woensdag 4 mei 2016

Flying Nightingales

Ze werden de Flying Nightingales genoemd, de verpleegsters die tijdens WOII naar een gevechtsgebied werden gevlogen, daar ter plekke gewonde soldaten verzorgden en later met de gewonden in een transportvliegtuig, een Dakota, terug naar Engeland vervoerd werden. Daar kwam ik achter toen ik las dat er vandaag een flypast zou worden uitgevoerd met een Dakota vliegtuig boven onze woonplaats Dronten. Ik zoek atlijd meteen informatie over zo'n vliegtuig op en dan stuit je nogal eens op een stuk oorlogshistorie. 

Flying Nightingales.
Foto: www.raf.mod.uk

De flypast boven Dronten is een eerbetoon aan de omgekomen vliegeniers die met hun toestellen in het toenmalige IJsselmeer zijn neergestort, dat wat nu Oostelijk en Zuidelijk Flevoland is. Deze flypast wordt bijgewoond door Airgunners uit Groot-Brittannië. Over deze Airgunners valt hier meer te lezen.Normaal gesproken vliegt er op 4 mei meestal een Lancaster bommenwerper boven Dronten (hier meer over te lezen), die speciaal vanuit Engeland de reis hiernaartoe maakt, maar vanwege technische problemen was dat dit keer niet mogelijk. Zodoende nam een Dakota de plek van de Lancaster in en aangezien de Dakota diverse malen laag over kwam vliegen en de weergoden ons gunstig gezind waren, liet het gebeuren zich goed fotograferen.De Dakota werd gedurende WOII vooral ingezet als transportvliegtuig om de troepen op allerlei gebied te bevoorraden, dropte o.a. parachutisten en vloog dus ook verpleegsters en gewonde soldaten vanuit de gevechtszones naar Groot-Brittannië terug. Het Dakota Squadron was in die tijd gevestigd in RAF Blakehill Farm, dicht bij Swindon in het Britse Wiltshire. Van daaruit werden talloze vluchten met Dakota's uitgevoerd, o.a. tijdens D-Day in Normandië, bij de Slag om Arnhem (Operation Market Garden) en het oversteken van de Rijn, onderdeel van het Rijnlandoffensief. Er ontstond een soort van pendeldienst waarbij vijf keer per dag van Groot-Brittannië naar het vasteland van Europa werd gevlogen en vice versa. Wanneer je al deze gebeurtenissen in gedachten houdt terwijl je naar het overvliegende toestel kijkt, dan bekijk je zo'n vliegtuig ineens heel anders. De flypast is elk jaar weer een speciaal moment. Een moment waar we, net zoals twee minuten stilte, stilstaan bij het feit dat er zo veel mensen hun leven gewaagd of verloren hebben gedurende deze oorlog. Mensen waar wij onze vrijheid aan te danken hebben... 


Interessante (Engelstalige) informatie over de Dakota en de Flying Nightingales vind je hier en hier4 opmerkingen:

 1. Ik kan alleen maar zeggen: respect. Die twee minuten stilte is eigenlijk te weinig. Daarna leef je vrolijk verder. Maar dat is precies waar al die mensen, inclusief de Flying Nightingales voor gevochten hebben: onze vrijheid, zodat wij ons leven vrolijk verder kunnen leven.

  Mooie blog met mooie foto's.

  Dank je wel voor dit verhaal met alle informatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Graag gedaan, Marjon.

  Ik probeer op 4 mei altijd iets op mijn blog te plaatsen wat met herdenking te maken heeft, iets wat mij tot nadenken heeft gestemd en hopelijk anderen ook door het lezen van de blogpost. Naast die twee minuten stilte mogen we inderdaad best wel vaker stilstaan bij het feit hoeveel mensen er voor onze vrijheid gevochten hebben. Dat is het minste wat we terug kunnen doen voor hen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat het ook belangrijk is dat we het leven vieren en koesteren... En dat dat ook een dank je wel is aan het adres van mensen die ervoor gevochten hebben. Er worden nog zoveel mensen in de wereld onderdrukt... Kijk eens naar de vluchtelingenstroom... Wij hebben die behoefte niet en dat is iets om heel dankbaar voor te zijn.

  Heel mooi dat je dat doet op 4 mei. Ik kwam niet verder dan een boek dat over de oorlog gaat plaatsen op 4 mei.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook een boek plaatsen dat over de oorlog gaat, is aandacht vragen voor wat er toen gebeurd is. Mensen willen dat boek misschien lezen en worden zich op die manier bewust van bepaalde gebeurtenissen.

  BeantwoordenVerwijderen