maandag 31 augustus 2015

Het besluit


Wie mijn blog heeft doorgespit weet dat ik geboren ben in Drenthe, het mooie noorden van ons land. Ik kan me niet veel meer herinneren van de tijd dat ik in Drenthe heb gewoond, ik was nog een peuter toen mijn ouders met ons, mijn twee broers en ik, naar de Randstad verhuisden, van het rustige en pittoreske platteland naar de hectiek van het westen van Nederland. Ondanks dat ik nog maar weinig weet van de paar jaren die ik in Drenthe heb doorgebracht, heb ik een zwak voor deze provincie met zijn uitgestrekte bossen, heidevelden, hunebedden, schilderachtige dorpjes en monumentale boerderijen. Zodra ik deze provincie binnenrijd krijg ik het gevoel dat ik thuiskom, net zoals ik dat met Noorwegen en de rest van Scandinavië ervaar. 

Zwervend over Drentse heide,
mooi noorden van ons land,
vind ik ruimte aan mijn zijde,
tussen bos en stuivend zand.

Zwervend over Drentse heide,
door nevel in de dageraad,
waan ik mij in vroeger tijden,
waar de drukte niet bestaat.

Zwervend over Drentse heide,
betoverd door paarse gloed,
het landschap, de rust, beide
doen mij iets, doen mij goed.Na lang beraad hebben wij met pijn in ons hart (ik weet het, klinkt overdreven) besloten dat onze geplande kampeerreis naar de Noorse eilandengroep de Lofoten dit jaar niet doorgaat. Waarom niet? Er zijn verschillende redenen: mijn vermoeidheid na de chemokuren én die van mijn echtgenoot die al die tijd dat ik ziek was zo ontzettend veel voor mij gedaan heeft. Met alle liefde, zoals hij dat zegt, maar het hakt er wel in. Ons energieniveau staat op dit moment op een erg laag pitje. 
Daar komt bij dat ons hoofd vol zit met alles wat we de afgelopen tijd hebben meegemaakt. Kunnen we wel genieten van alles wat we in het Hoge Noorden te zien krijgen en meemaken of gaat alles langs ons heen en dringt het niet eens goed tot ons door dat we ons daar bevinden? Het is een lange reis met heel veel indrukken onderweg. Eigenlijk zouden we het liefst meteen naar het noorden vertrekken, niet uitstellen, maar of dat onder de gegeven omstandigheden verstandig is? 
Heel diep in ons hart hadden wij allebei behoefte aan een iets rustigere vakantie. Een vakantie zonder al te veel rondreizen, zonder eerst zo veel kilometers te moeten rijden om op een bestemming te komen. Een alternatief was snel gevonden: we gaan op avontuur in het noorden van ons eigen land. We beginnen onze kampeerreis in Drenthe, daar waar niet alleen ik, maar mijn echtgenoot zich gelukkig ook goed voelt. En daarna? We zijn op de bonnefooi vertrokken, we zien wel...  Foto's: Doldersummerveld, Doldersum. 


6 opmerkingen:

 1. Wat een troost deze mooie provincie onder handbereik te hebben, het noorden van Nederland te beleven. Drente is de geboortegrond van mijn vader en nog steeds word ik blij van het thuisgevoel als ik daar heen ga, vanwege de *verplichte vakanties naar zijn thuis. Onze laatste kampeervakantie in NL, alweer vijf jaar geleden, was in Drente.

  Hoop dat jullie kunnen bijslapen door elkaar lekker warm te houden. Met de ochtenddauw wakker worden, lukt vast goed. Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Begrijpelijke beslissing, daarom niet minder jammer. Maar je hebt gelijk zoals je er nu instaat: 'we zien wel...'
  Warme groet, Mieke x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je een thuisgevoel ervaart als je Drenthe bezoekt, Marjanne. Dat heb ik dus ook. Zelfs onze oudste dochter vindt het prettig om in Drenthe te zijn. Misschien geven we dit gevoel door aan onze kinderen...

  We genieten hier samen van elkaar en van al het moois dat deze provincie te bieden heeft :-)

  Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, het is jammer Mieke, maar er is nog genoeg te zien in ons eigen land waar we blij van worden. Ik moet toegeven dat we het Hoge Noorden heus wel een beetje missen, maar gelukkig vinden we hier te midden van mooie natuur en vriendelijke mensen ook de rust die we nodig hebben. En wat de rest betreft, dat zien we inderdaad wel... :-)

  Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh ik snap zo goed dat het moeilijk was dit te beslissen, maar wat goed dat jullie dit hebben gedaan. Als jij je in Drenthe ook zo thuisvoelt, zal dat zeker rust en energie geven en dat is tenminste dichtbij en te overzien. En Drenthe is zo prachtig. Het heerlijkste van alles is dat jullie er samen uit zijn, dat jullie zo ook kunnen genieten, vrij zijn en dit kunnen doen. Het is jullie zo gegund! Ik wens jullie een fantastische vakantie met alle rust zodat jullie weer blije energie kunnen opdoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je wel, Marjon!
  Wij genieten en zijn van plan veel positieve energie op te doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen