maandag 25 augustus 2014

Dalen Hotel, sp(r)ook(jes)achtig mooi


Er waart een geest rond in het Dalen Hotel wordt er gezegd. Ja, het hotel schijnt sinds het einde van de 19e eeuw over een heus spook te beschikken. In kamer 17 maak je de meeste kans om haar tegen te komen. ‘Haar’, omdat het een vrouw betreft en vooral mannen schijnen haar aanwezigheid in deze kamer waar te nemen. Maar hoe is dit hotel aan een vrouwelijke geestverschijning gekomen? 
Het is het trieste verhaal van de Engelse Miss Greenfield die aan het einde van de 19e eeuw haar intrek nam in kamer 17. Zij heeft daar een kind ter wereld gebracht zonder dat iemand er iets van heeft gemerkt. De deur van haar kamer was geblokkeerd en het hotelpersoneel moest de deur forceren om binnen te kunnen komen. In de kamer werd het lichaampje van een levenloze, pasgeboren baby gevonden. Het is nooit duidelijk geworden of het kindje dood ter wereld is gekomen of dat Miss Greenfield het kindje heeft omgebracht. 

De mysterieuze kamer 17.
(Foto: www.dalenhotel.no)

Een ansichtkaart uit 1903 laat zien dat het hotel door de jaren heen
niet veel is veranderd. (Foto: www.digitaltmuseum.no)

Miss Greenfield moest in Engeland voor de rechter verschijnen, maar voordat de rechtszaak op gang kwam pleegde ze zelfmoord. Sindsdien dwaalt zij als geest rond in het hotel en vooral in kamer 17. In deze kamer staat nog steeds een wieg. Er wordt gezegd dat je daar beter niets in kunt leggen. Waarom niet, dat wordt er niet bij vermeld. Vermoedelijk stelt Miss Greenfield het niet op prijs als iemand de wieg aanraakt. 
Het is natuurlijk niet zeker of het verhaal van Miss Greenfield allemaal echt is gebeurd. Gebeurtenissen worden doorverteld en in de loop der jaren wil er nog wel eens hier en daar iets aan een vertelsel veranderd worden. Maar buiten dit spookachtige verhaal om is Dalen Hotel een bijzonder, door de Noorse staafkerken geïnspireerd, bijna sprookjesachtig bouwwerk dat in 1894 zijn deuren opende. Het hotel biedt uitzicht op het mooie Bandakmeer dat overgaat in het Telemarkkanaal. Toeristen kwamen in die tijd al in grote getale naar het dorp Dalen. Er ontbrak echter een goede verblijfplaats voor de rijken der aarde en zodoende werd besloten Dalen Hotel te bouwen. 

Drakenornamenten sieren het dak van het hotel.
Dit soort versieringen vind je ook op de daken
van Noorse staafkerken.

Het hotel heeft ongeveer een halve eeuw lang heel wat prominente gasten vanuit heel Europa en zelfs daarbuiten mogen ontvangen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het hotel bezet door de Duitsers. Het historische interieur werd in die tijd helaas niet in tact gelaten en na de oorlog raakte het hotel in verval. Door toedoen van de Noorse predikant en musicus Aage Samuelsen, die het hotel kocht en het weer in de publiciteit wist te brengen, besloot men het gebouw te renoveren en in zijn oude glorie te herstellen. In 1992 werd het hotel heropend en ontving later zelfs een Europese prijs voor het behoud van cultureel erfgoed. 

Hotelgasten die per schip via het Bandakmeer aankomen worden
in stijl opgehaald in een ouderwetse Fleur de Lys auto.
Het indrukwekkende interieur van het Dalen Hotel.
(Foto: Wikimedia.)

Dus wie van plan is naar het Noorse Dalen in de provincie Telemark te reizen, zoek het Dalen Hotel eens op. Je kunt het gebouw niet over het hoofd zien vanwege de opvallende bouwstijl en de gele kleur die het heeft. Bovendien nodigt de parkachtige omgeving, grenzend aan het prachtige Bandakmeer, beslist uit tot wandelen en fietsen. En wie niet bang is aangelegd: kamer 17 is te boeken. Misschien zie je een niet nader te omschrijven verschijning door de hoteltuin dwalen. Je weet maar nooit…  

In de directe omgeving van het hotel is het leuk wandelen
of fietsen met uitzicht op het Bandakmeer.


7 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal en kamer 17 zal zeker de goedkoopste kamer zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, kamer 17 is volgens mij inderdaad een van de goedkopere hotelkamers.
  Ik ben wel benieuwd of de kamer vaak verhuurd wordt en... of er natuurlijk iets 'geestigs' te zien valt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel even gekeken naar de prijzen, maar die zijn al geestig zeg. 2000 NOK tot 5500 NOK voor 1 nacht. Brrrrrrrrrrr.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Brrrr... Daar krijg ik dan toch wel de kriebels van. Ik ben soms heel gevoelig voor entiteiten... Maar dat even terzijde... Zo'n verhaal trekt natuurlijk wel bezoekers aan. Maar nog meer de schoonheid van dat hotel! Indrukwekkend zeg!

  Ik begrijp dat het echter vrij prijzig is. Gelukkig ben ik al geen hotelmens, dus ik houd het maar bij het kamperen hihi.

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is ook niet het meest vrolijke verhaal, Marjon. Ik denk dat de dramatiek voelbaar is in die kamer, tenminste wel voor iemand die daar gevoelig voor is. Of ik in die kamer zou durven logeren? Laten we zeggen dat ik niet echt sta te springen...

  Maar net als jij ben ik geen hotelmens en dus hoef ik me gelukkig niet druk te maken over kamers en hotels waar geesten rondzwerven.
  We blijven gewoon fijn kamperen!

  BeantwoordenVerwijderen