vrijdag 14 augustus 2015

Estafette

Na een half jaar goede dagen, minder goede dagen, slechte dagen, hier en daar een lach en zo nu en dan een traan, boosheid, angst, vragen die door het hoofd tollen, eindeloze gesprekken, bijwerkingen van de medicatie en uiteindelijk, met de nodige hindernissen, acceptatie, is het eindelijk zover: mijn laatste chemokuur is achter de rug. Het voelt alsof er een enorme last van mijn schouders is gevallen. Ik voel opluchting, voel me plotseling vrij. 
Ik telde de dagen af tot dit moment. Toch wilde ik niet dat de zomer snel voorbij zou gaan. Ik hou van de zomer en wil genieten van mooie, zonnige dagen, maar de laatste chemokuur, daar keek ik wel naar uit.  
Ik moest tijdens deze hele periode een soort dagboekje bijhouden waar ik o.a. in op moest schrijven van welke bijwerkingen ik last had en hoe ik me voelde. Hoe verder het boekje vorderde hoe minder zin ik had om het bij te houden. Je wordt telkens geconfronteerd met je eigen mankementen, en op den duur was mijn handschrift dan ook niet meer dan een kladversie die ik zelf amper kon lezen. Gisteren heb ik in grote letters EINDELIJK!!! op de laatste bladzijde van het boekje geschreven. En dat voelde goed! 
Het kan wel een jaar duren voordat sommige bijwerkingen echt verdwenen zijn, maar dat maakt mij niet uit. Vanaf nu gaan we opbouwen, ook wat conditie betreft. Die heeft een flinke optater gekregen. Begin oktober krijg ik de eerste controle. Spannend, maar daar ga ik nu nog niet van wakker liggen.   

 
Rustig vaarwater, wie verlangt er niet naar?


Waar wij op het moment wel mee bezig zijn is onze schoonzoon. Hij is gisteren opgenomen in het ziekenhuis vanwege schildklierkanker en onderging vandaag een negen uur durende operatie waarbij de volledige schildklier en uitzaaiingen verwijderd werden. De kans bestond dat hij na de operatie zijn stem zou kwijtraken, maar we kregen zojuist bericht dat alles goed was verlopen en het ernaar uitzag dat zelfs zijn stem misschien behouden bleef. We zijn opgelucht dat deze ingreep achter de rug is.
Deze vorm van kanker is niet met chemo te bestrijden, maar er volgt wel een levenslange controle. Onze dochter en schoonzoon en hun kinderen gaan een moeilijke tijd tegemoet en dat terwijl ik die van mij juist afsluit. Het voelt dubbel en oneerlijk dat hen dit overkomt, ze zijn er voor ons geweest en nu proberen we er voor hen te zijn. 
Al met al heeft het veel weg van een estafette: eerst belandde mijn echtgenoot in de lappenmand, toen ik en nu onze schoonzoon. Uiteraard gaan we er weer met zijn allen voor, maar na in totaal bijna twee jaar te maken te hebben gehad met die ellendige ziekte, die zich uit in zo veel verschillende vormen, slaat de onmacht opnieuw toe. We zijn niet van plan het estafettestokje nog verder door te geven, maar hebben wel als doel met zijn allen de finish te halen. 


Voor je het weet verandert rustig vaarwater
in een rivier die over je heen dendert.  


(De eerste twee foto's: het Langsjøen bij Johnsgård Turistsenter, Sømådalen, Hedmark.
Derde foto: Porsangerfjord dicht bij Lakselv, Finnmark. Laatste foto: Silfar Canyon, Børselv, Finnmark.) 

14 opmerkingen:

 1. Lieve Elly,

  Wat een rollercoaster waar jullie in zitten. Ik wens jullie allemaal veel sterkte, kracht en moed toe.

  Warme groet, Wemmie Wolf

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je, Wemmie.

  Ja, het is onvoorstelbaar hoe gebeurtenissen soms achter elkaar plaatsvinden.
  Maar we blijven moed houden!

  Hartelijke groet,
  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Elly,

  Wat erg om dit te horen, wat een zorgen en onzekerheid. En dan in zo'n jong gezin nog. Gek... Wij hadden ook jarenlang de ene zorg en narigheid na de ander. Ik weet hoe het is. Hoe wanhopig je je kan voelen, maar ook: hoe je er steeds weer voor gaat. Jullie komen er sterk uit, je bent een sterke vrouw, dat spreekt uit alles. En er komen ook weer andere tijden, maar nu is nu zeggen we dan. Voor je schoonzoon, dochter, hun kinderen, jullie en andere dierbaren heel veel sterkte en kracht toegewenst. En natuurlijk een goed herstel!

  En dan wat betreft jou... Oh ik kan het me zó voorstellen, die bevrijding die je nu ervaart. En al kan je nog een jaar last hebben van de bijwerkingen; ze zullen steeds minder aanwezig zijn. Dat is ook iets om naar uit te kijken.

  Ondanks alles wens ik je een fijne dag.
  Sterkte met alles.

  Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel, Marjon!

  Dat we er weer voor gaan, dat is een ding dat zeker is. Je laadt je op de een of andere manier elke keer opnieuw op.
  Natuurlijk kijken we met zijn allen uit naar andere tijden en die zullen er ook vast wel komen, daar blijven we in geloven. En ondanks alles proberen we nog steeds bepaalde momenten te koesteren of kunnen we nog steeds ergens om lachen.

  Ik haal nu ook positiviteit en kracht uit het feit dat ik de kuren achter de rug heb en dat is alleen maar goed.

  Jij ook een fijne dag!

  Hartelijke groet,
  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Elly, ik heb grote bewondering voor de manier waarop jullie de RollerCoaster over je heen laten komen en hoe jullie ermee omgaan. Ieder huisje heeft zijn kruisje, ja, maar sommige huisjes krijgen wel zware kruisjes te dragen. Heel veel sterkte, ook nu weer in deze situatie. Ik blijf zonnestraaltjes jullie kant opsturen. Alle kleine beetjes helpen... Heel veel liefs van mij voor jullie allemaal ♥♥♥

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je wel, Wilma.

  Soms heb je geen keuze en bij de pakken neerzitten helpt niet. Het enige wat je kunt doen is door blijven gaan, al zou het wel erg fijn zijn als er eens rustigere tijden aan zouden breken.

  We zullen in ieder geval proberen de zonnestraaltjes te vangen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Elly,
  ik wens je beterschap. En het beste voor je schoonzoon. In al die elende heb jij wel iets heel kostbaars: je kunt alles van je ziel schrijven. Voor sommige mensen is dat alleen therapie. Voor jou is het meer.
  Lieve groet, Sabine

  *Sorry voor mijn Nederlands, mijn moedertaal is Duits, dat heb je waarschijnlijk al gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel, Sabine.

  Dat schrijven voor mij meer is dan 'alleen maar' teksten op (het digitale) papier zetten heb je goed opgemerkt :-) Het is een vorm van uiten, gevoelens verwoorden die anders misschien niet naar buiten zouden komen. Het is in ieder geval fijn om het op deze manier te kunnen doen.

  Ik had op jouw blog inderdaad al gelezen dat jij uit Duitsland afkomstig bent. Jouw Nederlandse schrijftaal ziet er goed uit, hoor! Ik zou het niet na kunnen doen in het Duits ;-)

  Hartelijke groet,
  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi Elly,

  Ook via deze weg een hart onder de riem. Ik wens het allerbeste voor jou en je familie en ben blij je positieve ingesteldheid te lezen. Laat dat nou een van de belangrijkste dingen zijn in het leven. In gelijk welke situatie je je bevindt.

  Zweedse groet,
  Katrien ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank je wel, Katrien :-)

  Positiviteit is iets onmisbaars in het leven. Het houdt een mens op de been. Vooruit blijven zien en hopen op het beste is wat we op dit moment en eigenlijk altijd proberen te doen.

  Hartelijke groet,
  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, wat kan een mens veel hebben hè. Ik heb ook mooie herinneringen en ook leuke uit de tijd dat er zoveel verdrietigs was. Heel bijzonder.

  En jij staat heel positief in het leven. Dat doet ook veel :-)

  Maar toch: sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Elly, wat heb ik veel aan je gedacht in het mooie wifiloze Zweden... Een beetje de dagen mee afgeteld en afgewacht tot ik de tijd had om je blogs bij te lezen en te reageren. Beterschap voor jou!

  Beterschap voor jullie schoonzoon. Wat een verdrietige energie kost dit. Ik las al jouw reacties... dag voor dag en stap voor stap... succes met opkalefateren!
  Mooie foto's gevangen in dit blog... Dikke knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt voor je erg lieve woorden, Marjanne.
  Ik hoop dat je hebt genoten van al het moois in Zweden en veel energie op hebt kunnen doen door alle bijzondere dingen die je daar tegenkomt.

  Een tijdje zonder wifi is helemaal zo verkeerd nog niet. Het brengt rust met zich mee en dat hebben we soms gewoon nodig.

  Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen