dinsdag 6 oktober 2015

Rugzak af

Gisteren was het dé dag, zoals ik dat in mijn vorige post schreef. Het werd een dag waarop er een last van mijn schouders is gevallen. De colonoscopie wees uit dat, op een kleine poliep na, alles schoon is. De poliep is verwijderd en wordt op kweek gezet, daar krijg ik eind oktober de uitslag van te horen, maar het leek de arts niets verontrustends, dus dat is positief te noemen. En dat er verder niets meer gevonden is, dat is fantastisch nieuws. Al met al ziet alles er sinds lange tijd eindelijk weer eens rooskleuriger uit en dat is heel erg fijn. Het maakt me aan het lachen en soms een klein beetje aan het huilen van opluchting. Het voelt alsof ik een zware rugzak van mij af heb laten glijden die ik lange tijd met me mee heb gezeuld en nu naast mij neer heb gezet. En als ik naar die denkbeeldige rugzak kijk, denk ik bij mezelf: ik hoop dat ik jou voor altijd op kan ruimen en niet meer op hoef te pakken en met me mee moet dragen. 
Het is alsof mijn leven een tijdje heeft stilgestaan of op zijn minst moeizaam voortging en er nu eindelijk een nieuwe fase is aangebroken, alsof ik in een nieuwe wereld ben gestapt. Het geeft mij/ons rust. Rust is fijn maar daarnaast heb ik er zin in om me weer volop in het dagelijkse leven te storten, zin in veel schrijven. Er is weer ruimte voor nieuwe ideeën en daar moet natuurlijk iets mee gedaan worden. 

Genieten van ultieme rust bij Roddines, een natuurreservaat
aan de Porsangerfjord, Finnmark. 

Zijn er dit keer, net zoals vorige keer, nog merkwaardige dingen gebeurd terwijl ik op de onderzoekstafel lag? Nee, geen merkwaardige belevenissen, wel leuke: een verpleegkundige die zich nog kon herinneren dat ik boeken schreef die zich in Scandinavië afspelen en haar eveneens aanwezige collega wist het vast ook nog wel, zei ze. En de arts die het onderzoek uitvoerde vroeg of ik nog steeds boeken schreef en of ik nu misschien met een boek bezig was dat het onderwerp kanker bevatte. Ik stond er versteld van dat ze zich nog konden herinneren dat ik boeken schrijf. Misschien moet ik bij een volgende controle eens een stapeltje boeken meenemen. Als ik dat doe wordt het weer promoten onder merkwaardige omstandigheden ;-)

Hardangervidda mét rugzak ;-)


9 opmerkingen:

 1. Oh wat ben ik blij voor jou, voor jullie! Die rugzak .. in de hoek en opstoken in de haard, hebben je er ook nog warmte van... Dat is wat ik jullie toewens; Veel warmte en vertrouwen. ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel, Marjanne!
  Die rugzak: weg ermee! En inderdaad vertrouwen hebben in de toekomst.

  Lieve groet ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nogmaals, ik ben zo blij voor jou (en voor je man, de kinderen, iedereen die van jou houdt)... En wat heb je dat mooi verwoord (ben je soms schrijfster hihi) over die rugzak. Heel symbolisch. De rugzak heeft je misschien ook iets geleerd, maar nu mag hij voorgoed af! Klaar er mee. Wat moet dat heerlijk voelen en je klinkt ook zo positief. Kom maar op met al die boeken ;-) Op naar morgen. En overmorgen en dan de dag daarna, enzovoort enzovoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is dat fijn al die mensen die blij zijn samen met mij :-D

  Dank je, Marjon voor je compliment. Mijn gevoelens verwoorden, dat is eigenlijk het enige wat ik doe. Soms gewoon wat er maar bij mij opkomt. En, ach ja, ik schrijf af en toe wel eens een boek... ;-)

  En die rugzak? Die heeft me een ervaring rijker gemaakt, maar wel een ervaring die ik liever niet meer meemaak :-p Toch leer je ook van dit soort dingen, maak je van alles mee waardoor je het leven anders gaat zien.

  Ja, ik heb zin in iets nieuws. Een nieuwe fase, een nieuw project wat schrijven betreft :-) En... ik ga nog veel meer genieten van mijn gezin. Dat deed ik al, maar toch. Zij stonden de afgelopen tijd altijd voor mij klaar en dat is echt onbetaalbaar.  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als dat geen goed nieuws is Elly! Je kan terug gaan plannen en dromen en vooruitkijken maar vooral genieten van de dag van vandaag.
  Katrien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hartelijk Gefeliciteerd met de goede uitslag!
  Doe de rugzak maar af en geniet weer van het leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is het beste nieuws wat je je kunt wensen, Katrien. Eindelijk weer vooruit durven kijken en zeer zeker genieten van alle mooie dingen die op mijn pad komen :-)

  Hartelijke groet,
  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel, Ans!
  Die rugzak hoop ik nooit meer op te hoeven pakken. Nu gaan we zoveel mogelijk genieten :-)

  Hartelijke groet,
  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee, die ervaring hoeft niet nog een keer :-)
  En wat kunnen je gezin/familie, maar ook vrienden dan belangrijk zijn hè! Alleen maar mooi dat je het nu nog meer koestert :-)

  BeantwoordenVerwijderen