maandag 29 september 2014

'Dansk is' in het Nederlandse noorden

‘Dansk is’, Deens ijs, staat er op de gevel van een popperig huisje dat ergens in een dorpje in het noorden staat. Nee, dit keer niet het Scandinavische noorden zoals jullie van mij gewend zijn, maar het noorden van Nederland, rondom het Lauwersmeer. Mijn echtgenoot en ik waren volledig onbekend met deze regio, maar kwamen ook volledig verrast terug van een bezoek aan dit mooie gebied. Pittoreske dorpjes, een weids landschap, prachtige natuur en het Lauwersmeer en de Waddenzee binnen handbereik. Ingrediënten waar wij blij van worden. In het Groningse dorp Zoutkamp, dat in de gemeente De Marne ligt, liepen we tegen het Deense ijs aan. 


Natuurlijk was er geen ontkomen aan en moesten we van dit ijskoude tussendoortje proeven (aan te raden, echt lekker!) met uitzicht op het water en ouderwetse schepen die langs de kade aangemeerd lagen. In mijn enthousiasme over het Deense ijs en na een fikse fietstocht met ettelijke kilometers tegenwind, was het mij helemaal ontgaan dat er in dit dorp ook nog huisjes te vinden zijn die, zowel van kleur als vorm, verdacht veel weg hebben van Scandinavische soortgenoten. Nu móéten wij, als Scandinavië-liefhebbers, nog wel een keer terugkeren naar Zoutkamp om dit met eigen ogen te aanschouwen. En dan hoop ik meteen meer foto’s te kunnen maken van de omgeving. Dat was er deze keer een beetje bij ingeschoten.

Zoutkamp. (Foto: RTV Noord.)
Fietsend langs de Waddenzee.

Behalve het Deense ijs en de Scandinavisch aandoende huisjes viel het ons ook op dat het licht in deze streek anders lijkt te zijn dan bij ons thuis in Flevoland. Het licht deed ons zelfs denken aan het warme licht zoals wij dat bijvoorbeeld in Denemarken hebben gezien. En tijdens de fietstocht rond het Lauwersmeer passeerden we landschappen waarbij we een soort van déjà vu kregen en in een stukje Deens merengebied terecht leken te zijn gekomen. Dus eigenlijk is het niet vreemd dat wij ons in deze regio meteen thuis voelden. 

Lauwersmeer.
De haven van Lauwersoog met de kleurrijke vissersvloot.

Vanaf Lauwersoog kun je een oversteek maken naar Schiermonnikoog. Helaas hadden wij daar geen tijd meer voor, maar dat staat beslist een keer in de planning. Vooral omdat we nog nooit een van de Waddeneilanden bezocht hebben en we erg benieuwd zijn hoe wij een bezoek aan dit eiland ervaren. Verre voorouders van mijn moeders kant schijnen van het Duitse Waddeneiland Juist afkomstig te zijn, dus ben ik er erg nieuwsgierig naar of ik me thuis voel op een eiland. Mijn moeder, haar familie en de rest van haar voorouders hebben hun roots in de provincie Groningen liggen. Misschien dat de omgeving mij daarom zo aanspreekt.  
Een ding staat vast: als het even kan keren we nog een keer terug naar dit bijzondere stukje Nederland. Ja, het noorden blijft trekken, ook al is het het noorden van ons eigen land.

Weids landschap met veel rust en ruimte.
Al fietsend rond het Lauwersmeer passeer je een klein bos
dat bestaat uit berenklauwen.

Wil je meer aan de weet komen over het Groningse Zoutkamp, dan is er een leuke site waarop je veel interessante, o.a. historische informatie vindt over het dorp: www.zoutkamp.net


5 opmerkingen:

 1. Groningen is prachtig! Mijn man komt er oorspronkelijk vandaan (al woont hij vanaf zijn derde al hier in de Randstad) en we zijn er dan ook wel geweest. Ik houd heel erg van de ruimte, de vlakte. Tijdens een fietstocht kwamen we over een weggetje dat weliswaar een naam had, maar waar geen enkel gebouw aan stond. Gewoon helemaal niets! Zo bijzonder.

  Grappig hè, die Scandinavische invloeden! Er zitten toch ook Scandinavische woorden in het Fries. En waarschijnlijk vind je ook in Schotland dat soort invloeden terug.

  Leuk verslag!

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, heerlijk hè, die rust en ruimte.
  Bij een eventueel volgend bezoek gaan we gewoon weer op zoek naar nog meer Scandinavische invloeden. Maar het leukste is als je er onverwachts tegenaan loopt, zoals bij ons het geval was.

  Schotland ben ik nog nooit geweest, maar dat lijkt mij ook een erg mooi land.

  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook nog nooit naar Schotland geweest maar heb er veel boeken van, muziek ook en ik lust die whisky wel ;-) haha. Ik ga er zeker een keer heen. Voorheen was het lastig met honden, want ze moesten eerst in quarantaine om de UK binnen te komen. Nu moet er uitgebreid bloedonderzoek en weet ik veel wat plaatsvinden... Dat willen we ons oude hondje Dézi niet meer aandoen. En ik wil toch echt alleen met honden. Dus we wachten nog even.

  Groetjes, Marjon.

  ps Ik houd heel erg van rust en ruimte, meer nog dan van bossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oei, wat een toestanden om een huisdier mee te nemen. Nee, dat doe je een ouder dier inderdaad niet meer aan.

  Het drinken van whisky laat ik over aan mijn echtgenoot. Af en toe een glas whisky kan hij echt van genieten. Een bezoek aan zo'n distilleerderij zou wel iets voor hem zijn :-)

  Gr! Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee, Schotland komt nog wel :-)

  En daar is whisky ook voor. Af en toe een glas om van te genieten. Zalig!

  Fijne dag verder!

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen