik een bekende Nederlander, haha! Maar inderdaad, ik ben op tv geweest ;-)

   Dank je en hartelijke groet terug!

   Verwijderen
 3. Altijd leuk om de geschiedenis te weten. Een aantal jaren terug een boek gemaakt van de ene kant van de familie en een stamboom gemaakt op https://www.myheritage.nl. De andere kant van de familie had eerder al een compleet boek met alle informatie en geschiedenis gemaakt. Ik heb nog geen link met het noorden gevonden :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat jij de familiegeschiedenis ook uitgezocht hebt! We zijn toch altijd een beetje nieuwsgierig naar waar we vandaan komen, volgens mij.
   Jammer dat je nog geen link met het noorden gevonden hebt. Die zou er toch bijna moeten zijn, zou je zeggen, gezien jullie enorme liefde voor Zweden ;-) Misschien in een andere tak, als je die nog niet uitgezocht hebt? De stamboom van een echtgenoot of echtgenote van...?

   Verwijderen
  2. Naast de site ook alles in een boek gestopt. Altijd handig als je wat meer informatie moet hebben over de leeftijden enz. De link met Zweden is er echt niet. Een keer moet de eerste keer zijn toch?

   Verwijderen
 4. Ja dat is de Engelse versie hiervan.
  Grappig ik kijk meer Engelse tv dan naar de Nederlandse maar ja met een satelietschotel heb je ook tig buitenlandse zenders al kijk ik niet veel tv.
  Mijn ouders zijn allebei geboren Groningers en ik ook en ondanks dat ik van de ruimte om me heen hou voel ik me hier meer thuis.
  Ben benieuwd waar jouw speurtocht je heen brengt--idee voor je nieuwe boek?
  hartelijke groeten en gezellige avond

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn voorouders die van het Duitse eiland Juist kwamen zijn naar Groningen gegaan. Een groot deel van de familie van mijn moeders kant is in Groningen geboren, waaronder mijn moeder zelf.

   Het zou zomaar een idee kunnen zijn voor een boek, ja. En dan kan ik het laten afspelen op Juist. Moet ik het eiland toch eerst een keer bezoeken. Dat moet er echt een keer van komen :-)

   Jij ook een fijne avond!

   Verwijderen
 5. Jij verwoord waar ik ook mee bezig ben. En verborgen verleden, spelen wij ook wel eens. Ik heb laatst mijn DNA laten analyseren. Daar kwam Finland uit. Dicht bij Sint Petersburg. Ik zou zo graag een onecht kind vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, kijk eens, Finland! Dat is een leuke ontdekking. En het zou inderdaad nog mooier zijn als je een persoon vindt die de link met jouw familie vormt. Ik hoop dat het je lukt die te vinden. Veel succes met de zoektocht!

   Verwijderen
 6. What a Interesting story and follow your roots...it's so fascinating to see who you are to her self and know your relatives...I'm so Happy when I travel to Utsjok to the relative meeting and geep know who they are from Norway and Sweden sides too :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. It's very special to find relatives from the past, even if they are only mentioned in archives. It's interesting to find out where you come from.

   It is nice if your relatives makes you happy, Birit, and you feel at home in their company :-)

   Verwijderen
  2. Yes indeed :-) Eminently if you have a diverse background ...like indigenous people :-)
   Must see little a bit with different eyes and farsightedness...and see they four country ,what they are fix to my people... Yes I have respect to my people and relatives ...they are very kindred spirit and they make " bloody good" music too better than the Nordic countries :-)   Verwijderen
  3. It feels special to find members of my family in another country and maybe I'll find a few relatives in various countries. I still have to figure out about the latter.
   Your people comes from different countries indeed and they have endured all sort of difficulties. And unfortunately it still happens sometimes nowadays. But you can be proud of who you are, Birit. You are a descendant of a special people. And, yes, they make good music!

   Verwijderen
  4. Yes indeed Elly ...it is self-important to know wher your roots are..!
   And Yes of course I am proud about my people ...but I'm not proud about Sweden, Finland and Russian becouse they don't care about own indigenous people...only Norway cares ... You have seen the Sami blood ... that tell a lot...even the Sami language try takes away... but the have not manage thet totally ...not transform the Sapmi people whole ...and the Sami music make that positive spirit...and so on...
   Yes Elly hit your roots and relatives around you so you bee Happy about that too ..Succeed :-)

   Verwijderen
  5. There's something to learn from the indigenous people. It's regrettable that some countries don't see that. A positive spirit and let them hear your voice is a good way to make them aware of who you are.

   My family is already the biggest part of my happiness. I'm a happy person :-) Thanks, Birit!

   Verwijderen
 7. Oh wat een heerlijke blogpost. Ik droom helemaal weg. Hoe leuk is dit! Voer voor een boek ;-)
  Ik heb wel eens gehoord dat we herinneringen erven, emoties ook. Toen was dat betreffende oorlogsbelevenissen, maar het kan natuurlijk ook om een woonplaats gaan. Misschien is die 'voormoeder' wel iemand die dichtbij jou staat (als je daarin gelooft). En wie weet hoe jij je voelt als je voet aan Juist zet! Daar word je dan heel benieuwd naar.

  Maar eh... Jij geen bekende Nederlander?? Dat ben je toch al lang? Je hebt al 10 boeken op je naam staan! Misschien moeten wij je maar voor dat programma opgeven ;-)

  Als je meer ontdekt, lees ik het graag hier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, leuk hè? Er zou wel een verhaal van te maken zijn :-) En wat dat gevoel betreft, daarom zou ik heel graag eens naar Juist gaan. Wat zal ik daar inderdaad voelen?

   Geweldig dat je zegt dat ik al lang een bekende Nederlander ben, net zoals Truus (hierboven) ook al zei :-) Zo voelt het dus helemaal niet, haha! Ja! Doe dat! Mij opgeven voor Verborgen verleden, bedoel ik ;-)

   Zodra ik meer weet, zal ik er zeker over bloggen. Zoiets wil ik altijd graag delen. Ik hoop dat het lukt nog iets te vinden. Wie weet...

   Verwijderen