zondag 5 juli 2015

Zomer- en winterverhalen

Voor mijn doen is het lang geleden dat ik iets op mijn blog heb geplaatst. Tijd dus om iets nieuws te schrijven. Maar is er nieuws te melden? Ja, dat is er. 
Afgelopen week heb ik het manuscript van mijn kerstboek naar mijn uitgever gestuurd. Ik was van mening dat het verhaal eindelijk in de goede vorm was gegoten. Alle aandachtspunten die ik na het doorlezen van het verhaal genoteerd had waren weggewerkt en dus kon het manuscript de deur uit. 
Ik heb met veel plezier aan dit boek gewerkt, al was het de laatste tijd enigszins een worsteling vanwege concentratieproblemen. Het focussen op het verhaal kostte me dit keer veel moeite. Waarschijnlijk zorgt de chemokuur ervoor dat mijn geest onrustig is en ik me daardoor niet kan concentreren. En dat niet alleen. Er gebeurde plotseling van alles wat op dat moment meer aandacht verdiende, en nog steeds verdient, dan al het andere om mij heen. Misschien dat ik er later iets meer over vertel, maar nu nog niet.

Wat ik wel kan vertellen is dat ik mijn kerstboek zo’n beetje tijdens de warmste dagen van het jaar heb afgerond. Bij temperaturen boven de dertig graden bevond ik mij in gedachten in een besneeuwd landschap waar een ijzige wind waaide met gevoelstemperaturen ver beneden nul en waar de sneeuwballen mij om de oren vlogen. Als ik me goed inleefde werkte het toch een beetje verfrissend bij die zomerse hitte. 
Het is de bedoeling dat het boek ergens in november wordt uitgegeven, dus voordat de feestdagen beginnen. Iedereen die tegen die tijd zin heeft om een winters kerstverhaal of een kerstachtig winterverhaal te lezen, die kan met dit feelgood boek zijn of haar hart ophalen. 
Laten we er een paar winterse zomerfoto's tegenaan gooien:

Boven op de Vikafjell vanaf de zomerse kant van de rivier kijken
naar de overblijfselen van de winter. In het midden van de foto
zie je een zwart stipje. Dat is een langlaufer.
In Noorwegen kunnen zomer en winter dicht bij elkaar liggen.
De bewuste langlaufer, in korte broek nog wel.
Het lijkt alsof ik de winter tegen wil houden.
In juni ligt op sommige plekken de sneeuw nog metershoog. 
Bijna juli en toch nog door de sneeuw ploegen. Maar ja, dat is op
de Hardangervidda. Deze hoogvlakte is een groot deel
van het jaar bedekt met sneeuw.

Zoek je op dit moment een zomerverhaal? Misschien is mijn roman Blind vertrouwen iets voor jou. Het is een boek om mee op vakantie te nemen of om te lezen in de tuin of op het balkon met een koel drankje binnen handbereik. Het verhaal speelt zich af in een zomers Noorwegen. Ga je toevallig op reis naar Noorwegen en ook nog naar het dorp Dalen, dan herken je vast en zeker veel plaatsen die in Blind vertrouwen beschreven worden. Wie weet kun je deze plaatsen zelf bezoeken. 
Meer weten over Blind vertrouwen en de plaatsen waar het zich afspeelt? Kijk hier

Thuisblijvers en vakantiegangers: een fijne, zonnige en relaxte zomer toegewenst! 

P.S. O ja... Hoe is het met mijn pijnlijke voeten afgelopen? Daar schreef ik de vorige keer over. De internist heeft de chemokuur via het infuus stopgezet omdat de bijwerkingen na twee weken rust niet verdwenen waren. De kuur in de vorm van pillen gaat gewoon door, maar wel in een iets kleinere dosering.
Inmiddels zijn de pijnlijke voeten weer wat opgeknapt, al voelen ze nog wel vreemd aan. Maar nu beginnen mijn voetzolen een beetje uit elkaar te vallen. De pillen zorgen ervoor dat het eelt van de voeten verdwijnt, de huid steeds dunner wordt en kapot gaat. Gelukkig is dat laatste nog net niet het geval, maar het is opletten en flink insmeren met speciale crèmes. Ach, daar kan ik nog wel mee overweg. De pillen bezorgen me veel minder bijwerkingen dan de kuur via het infuus en dat is goed te verdragen. Ben ik nu een geluksvogel?    

11 opmerkingen:

 1. Heerlijk Elly een inspannende afkoeling, schrijven over de winter... is afgerond. Wat fijn dat het je gelukt is. Of je een geluksvogel bent vraag je? Ik denk het niet in de zin van diagnose en je fysieke reactie op de behandeling. Wel denk ik dat het je helpt dat je dit kan verwoorden en zelfs kunt delen op papier en hier, daarmee ben je mogelijk wel een geluksvogel.

  Mbt je toezegging dat je binnenkort iets gaat melden, daar heb je me weer nieuwsgierig gemaakt. #Cliffhanger

  De hitte is voorbij en gelukkig weer een leefbare buitentemperatuur, hoop dat je daarvan kunt blijven genieten. Je foto's zijn weer prachtig en verkoelend.
  Sterkte en X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Top Elly,

  Weer een nieuw boek, Weet je al hoe het gaat heten?

  Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ontzettend knap dat het gelukt is om je boek af te krijgen. Sterkte met de rest van de kuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel, Marjanne :-)

  Ja, het is fijn om op papier te kunnen zetten wat je kwijt wilt. In dat opzicht ben ik inderdaad een geluksvogel. Het lucht op om al schrijvend dingen te kunnen delen. Dat zul jij ook wel op die manier ervaren.

  We genieten bij het vooruitzicht dat er nog een hele zomer voor ons ligt.

  Jij een fijne zomer toegewenst met veel goede opkalefatermomenten.

  Lieve groeten!


  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, alweer een nieuw boek, Sonja. We houden de vaart erin :-)

  Er is al een titel bekend, maar ik moet nog aan mijn uitgever vragen of ik die mag delen. Zodra ik daar toestemming voor krijg, dan zie je de titel vast en zeker op mijn blog en social media voorbijkomen. Dus hou alles in de gaten, zou ik zeggen.

  Hartelijke groet,
  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je wel, Hans :-)
  Ik ben ook erg blij dat ik het boek af heb weten te maken. Op naar een volgend verhaal, maar daar moet ik nog even over nadenken wat dat gaat worden.

  Nog twee keer een kuur en dan hoop ik op dat gebied alles achter de rug te hebben, controles niet meegerekend. Daar kunnen we echt naar uitkijken.

  Groeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, een geluksvogel is wel erg overtrokken, maar je bent wel een positief mens :-) Ik ben blij voor je dat je met die pillen minder bijwerkingen hebt, maar dat je zo aan de gang moet met zalfjes om de huid van je voeten te beschermen is natuurlijk weer wat minder. Ik wens je toch veel sterkte.

  En ik wens je ook sterkte met dat wat jouw aandacht verdient.

  En alvast een beetje gefeliciteerd met de afronding van je kerstboek. Ik ben heel erg benieuwd! Toch bijzonder dat je ondanks de onrust in je hoofd het verhaal kon afronden en dan ook nog met tropische temperaturen!

  Heerlijke foto's! Ik heb ook wel met korte broek en sandalen in de sneeuw gestaan (in Oostenrijk). Bijzondere ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel, Marjon :-)

  Ondanks alles voel ik me soms toch een geluksvogel, een soort van dan. Er zijn mensen die nog veel zwaardere kuren moeten ondergaan en ook nog eens veel vaker dan bij mij het geval is. Dus in dat opzicht...

  Het afronden van het boek was een kwestie van verstand op nul proberen te zetten en vooral doorgaan. Op een gegeven moment wil je het boek de deur uit hebben, heb je helemaal genoeg van je eigen verhaal en is het tijd het manuscript de wereld in te sturen. Maar ja, dat kan alleen maar als het verhaal af is en dus moet je wel door blijven schrijven.

  Ja, leuk is dat, hè, met blote benen in de sneeuw, dat kennen wij ook wel. De winterkou even voelen onder de zomerzon.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik begrijp het (van dat je op een gegeven moment klaar bent met je verhaal). Maar lastig is het wel met al die ruis.

  Ja, er is altijd iemand die het erger heeft. En er zijn ook altijd mensen die het minder erg hebben. Maar ik vind het een mooie kijk op alles. Het vertelt wel hoe sterk je bent denk ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Soms voel je je helemaal niet sterk en dan is het fijn als iemand zomaar zegt dat je dat wel bent. Het zorgt ervoor dat je hernieuwde kracht krijgt. Dus: dank je wel! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een mens kan ook niet altijd alleen maar sterk zijn ;-)

  Graag gedaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen