donderdag 27 maart 2014

Daniel's joik

Zo nu en dan, of eigenlijk bijna dagelijks, kijk ik rond op de site van NRK, de Noorse omroep. Daar stuitte ik op een optreden van de Samische rendierhoeder Jon Henrik Fjällgren bij Talang Sverige 2014, een Zweedse talentenjacht. De in 1987 geboren Jon Henrik komt uit Mittådalen, Zweden, maar zijn geboorteland is Colombia. Toen hij drie maanden oud was werd hij door een Samische familie geadopteerd en sindsdien woont hij in Zweden. Gedurende zijn leven heeft hij het een en ander meegemaakt, van pesterijen in zijn jeugd tot de meest ingrijpende gebeurtenis in zijn leven, het verlies van een goede vriend.  

Tijdens het optreden joikt hij zijn overleden vriend toe. Je zingt een joik namelijk nooit óver iets of iemand, maar je zingt iemand of iets altijd een joik toe. Zodra ik Jon Henrik hoorde kreeg ik kippenvel en raakte ik ontroerd door zijn manier van joiken. Op dat moment wist ik nog niets van het verhaal achter de joik af, dat wil dus iets zeggen over de manier waarop Jon Henrik de joik ten gehore brengt: recht uit het hart. Dat ik niet de enige was die emotioneel werd, blijkt wel aan het einde van de video.                                 

De joik is de traditionele muziek van de Samische bevolking en een van de oudste muziekvormen van Europa. Ik heb ooit eens een blogpost over het joiken geschreven met de titel Verboden traditie.
Ik ben benieuwd wat jullie van het optreden vinden. Luister naar Jon Henrik met Daniel's joik en oordeel zelf.  

 

Wie de iets langere versie van het optreden wil zien, o.a. wat eraan voorafging, kijk dan hier.  

9 opmerkingen:

 1. Mooi natuurlijk. Ik had het nummer al gehoord op de Dagreis site: http://www.dagreis.nl/2014/03/01/daniele-vuelie-daniels-joik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, kippenvel. Ik had het nummer nog nooit gehoord en was er meteen zo enthousiast over dat ik er een blogpost over meende te moeten schrijven. Daar heb ik wel vaker last van ;-)
  Ik ga ook nog even op de Dagreis site kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig mooi Elly, dank je voor het delen. Ik was dit n.l. nog niet tegengekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Graag gedaan, Gonny. Ja, het is echt bijzonder mooi zoals Jon Henrik joikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh dat nummer komt binnen. Heel intens, heel mooi!

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja hè, Marjon. Dat vind ik ook. De emotie die erin ligt maakt het juist zo mooi.

  Gr!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig! Ik heb nog een concept-blogost staan over joiken en kom hier vandaag toevallig op jouw blog terecht. Ik zal zeker een link naar jouw artikel opnemen als je het goed vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Natuurlijk vind ik dat goed, Sandra. Zelf ben ik helemaal weg van de filmtrailer van 'Heart of Lightness' die jij op je blog hebt geplaatst, vooral omdat ik samen met mijn man de Lofoten heb bezocht.
  Ik ben erover aan het nadenken een blogpost over de Lofoten te schrijven en een link naar jouw website toe te voegen als jij dat op jouw beurt goed vindt. Ik ben ontzettend benieuwd naar de film en, ja, die moeten we beslist een keer ergens weten te bemachtigen.

  BeantwoordenVerwijderen