vrijdag 29 december 2017

Momenten

De tijd tussen Kerstmis en Oud en Nieuw is bij ons altijd wat rommelig maar zeer zeker gezellig. Het bakken van oliebollen staat hier in de planning en als dat gebeurd is worden er een paar zakjes gevuld met deze traditionele lekkernij naar onze kinderen en nog een paar lieve mensen gebracht.
Tijdens het bakken in de schuur verwarmt een kacheltje de koude voeten, de oude radio die er staat gaat aan, zodat er meegezongen of -geneuried kan worden en door het schuurraam is er zicht op de tuin waar nog kerstlichtjes branden. Die zorgen ook voor een vrolijke noot. Een kop lekkere warme koffie of chocolademelk gaat er ondertussen natuurlijk in als koek, net zoals de eerste oliebollen die uiteraard deskundig gekeurd moeten worden. Ja, het weekje tussen Kerstmis en Oud en Nieuw heeft wel iets.
En als het nieuwe jaar begonnen is, komt alles weer in zijn oude ritme. Ergens vind ik dat jammer maar ook fijn. Dan hebben we toch genoeg feestdagen achter de rug. Maar in het oude ritme betekent wel dat ik eind januari een afspraak heb staan voor een scan in het ziekenhuis waar ik naar overgestapt ben en waar ze opnieuw gaan bekijken hoe het er met mij voor staat. Een week later krijg ik de uitslag te horen. Natuurlijk maakt het me nerveus. Ik denk er iedere dag wel aan, maar het schiet niet op allerlei vervelende scenario’s te bedenken. Dat is zo zonde van de tijd. Je weet van tevoren nooit hoe iets loopt. Dus schuif ik de gedachte aan dat soort dingen, als het even lukt, altijd zo snel mogelijk naar de achtergrond. Dat is later, nu is nu. 
Nú wil ik kunnen genieten van dit heerlijke, rommelige maar oergezellige weekje tussen Kerstmis en Oud en Nieuw, van de jaarwisseling en van de weken voor eind januari. En daarna? Daarna zien we wel hoe het verdergaat. 
Behalve medische toestanden heb ik het afgelopen jaar gelukkig ook leuke dingen meegemaakt. In willekeurige volgorde:

Afgelopen week hebben we een mooi en gezellig kerstfeest gevierd, samen met de kinderen en aanhang, de kleinkinderen, de schoonouders van een van onze dochters en een goede vriend. We kunnen er heel goed op terugkijken. En iedereen die een kerstkaart gestuurd heeft: bedankt voor de  lieve kerst- en nieuwjaarswensen!

Een van onze dochters liet een tatoeage op haar arm zetten toen ze hoorde dat ik voor de tweede keer kanker had. De tatoeage is een tekst in het Noors waarin twee boektitels van mij verwerkt zitten: Blind vertrouwen en Vier het leven. Er staat letterlijk vertaald: heb vertrouwen, vier het leven. 
Ze wilde ons daarmee een hart onder de riem steken. Het moment dat ze ons de tatoeage kwam laten zien was een prachtig, emotioneel moment.

Van onze andere dochter kreeg ik een schitterende, zelfgemaakte dromenvanger cadeau. De dromenvanger staat, in het kort, symbool voor het opvangen van goede dromen en het laten verdwijnen van boze dromen. Ook dit was een heel mooi gebaar en zorgde voor een brok in mijn keel.  

Zowel in het voor- als het najaar hebben R en ik een fijne tijd op een camping in Diever doorgebracht. Daar kwamen we midden in de mooie, Drentse natuur een beetje tot rust en kon ik door veel te fietsen aan mijn conditie werken die na de operatie in april 2017 een flinke knauw had gekregen. De conditie is inmiddels al heel wat verbeterd en daar ben ik blij mee. 


Het lukte mij om afgelopen jaar ondanks alles een nieuwe roman te schrijven, met de titel: Een man naar mijn hart. Het zag er eerst naar uit dat ik dat niet voor elkaar zou krijgen. Dat ik daar toch in geslaagd ben, brengt een geweldig goed gevoel met zich mee.

Mijn boek Vier het leven werd tot mijn grote verrassing genomineerd voor de Valentijnprijs, een prijs voor het beste romantische boek. Dat was een mooie opsteker die ik op dat moment goed kon gebruiken. Of het in 2018 weer lukt om genomineerd te worden??? Het zou wel een stunt zijn, haha! Maar na twee nominaties (in 2016 werd mijn roman Blind vertrouwen ook genomineerd) lijkt me dat nogal onwaarschijnlijk. Er zijn zoveel goede schrijvers en bovendien gun ik het iemand anders ook om zoiets eens mee te maken. Het is namelijk ontzettend leuk om je boek op die manier te kunnen promoten. Iedereen wil toch wel een keer zoiets beleven?

Naar aanleiding van de nominatie én naar aanleiding van het verschijnen van De kleur van liefde, mijn roman die zich in het Drentse Diever afspeelt, werden er leuke radio-interviews afgenomen en interviews in dagbladen en regionale bladen geplaatst.

De kleur van liefde kwam in de Story te staan, samen met een aantal boeken van andere schrijvers, zoals een roman van mijn uitgever Anita Verkerk. Heel erg leuk!

Dit zijn zomaar een paar momenten uit 2017, maar het allerbelangrijkste zijn de momenten die we doorbrengen met familie en vrienden. Deze mensen maken het leven mooi. Ze hebben ons gesteund door dik en dun en zijn er altijd voor ons als het nodig is. Hoe fijn is dat?! ♥
Net zoals bijvoorbeeld het contact met mensen die ik via de sociale media heb leren kennen. Contact via lieve en bemoedigende kaarten en berichtjes maar soms ook persoonlijk contact. Het zorgt voor warmte om ons heen. Dank je wel!
Er is nog zoveel wat ik op zou willen noemen, momenten die doen beseffen dat er nog genoeg te genieten valt, maar ik vrees dat deze blog dan wel heel erg lang wordt. Hij is al veel en veel te lang! 
De nieuwjaarswensen stel ik nog heel even uit. Er volgt nog een blogje over de jaarwisseling. Wat dat precies moet worden? Geen idee, maar ik ga ervan uit dat ik iets weet te verzinnen. Zo gaat dat dus ook met het schrijven van mijn boeken… Oké, dan weten jullie dat van het schrijven ook meteen weer ;-)6 opmerkingen:

 1. Gelukkig weten we vooruit niet wat er allemaal op ons bordje komt -soms fijn maar meestal niet.
  Ga duimen voor de 3e nominatie want 3x =scheepsrecht!
  Fijn dat je heerlijke dagen hebt gehad de afgelopen tijd en wat lief en ontroerend de tatoeage van jullie dochter.
  Heerlijk nog een blog van jou dit jaar!
  Succes met het oliebollen bakken en gelukkig niet zulk koud weer dus ook weinig kans op koude voeten.
  hartelijke groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, gelukkig weten we niet wat er ons te wachten staat.
   Wat leuk dat je naar een volgende blog uitkijkt :-)
   We gaan ons best doen met de oliebollen en, nee, het wordt inderdaad niet zo koud, zeggen ze...
   Bedankt voor het duimen! Lief van je :-D
   Hartelijke groet terug!

   Verwijderen
 2. Op de valreep voor het nieuwe jaar nog een blog van je, wat een aangename verrassing!

  Ik las laatst dat het heel goed is om positieve dingen op te schrijven zodat je ook echt een goed gevoel krijgt; count your blessings.

  Jullie een heel fijne, veilige, lekkere (maar dat gaat wel lukken zo te lezen, haha) en gezellige jaarwisseling en heel veel geluk op alle gebieden gewenst voor 2018!

  Hartelijke groet,
  Yvette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je het een verrassing vindt! :-)

   Ja, jezelf bewust zijn van de positieve dingen in het leven kan een mens goeddoen. Alles op een rijtje zetten is best wel eens fijn.

   De oliebollen zijn inmiddels gebakken, dus dat 'lekkere' gaat zeker lukken ;-) Dank je wel! Voor jou ook een heel mooi en goed 2018 gewenst!

   Hartelijke groet!

   Verwijderen
 3. Wat een mooie positieve blije blog, ondanks, ondanks... Dat is jouw kracht, dat je zo de wereld inkijkt.
  Hoe raar het ook klinkt: ik ben blij dat er eindelijk weer beweging zit in die medische molen. Eind januari lijkt ver weg, maar tijd gaat snel. Het wordt tijd dat je uit de onzekerheid komt. Ik wens je heel veel sterkte bij het wachten op de uitslag.
  Wat een mooie dochters hebben jullie toch dat ze zulke gebaren maken. Geweldig. En gelukkig kan jij je er in koesteren.
  Voor nu wens ik je een gezellige (en rommelige) jaarwisseling en dan op naar een blij 2018!

  PS 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 Ik denk zomaar dat je die klavertjes helemaal niet nodig hebt, maar beter mee verlegen dan om verlegen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. We doen hier ons best om er iets van te maken :-)
   Het is goed dat er weer beweging in zit, ja. Spannend... maar beter dan steeds maar wachten en niets weten.
   We hebben het echt heel erg getroffen met onze dochters. Daar zijn we dankbaar voor.

   Bedankt voor de goede wensen en alle klavertjes! Een beetje geluk kan iemand altijd wel gebruiken :-)
   Lieve groet!

   Verwijderen