dinsdag 30 december 2014

Amsterdam Light Festival

On the Wings of Freedom.*

Normaal gesproken blog ik een eind raak over van alles wat met het Hoge Noorden te maken heeft. Dit keer smokkel ik een beetje met het noorden en blog ik over een evenement dat weliswaar in het noorden plaatsvindt, maar dan ettelijke kilometers zuidelijker dan Scandinavië gesitueerd is, namelijk in Noord-Holland. Tja, het is toch een soort van noorden, daar valt niets tegenin te brengen. 
Afgelopen zaterdagavond zijn we naar Amsterdam afgereisd en hebben daar het Amsterdam Light Festival bezocht. De bijbehorende website vermeldt dat dit festival een winters lichtfeest is, een festival van kunst, licht en water. Er is een vaar- en wandelroute uitgezet langs verschillende sculpturen, projecties en installaties van hedendaagse (internationale) kunste- naars en dit alles staat in het teken van het licht. Het thema van dit jaar is dan ook ‘A Bright City’. 
Wij hebben de wandelroute, Illuminade, gevolgd die ons door de Amsterdamse binnenstad en langs heel wat artistieke lichtkunstobjecten voerde, zoals projecties op historische gebouwen, installaties op straat of in een van de stadsparken, of kunstwerken waar je doorheen kunt lopen. Dik ingepakt vanwege de ijzige kou, veroorzaakt door de wind, hebben we ons geen moment verveeld en hebben we genoten van alle creatieve en mooie verlichting die deze route opsierde en van de sfeer die dit alles met zich meebracht.

178 bottles, 1 message.

In hartje Amsterdam staat het werk 178 bottles, 1 message. Het kunstwerk geeft de 178 nationaliteiten weer die in Amsterdam samenleven en is geïnspireerd op de woorden van oud-wethouder Floor Wibaut: "Er is maar één land: de aarde. Er is maar één volk: de mensheid. Er is maar één geloof: de liefde." Het zou mooi zijn als iedereen deze boodschap zou verspreiden, bijvoorbeeld via een foto van het werk en social media e.d. Dus bij deze.

Light Bridge.

De Light Bridge verbindt niet alleen het leven op het water en de straat met elkaar maar ook oude en nieuwe architectuur: de historische grachtengordel en de hedendaagse bebouwing langs de oevers van het IJ. 

my light is your light...

my light is your light (zonder hoofdletters, zoals het ook op de website van het festival vermeld wordt) beeldt een groep vluchtelingen uit en is gemaakt door een kunstenaar die zelf een Palestijnse vluchteling is en in Libanon woont. De gekromde schouders geven de last aan die vluchtelingen met zich meedragen. Het werk bestaat alleen uit contouren, binnenin is het hol. Een vluchteling moet niet alleen al zijn bezittingen achterlaten maar ook zijn verleden en zijn toekomst die hij voor ogen had. Er is niets meer over van zijn oude leven, maar in een ander land kan hij in een nieuw leven de leegte opnieuw vullen. Op de achtergrond staat nog een klein lichtgevend figuurtje zonder gekromde schouders, een kind. Een kind dat nog niet zoveel achter heeft hoeven laten. Dit kind gaat het groepje vluchtelingen voor door naar een nieuwe toekomst uit te kijken.    

Re(bi)cycle Dome.

Re(bi)cycle Dome is gemaakt van 300 fietsvelgen van afgedankte Amsterdamse fietsen. De Russische kunstenaar die dit kunstwerk gemaakt heeft beschouwt het fietswiel als een ultiem Nederlands voorwerp. Hij gebruikt graag duurzame materialen in zijn werk en doet onderzoek naar gebruiksmogelijkheden van bestaande materialen. En zie, een kunstwerk is geboren.

Triangolini.

Triangolini is aangebracht op een muur en is een manshoge lichtbron, bedekt met een grote hoeveelheid halfdoorzichtige, driehoekige stickers die verplaatst kunnen worden. Het is de bedoeling dat het publiek zelf allerlei figuren maakt van de stickers en op die manier het patroon van het kunstwerk veranderen. De kunstenaar is begonnen aan zijn kunstwerk en het publiek rondt het af. 

Object O.

Object O heeft te maken met de cyclus van het leven en de overgang van dag naar nacht. In het tegenwoordige leven is de duisternis met al het licht dat daarbij hoort niet de duisternis zoals die in werkelijkheid is. Vooral in steden is 's nachts veel licht aanwezig en dat doet de grens tussen dag en nacht vervagen. Object O laat het licht zien dat dag en nacht bepaalt, zon en maan, een rond licht, warm en koud licht, het geeft de cyclus weer waarin wij ons bevinden.  

Camp-Fire.

Camp-Fire, een kunstwerk dat het publiek ertoe wil bewegen weer plaats te nemen rond een kampvuur om met elkaar te kunnen praten over van alles en nog wat of om gewoon naar het vuur staren en, heel belangrijk, om te luisteren naar elkaar. Niet 'praten' met elkaar via social media maar praten zoals praten bedoeld is: bij elkaar zitten en goede gesprekken voeren. Saamhorigheid voelen.   

Alley of Light.

Alley of Light is een betoverend kunstwerk met talloze lichtpuntjes die voortdurend van sterkte veranderen, zoals zon en wolken met grote snelheid licht en duisternis op de omgeving kunnen werpen. Je kunt door de Alley of Light heen lopen. Het laat je geloven dat je door een sterrenhemel zweeft. Bijzonder!  

*Dan volgt hier nog een uitleg over de foto boven aan deze post. In On the Wings of Freedom staan vlinders symbool voor metamorfose. Over hoe technologie onze samenleving verandert, maar ook over de transformatie van een stad. Een stad die voortdurend onderhevig is aan verandering, zowel cultureel als sociaal, en die verandering moet niet tot stilstand komen.

Bijgevoegde foto’s zijn een kleine greep uit wat wij aan kunst gezien hebben. Je kunt de wandelroute op eigen gelegenheid afleggen of onder begeleiding van een gids. Wie weet is het iets voor jou.  
Illuminade is nog te bezoeken t/m 4 januari 2015. De vaarroute (Water Colors) is t/m 18 januari 2015. Meer info over het festival vind je hier

Zelfs de gidsen geven licht.3 opmerkingen:

 1. Wat moet dat prachtig zijn geweest. Ik woon zo dichtbij Amsterdam, ben van oorsprong Amsterdamse en ken Amsterdam als mijn broekzak... Ik ben er al 2 jaar niet geweest.

  Maar nu wel een beetje :-) Ik vind vooral de mooie gedachten achter de kunstwerken fantastisch! En wat is dat My Light is Your Light mooi uitgebeeld. Het zijn 'maar' lichtslangen, maar het beeldt het precies uit.

  Mooi verslag en ja hoor, Amsterdam is ook een beetje het noorden ;-)

  Groetjes Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, het was erg mooi om te zien, de combinatie van de stad, het donker en het licht.

  Zo vergaat dat ons ook vaak, hoor, we wonen dicht bij allerlei bezienswaardigheden en dan bezoeken we die eigenlijk nooit. Maar we gaan bijvoorbeeld wel naar iets toe wat veel verder weg ligt. Vreemd...

  De gedachten achter de kunstwerken was wat ons ook aansprak. Dan kijk je er met andere ogen naar.

  Gr! Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, juist die diepgang maakt het extra mooi :-)

  BeantwoordenVerwijderen