maandag 27 november 2017

Waarom wachten?

Er wordt hier druk gewerkt. Deze schrijfster heeft sinds een week of twee plotseling de smaak van het schrijven weer goed te pakken gekregen. Soms nog wel met de nodige hindernissen, maar dat mag geen belemmering vormen. Er wordt gebrainstormd over een nieuw te schrijven boek. Ideeën worden besproken en er worden dingen op papier gezet om alvast een schets van een verhaal te vormen.
Mijn nieuwste en tiende manuscript, dat ik een week of drie geleden naar mijn uitgever gestuurd heb, is net als WinterromanceVier het leven en De kleur van liefde een verhaal dat in de ik-vorm is geschreven. Hoog tijd om weer iets te verzinnen waarin verschillende personages een eigen rol krijgen. Ik vind het altijd een uitdaging om ervoor te zorgen dat al die mensen, met hun problemen, elkaar ontmoeten en zich in elkaars leven mengen.
En ik heb niet alleen plezier in het schrijven, er zijn ook andere dingen waar ik eerst niet de energie voor op kon brengen om ze te doen maar die me nu leuk lijken om ermee aan de slag te gaan. Dat is een fijn gevoel. Een gevoel dat ik lange tijd gemist heb. Waar dat gevoel vandaan komt?
Een soort van uitleg: inmiddels ligt mijn patiëntendossier bij het ziekenhuis waar ik naar overgestapt ben en wacht ik op een oproep. Ik kan de tijd dat ik moet wachten op die oproep gestresst doorbrengen, omdat ik niet weet wat en of er opnieuw iets met mij aan de hand is. Maar het kan natuurlijk ook anders. Ik besefte dat de onzekerheid en de stress, veroorzaakt door het wachten en alles wat er hier bij ons thuis gebeurd is, ons leven veel te lang en veel te veel beïnvloed heeft. Het zorgde ervoor dat ik geen zin meer had om dingen te ondernemen. Het blokkeerde mij en daarmee in zekere zin ook de mensen om mij heen, en dat was en is niet de bedoeling. 


Bij dat besef leek het alsof er ergens een knop omgezet werd en ik ineens openstond voor allerlei dingen die mij eerst te intensief leken om te doen. Voor het eerst sinds tijden kon ik met een spontane glimlach naar mijzelf in de spiegel kijken en tegen mijzelf zeggen: “Ik weet dat er waarschijnlijk nog allerlei medische toestanden en uitslagen boven ons hoofd hangen, maar ik heb er geen zin in om ons leven te laten beïnvloeden door te moeten wachten op ‘iets’ waarvan ik niet weet hoe het verder zal gaan. Er is al zo veel tijd verloren gegaan aan wachten, nog eens wachten en opnieuw wachten. Ik heb juist zin om dingen te doen, te ondernemen, en dat zijn zelfs dingen waarover ik eerst niet zou peinzen om ze te doen. Ik ga het doen. Echt, ik ga het doen.”
Mijn glimlach werd daarna nog een stuk breder. Ik weet niet waar het besef en die energieboost  plotseling vandaan komt, maar ik ben er heel erg blij mee. En nu maar proberen dat gevoel vast te houden. Het voelt zo veel beter dan gestresst zitten wachten op dat ‘iets’. Zonde van de tijd. Ik ga aan de slag. Waar wachten we nog op? :-)     

De tekst op de foto is afkomstig uit het nummer Later is nu van De Dijk. Ik heb het nummer jaren geleden al een keer in een van mijn blogs genoemd, maar dat herinnert waarschijnlijk een enkeling zich nog of misschien weet zelfs niemand dat meer. De volledige songtekst is te lezen als je de titel van het lied aanklikt. 

De foto is gemaakt op de weg die de aanloop vormt naar de ongerepte en indrukwekkende Valdresflya in Noorwegen. Het gebied waar een deel van het boek zich afspeelt dat ik een paar weken geleden ingeleverd heb bij mijn uitgever. De locatie heb ik nog niet eerder aan jullie verteld, volgens mij. Dus zijn jullie, wat dat boek betreft, een klein beetje wijzer geworden :-)
15 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd en dapper dat je een knop hebt omgezet waardoor je weer zin hebt om te leven en dingen te gaan ondernemen.
  Dat nieuwe boek gaat een groot succes worden.
  Succes en ga zo door.
  Gezellige avond en veel schrijfplezier.
  hartelijke groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En nu ervoor zorgen dat de knop op de goede stand blijft staan :-)
   Bedankt voor je bemoedigende woorden, Truus.
   Jij ook een fijne avond en een natuurlijk een lieve groet!

   Verwijderen
  2. Die knop hou je gewoon op deze stand-afblijven en niet meer aankomen hoor!
   Dank je-ben druk met de kerstkaarten dus vermaak me prima.
   hartelijke groetjes

   Verwijderen
 2. Wat ongelofelijk mooi dat je dit kan... Dat heet knop omzetten en ik denk dat als je daar heel erg je best voor doet het niet eens gaat lukken. Jij bent gestopt met vechten tegen al die ellende en toen kwam het naar je toe. Wat moet dat bevrijdend zijn!

  Mooie tekst van de Dijk! Ik kan me die blog niet herinneren, maar ik ga zo even kijken.

  Blijf genieten van het nu :-) En heerlijk: je bent met het elfde boek bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, de knop omzetten lukt niet als je dat juist graag wilt. Net zoals jij zegt, stoppen met vechten tegen ellende, proberen een zo normaal mogelijk leven te leiden, en dat voelt heel erg goed :-)

   Ik weet niet eens zeker of die blog waar ik ook de tekst van De Dijk gebruikt heb nog bestaat. Ik heb ooit mijn blog eens 'opgeruimd' en sommige dingen waarvan de link bijvoorbeeld niet meer werkte verwijderd. En soms zelf hele blogs.

   We willen heel graag blijven genieten en daar valt het schrijven van een nieuw boek ook onder :-)

   Verwijderen
 3. Fantastisch Elly ik heb bewondering voor jou. Het wordt hoog tijd dat ik ook die knop eens omzet en ik put hier in ieder geval kracht uit om het te gaan doen. Fijn dat je boek nu bij de uitgever ligt en ik verheug me er alweer op. En nu ook alweer brainstormen over een volgend boek.....rustig aan hè anders kan deze oude vrouw het niet meer bijbenen ;) Succes er mee lieve Elly. En ik blijf duimen voor je. Liefs Cobi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Cobi. Lief van je om dat te zeggen.
   Het is fijn om te lezen dat je kracht put uit mijn blog. Het is sowieso fijn als mensen iets uit mijn blog kunnen halen waar ze iets mee kunnen.

   O, maar het 10e boek komt volgend voorjaar pas uit en het 11e boek moet nog geschreven worden. Dus dat moet bij te benen zijn... ;-)

   Bedankt voor het duimen en lieve groet!

   Verwijderen
 4. Goed om te horen !!! En Valdresflya in Oppland, ook leuk !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo is het!!! Valdresflya en nog een paar plaatsen. Je kunt je hart t.z.t. weer ophalen :-)

   Verwijderen
 5. Zelf merk ik dat schrijven energie geeft en het heerlijk is om er in op te gaan. Zeker als het bij ons heel druk is (of geweest), dan is het voor mij een manier om weer tot rust te komen. Ik ben blij dat je weer met schrijven bezig bent. In het hier en nu. Geniet van het prachtige proces ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar, Claudia. Als het lukt erin op te gaan, is schrijven een fijne bezigheid. En als het ook nog lukt iets leuks op papier te zetten, dan geeft dat inderdaad energie. Ik geniet er zeker van, dank je!
   Lieve groet!

   Verwijderen
 6. Lieve Elly.. De Dijk inspireert en steunt en als achtergrondmuziek ook heel fijn om bij te schrijven. Schrijven kan je goed. Andere zaken hadden prioriteit en nu lijkt voor het schrijven weer de ruimte...
  Ik kijk uit naar je volgende boek! die in jouw tempo en mogelijkheden is geschreven. Liefs! ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je compliment :-)
   Er is inderdaad weer ruimte gekomen voor het schrijven en dat is heel fijn. En de tekst van De Dijk houd ik daarbij in gedachten en niet alleen daarbij.
   Leuk dat je naar het nieuwe boek uitkijkt!
   Liefs!

   Verwijderen