donderdag 10 maart 2016

Wolken, wapens en waanzinnig veel boeken

De Noorse fjordenwereld is indrukwekkend. Bij heldere weersomstandigheden zie je de bergen hoog boven het water uit torenen. Een imposant schouwspel. Toch zijn de fjorden in combinatie met wolkenpartijen ook prachtig om te zien. Onderstaande foto's zijn gemaakt bij de Fjaerlandsfjord. Eerst vond ik het jammer dat het bewolkt was. Toen ik nog eens beter rondkeek vond ik het wel iets hebben, wolken die donzig, dreigend of juist vriendelijk tussen de bergen of tegen de bergen aan hangen. Ze laten het landschap er anders uitzien, geven het een tikkeltje mysterie mee. 

De omgeving bij Fjaerland is sowieso overweldigend. Woonhuizen en boerderijen zijn niet meer dan stipjes in de grootse bergwereld. Wat voelt een mens zich dan ineens nietig.Bij het dorp Fjaerland heb je zicht op de Bøyabreen, een gletsjer die in vroeger tijden tot aan de voet van de bergen reikte, zoals op onderstaande foto te zien is. Het is een foto uit de periode 1890-1910. De Bøyabreen is een zijarm van de Jostedalsbreen. De Jostedalsbreen is met een oppervlakte van bijna 500 km² de grootste gletsjer op het Europese vasteland. 

Foto: www.reddit.com
En hieronder is hoe wij de gletsjer gezien hebben vanuit het dorp Bøyum. Alleen boven op de berg ligt nog ijs. Wat een verschil! Wij overnachtten destijds op een camping in Bøyum. 's Nachts werden we opgeschrikt door geweerschoten ergens vanuit het dorp. Aangezien we tijdens onze reizen door Noorwegen regelmatig verkeersborden en plaatsnaamborden tegen zijn gekomen met kogelgaten erin, keken we er niet echt van op. Maar het is geen prettige gedachte dat er iemand met een vuurwapen rond loopt te zwaaien. Blijkbaar is dat daar vrij normaal. Ik weet het niet. Ik kan nog wel meer dingen opnoemen die ons zijn overkomen, maar dan wordt dit geen leuke blogpost of misschien juist wel ;-) Ik heb besloten vooralsnog mijn mond te houden, al is het enigszins met moeite. 

Goed, terug bij de les, als we het over Fjaerland hebben, dan ontkom je niet aan het boekendorp Mundal. Mundal ligt aan de Fjaerlandsfjord. Lang geleden, toen ik nog maar net officieel schrijfster was, heb ik al eens over dit dorp met zijn ongeveer 250.000 boeken geblogd. Die blogpost is hier te lezen. Op de foto hieronder zie je een oude stal die omgetoverd is tot boekenparadijs. 


O ja, tussen het schrijven van mijn nieuwe boek door, waarvan de deadline met rasse schreden nadert, ben ik nog steeds bezig mijn blog iets aan te passen (fijne timing), dus er zwerven ook nog steeds hier en daar breekstreepjes rond op plaatsen waar ze niet thuishoren. Dat komt vroeg of laat allemaal weer op de juiste plek terecht (ik denk laat). Bovendien wil ik weer een slideshow maken van de voorpagina's van al mijn boeken. Dat doe ik, net als de vorige keer, met behulp van een instructiefilmpje op YouTube, anders lukt het me niet. Dus in het begin van het voorjaar moet mijn boek geschreven zijn en wil ik dat mijn blog weer in goede staat verkeert. 
Begon deze blogpost nou echt met fjorden en wolkenpartijen? Hoe snel kun je afdwalen...  

8 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's! Ik ga je blog in de gaten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel!

  Ik zag dat jullie in Fins Lapland geweest zijn. Dat lijkt me geweldig in de winter. Wat is het daar dan mooi! Prachtige foto's van de zon die tussen de besneeuwde bomen door schijnt. En wat een avontuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beautifuls photographs Elly ������Kaunista ����

  BeantwoordenVerwijderen
 4. And Mr.Poro happy holidays In Ruka 👌🏽👍🙂

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thank you, Birit!
  It was also a beautiful place :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, je liep zeker met je hoofd in de wolken, deze blogpost gaat over alles een beetje en ik las het met plezier.

  Ik ben ook gek op de wolkenpartijen in Oostenrijk tussen de bergen. Prachtig! Misschien inderdaad juist wel mooier dan helemaal geen wolken. Ze spelen met het licht, dat is zo leuk.

  Ik zag pas hier op de foto dat er nog echte stalelementen tussen de boeken in Mundal zichtbaar zijn. Wat leuk!

  Succes met schrijven en vooral: veel plezier! En ook succes met de breukstreepjes ;-)

  En je hebt weer prachtige foto's geplaatst dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat spelen met het licht is inderdaad mooi om te zien Marjon. Lichtplassen of donkere vlekken op de bergen of op het water, dat verveelt nooit om naar te kijken.

  Ja, leuk hè, die gebouwen waarin de boeken staan. Oude stallen, botenhuisjes enz.

  Dank je wel! Dat schrijven is nog even flink de vaart erachter zetten. Deadline :-p
  Maar we vorderen gestaag.

  BeantwoordenVerwijderen