vrijdag 10 juni 2016

Pioenrozen en personages

Plotseling loop je tegen een veld vol pioenrozen aan. Grote bloemen met tere blaadjes in prachtige, zachte tinten. Kleuren die de toch al mooie, landelijke omgeving rondom het Drentse Diever nog mooier maken. 


Bij de aanblik van zo veel bloemenpracht is het moeilijk er langs te lopen zonder er aandacht aan te besteden. De fotocamera draait overuren. Je wilt de kleuren en de vormen van de bloemen vastleggen. 


En tijdens het fotograferen verwonder je je over het feit hoe mooi de natuur is. Dat wist je al, maar telkens word je toch weer verrast door iets waarvan je het bestaan wel wist, maar wanneer je er goed naar kijkt, pas beseft hoe bijzonder het eruitziet. 


In mijn boek Vier het Leven is de pioenroos de lievelingsbloem van een van de personages. Waarom ik tijdens het schrijven van dit boek voor die bloem gekozen heb, dat is mij niet eens helemaal duidelijk. Nu ik erover nadenk vond ik de pioenroos, zonder er echt bij stil gestaan te hebben, waarschijnlijk bij het personage passen. Teer maar kleurrijk en krachtig genoeg om uit de schaduw omhoog te klimmen, het gezicht naar de zon op te heffen en te laten zien hoe mooi het leven kan zijn. 


Ja, ik denk dat wat ik zojuist opnoemde onbewust mijn gedachte is geweest. En als gevolg daarvan stort ik nu een grote hoeveelheid pioenrozen over jullie uit, omdat ik dit keer niet goed kon kiezen welke foto's ik zou plaatsen en al die fleurige bloemen te mooi zijn om niet te delen. 
   


4 opmerkingen:

 1. Prachtig! En wat zijn ze mooi (de foto's eén de bloemen)!

  Dat gaat ook onbewust... Karakters maken in je verhalen met hun voorkeuren, weerzin en principes. Zo had ik ooit een vrouw voor iemand verzonnen en ik mocht haar niet. Wat een rotmens! En dat was helemaal niet de bedoeling, maar ze werd ze vanzelf tijdens het schrijven. Uiteindelijk heb ik haar er uitgewerkt haha! Die macht hebben we dan ook weer.

  Nog fijne dagen daar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bloemen zijn fantastisch om te zien! Helaas is er nu niet veel meer van over, maar we hebben ze in ieder geval vereeuwigd :-)

   Fijn, hè, dat we iemand zomaar uit een verhaal kunnen werken of er juist weer in terug kunnen laten komen :-) Dat maakt het schrijven extra leuk.

   Dank je wel! Jullie ook!

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. All these flowers with their wonderful colors were really beautiful, Birit.

   Verwijderen