donderdag 31 december 2015

Faith, hope, believe

Voor sommigen was 2015 een mooi jaar, voor anderen had het afgelopen jaar misschien wel wat beter gekund en dan zijn er vast en zeker mensen die zeggen dat ze 2015 maar het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. Dat laatste roep ik nog wel eens als ik last heb van een prikkelbare bui. Maar dan denk ik: ja, 2015 was beslist een turbulent jaar voor mijn familie en mijzelf. Het woord 'kanker' is meer dan eens gevallen en het liefst zouden we dit woord uit ons leven verbannen, maar in deze wereld word je er voortdurend mee geconfronteerd en het is ook beter erover te praten met elkaar, zodat emoties een weg vinden in een periode vol vragen en onzekerheid. Maar – daar komt het grote maar – ondanks alle tegenslag heb ik ook mooie momenten beleefd, als ik het goed bekijk zelfs fantastische momenten. Dus ik weet niet precies tot welke categorie ik behoor, misschien een beetje van alles bij elkaar: een beetje mooi, een beetje het-had-wel-wat-beter-gekund en een beetje laat-ik-2015-maar-snel-vergeten.

En waar bestonden die fantastische momenten uit? Een ontroerende brief die onze achtjarige kleinzoon schreef. Eén zin sprong eruit: oma alles komt goed. Ik kan die brief nog steeds niet lezen zonder een brok in mijn keel te krijgen. Of een lief berichtje dat een van onze dochters naar een tijdschrift had gestuurd en dat (heel erg leuk) nog geplaatst werd ook. 


En dan mijn verjaardag... Ik hoor mezelf nog roepen: als ik van die verrekte kuren af ben, dan vier ik mijn verjaardag groots. Dan vieren we het leven! 
Ahum... De energie ontbrak om een groots feest te geven, dus werd het een kleinschalig gebeuren met kinderen en kleinkinderen en werd het daarom tegelijkertijd met de verjaardag van mijn echtgenoot gevierd. Maar het was zeer zeker niet minder leuk en de verrassingen die onze dochters voor mij in petto hadden, dat waren weer een paar van die fantastische momenten. 
Van de ene dochter kreeg ik een prachtige, zacht grijze omslagdoek cadeau, die ze speciaal voor mij gehaakt had. Ik draag het kledingstuk erg graag, het zit heerlijk en geeft een behaaglijke warmte. Het is geen gewone omslagdoek, aan de uiteinden ervan zijn een paar labeltjes bevestigd met de woorden faith (geloof, vertrouwen) en hope (hoop.) Ik moet vertrouwen hebben in de toekomst en nooit de hoop verliezen op iets goeds. Dat is een mooie gedachte.

  
Ik kon het niet goed bevatten dat juist deze twee woorden in de omslagdoek verwerkt zaten. Twee woorden die veelvuldig als namen genoemd worden in mijn nog uit te komen roman Vier het Leven, het boek dat in april 2016 gepland staat. Ik had mijn dochter wel het een en ander over deze roman verteld, maar van deze namen wist ze niets af. Hoe bijzonder is dat? Ook dat is een van de redenen waarom ik de omslagdoek graag draag.  


Van onze andere dochter kreeg ik een erg mooi ornament cadeau dat nu bij ons op de eetkamertafel staat, tegen de muur aan, zodat ik er veelvuldig naar kan kijken. Daarbij hoorde een labeltje met het woord believe (geloven.) Ik moet blijven geloven in de toekomst. Ook al zo'n prachtige gedachte.Jullie begrijpen wel dat deze twee cadeaus, de brief van onze kleinzoon en het berichtje in het tijdschrift mij meer waard zijn dan wat dan ook. Volgens mij heb ik nu wel weer genoeg emotioneel gedoe vertoond (;-)) Als ik niet opschiet is het straks al 2016 en ben ik nog steeds bezig met deze blogpost. Daarom zeg ik: tot welke bovenstaande categorieën je ook behoort, dat 2016 een mooi jaar mag worden, voor degenen waarvoor 2015 maar zozo was, hopelijk wordt het een wat beter jaar dan afgelopen jaar en voor iedereen die 2015 een echt flutjaar vond waar je liever niet meer aan herinnerd wilt worden: dat 2016 een jaar mag worden dat je juist niet snel wilt vergeten. Heb vertrouwen in de toekomst, verlies nooit de hoop op iets goeds in het leven en blijf geloven dat er ook voor jou iets moois in het verschiet ligt.   

Een fantastisch en vooral gezond en liefdevol 2016 gewenst!


7 opmerkingen:

 1. Tja, ik ben zo iemand die niet kan wachten tot 2015 voorbij is. Of eigenlijk moet ik zeggen, niet kon wachten. Want het was de afgelopen dagen, toen het einde van het jaar steeds dichterbij kwam, vrij confronterend om te beseffen dat het veranderen van zo'n cijfertje natuurlijk eigenlijk helemaal niets gaat veranderen. We zullen het moeten uitzitten. Ooit gaat het allemaal wel over. In 2016 of in 2017 of...
  En ja, gelukkig zijn er die mooie momenten en die koester ik. Dat is mijn enige echte goede voornemen.

  Ik wens jou en je gezin ook een heel mooi en gezond 2016, met nog veel meer geluksmomenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel, Geertrude!

  Een cijfertje zegt inderdaad niets. Mooie momenten verzamelen, daar draait het om en of dat nu of later is, als we die momenten maar herkennen en in ons hart bewaren.

  Lieve groet en nogmaals het allerbeste gewenst voor 2016!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij was 2014 een zwaar jaar maar toen het einde naderde wilde ik het niet laten gaan, omdat dat het jaar was waarin al die overleden dierbaren nog geleefd hadden. Dat was heel dubbel. En hoe zwaar het jaar ook was, het benadrukte ook al het moois om me heen, al die liefde, steun. Zo is er altijd iets moois. En toen dacht ik aan wat mijn nuchtere vader gezegd zou hebben: 'Nieuwjaar? Het is gewoon weer de volgende dag en meer is het niet.' Het zijn maar getallen waar wij waarde aan hechten en dat maakt het zo emotioneel.

  En wat heb jij bijzondere dochters en ook een bijzondere kleinzoon om niet te vergeten. Dat is iets om te koesteren en het is duidelijk dat jij dat doet. Zo hebben jullie in dat zware jaar ook hele mooie momenten die je nooit meer zal vergeten :-)

  Lieve Elly, ik wens jou en al jouw dierbaren een mooi onbezorgd jaar, met veel plezier, liefde en warmte, gezondheid natuurlijk!

  En ik kijk uit naar je nieuwe boek!

  Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo is het wel Marjon, dat ingrijpende gebeurtenissen ook het mooie in het leven benadrukken, zoals in de vorm van lieve mensen om ons heen. Ons gezin is heel erg belangrijk voor ons en dat wordt inderdaad gekoesterd. We kunnen altijd bij elkaar terecht voor van alles en nog wat en dat is een fijne gedachte.

  De woorden van jouw vader zijn echt een hele goede uitspraak. Het is gewoon weer een nieuwe dag. Alleen delen wij mensen de tijd in vakjes in. Van mij hoeft dat niet zonodig. Ik draag al tientallen jaren geen horloge meer en dat bevalt me prima. Ik moet me natuurlijk wel aan afspraken houden en ergens op tijd verschijnen, maar voor de rest ga ik af op mijn gevoel en soms op de stand van de zon :-D

  Voor jou ook een prachtig jaar zonder zorgen en in goede gezondheid gewenst. En leuk dat je naar mijn nieuwe boek uitkijkt!

  Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk om het zonder horloge te doen... Dat probeer ik wel te benaderen, maar met een man die buiten de deur werkt en geen eigen baas is, moeten we helaas wel een beetje naar de klok te leven. Ik houd ook niet van die vakjes hoor. Ik ben toch al iemand die van dag tot dag leeft.

  Natuurlijk kijk ik daarnaar uit!

  Lieve groet terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Terwijl het nieuwe jaar alweer haar zevende dag heeft aangetikt, wens ik je hierbij voor jou en jouw gezin, mooie momenten. Een gelukkige pen die dit mag opschrijven en voor hen die het lezen.
  Natuurlijk kijk ik sinds "Blind Vertrouwen uit naar je volgende boek. 2016 is een extra bevestiging dat Hoop, geloof en liefde voor jou en je gezin en de mensen om je heen, dus ook een beetje mij ;-) vertrouwen geeft in de dag.
  Dikke nieuwjaarszoen! ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je wel, Marjanne!
  Voor jou en jouw dierbaren wens ik natuurlijk hetzelfde.
  Blind vertrouwen hebben in de toekomst, dat is iets wat we ons inmiddels wel eigen hebben moeten maken en daar horen geloof, hoop en liefde net zo goed bij. Maar dat zul jij ook als geen ander weten en ervaren. Ik wens je alle goeds voor 2016, bijzondere momenten die daarvoor zullen zorgen.

  Lieve groet! ♥

  BeantwoordenVerwijderen